Stilstaand water in de leidingen

Draai de kranen maar open

 

Je staat er niet altijd bij stil maar als er geen water wordt gebruikt blijft het water in de leidingen staan, en wordt er geen vers water aangevoerd, waardoor de kwaliteit van het leidingwater minder kan zijn dan die van vers water.

Zeker als het in huis erg warm word groeit bovendien de kans op de aanwezigheid van de legionellabacterie en daar kan je behoorlijk ziek van worden.

 

Ook de leidingen en kranen in huis kunnen metalen afgeven (zoals ijzer, mangaan, koper, lood en nikkel) aan het stilstaande water en die kunnen zich opstapelen.

Geen paniek, je kunt dit voorkomen door alle kranen én douche in huis een minuut lang open te zetten zodat de waterleiding grondig wordt doorgespoeld. Niet voluit maar rustig zodat e.v.t. bacteriën niet door nevel verspreid worden.

 

 

Eerst de kraan open in vakantiehuis

Vakantie huis

 

Zeker als je lang onderweg bent geweest is het heerlijk om op de bestemming een frisse douche te nemen.

Bedenk wel dat vakantiehuizen niet continu bewoond zijn, water niet vers is en leidingen vaak oud zijn. Bovendien liggen de buizen van de waterleiding niet zo diep in de grond als in Nederland dit betekent dat het water in warme in de zomermaanden al lauw uit de kraan komt.  

Dus bij aankomst eerst alle kranen zeker een minuut rustig laten lopen (binnen én buiten) toiletten doortrekken en de boiler tenminste op 55 graden zetten.

 

laat stilstaand water uit de tuinslang lopen voor je het gebruikt.

Waterpret

 

Tijd voor het opblaasbadje in de tuin hier of op vakantie? Let op want er blijft altijd water achter in de tuinslang wat erg heet kan zijn en er al veel te lang inzit. Sproei bijvoorbeeld eerst de tuin en vul dan het kinderbadje.

 

 

Water uit een bron drink flessenwater

Water uit een bron.

 

Vakantie bestemmingen in een landelijke omgeving zijn vaak niet aangesloten op de waterleiding en hebben een eigen waterput

en pompen zo het (drink) water omhoog.

Informeer erna en neem voor de zekerheid flessenwater.

 

Alles gecheckt ? fijne vakantie!Enthousiast over dit artikel, deel het via Facebook, twitter of google plus met de knoppen hieronder.