Net aangekomen? draai de kranen open!


Thuis of op vakantie: kranen en douche 1 minuut openzetten en doorspoelen.

 

Want als er geen water wordt gebruikt blijft het in de leidingen staan en wordt er geen vers water aangevoerd. Zeker als het in huis erg warm word groeit de kans op de aanwezigheid van de legionellabacterie, daar kan je behoorlijk ziek van worden. Ook de leidingen en kranen in huis kunnen metalen afgeven (zoals ijzer, mangaan, koper, lood en nikkel) aan het stilstaande water en die kunnen zich opstapelen. Geen paniek, je kunt dit voorkomen door alles voor gebruik grondig door te spoelen.  

 

 


Vakantie huis heeft vaak oude leidingen

Als je lang onderweg bent geweest, snak je naar een frisse douche. Bedenk dat vakantiehuizen niet continu bewoond zijn, water niet vers is en leidingen vaak oud zijn. Bovendien liggen de buizen van de waterleiding niet zo diep in de grond als in Nederland dit betekent dat het water in de zomermaanden al lauw uit de kraan komt. Bij aankomst dus eerst alle kranen een minuut rustig laten lopen (binnen én buiten) toiletten doortrekken en de boiler tenminste op 60 graden zetten.

 

 


Water tuinpret.

Tijd voor het opblaasbadje in de tuin hier of op vakantie? Let op want er blijft altijd water achter in de tuinslang wat erg heet kan zijn en er al veel te lang inzit. Sproei bijvoorbeeld eerst de tuin en vul dan het kinderbadje.

 

 

 


In het buitenland komt water vaak uit een bron

Vakantie bestemmingen in een landelijke omgeving zijn vaak niet aangesloten op de waterleiding en hebben een eigen waterput

en pompen zo het drink water omhoog. Informeer erna en neem

voor de zekerheid flessenwater, zeker als het erg warm weer is.

Waarom dit artikel, omdat één van onze kinderen heel erg ziek is geweest (ondanks inentingen) van het drinken (gewoonte) van water na tandenpoetsen. 

 

Alles gecheckt ? fijne gezonde vakantie!Enthousiast over dit artikel, deel het via Facebook, twitter of google plus met de knoppen hieronder.