Als dit het nieuwe gewoon is


Ligt het aan mij of is het gewoon dat we ons voortdurend moeten aanpassen aan veranderende situaties, net als je denk dat het achter de rug is dient de volgende narigheid zich alweer aan, 'normaal' is niet vanzelfsprekend meer. Vasthouden en inzetten waar ik wel invloed op heb heeft nog nooit zo goed gevoeld.

 

Natuurlijk pas ik me aan jij toch ook? Scheid het afval, zet de thermostaat lager, douche kort (en kouder) pak ik vaker de fiets, gebruik geen chemische troep en vermijd plastic pluk het zelfs van de straat. Composteer de lef- overs en tuinafval en eet zoveel mogelijk Vega, niet uit overtuiging maar omdat het aan alle kanten beter voelt. 

 

 

Misschien moeten we ons de komende winter nog meer aanpassen, zoals de Fransen vroeger op het platteland: warme trui aan luiken dicht, kamers afsluiten en het kacheltje laten snorren in één vertrek. Als het echt koud word sleepten ze zelfs het matras erbij, ach.. best gezellig zolang er niemand snurkt dan. 

 

Wij zouden ook wat eerder naar de slaapkamer kunnen vertrekken. Thermostaat op 15 graden, televisie aan boek of laptop mee en onder het warme dekje kruipen.

Sjonge.. ik krijg meteen een déjà vu van de zolderkamer uit mijn kindertijd, zonder goede verwarming (ketel trok het niet) dubbelglas of isolatie onder het dak. Als het vroor lag er een dun ijslaagje op mijn deken en ijsbloemen op het dakraam. Ondanks dat opstaan in die ijskoude kamer een uitdaging was, vond ik dat toen gewoon. Moet er nu niet meer aan denken, slaap nog steeds zonder verwarming aan maar ik 'land' wel op een zacht en warm tapijtje.

 

  

Stel nou, dat dit het nieuwe gewoon is, kunnen we dan niet beter in winterslaap gaan en pas wakker worden als de Poetins van deze wereld (lezen jullie mee?) het verstand gaan gebruiken, en weer gewoon normaal gaan doen? 

 

Martje van Soest.

Reactie schrijven

Commentaren: 0