Als dit het nieuwe "gewoon" is..


Net als je denk dat alle beproevingen achter de rug zijn, dient de volgende narigheid zich alweer aan, 'gewoon' is niet vanzelfsprekend meer. Toch blijf ik geloven in een toekomst die perspectief bied en maakbaar is. What goes down, must get up.

 

Jawel, er valt wat te zeuren, en ja natuurlijk pas ik me (alweer) aan jij toch ook? De thermostaat gaat overdag op 17 graden en 's nachts op 15, korte douches en kouder, alle verlichting is vervangen door led en meer van dat. 

 

Het warme "nest"


Deze winter nog een tandje bijzetten, zoals de Fransen vroeger op het platteland: warme kleding aan luiken dicht, kamers afsluiten en het kacheltje laten snorren in één vertrek. Als het echt koud werd sleepten ze zelfs het matras erbij. 

 

Eigenlijk wel een goed idee, wat eerder naar de slaapkamer vertrekken. Thermostaat op 15 graden, boek of laptop mee (of tv aan) en onder het warme dekje kruipen. Tjonge.. ik krijg meteen een déjà vu van de zolderkamer uit mijn kindertijd, zonder goede verwarming (ketel trok het niet) dubbelglas of isolatie onder het dak. Als het vroor lag er een dun ijslaagje op mijn bed en ijsbloemen op het dakraam. Ondanks dat opstaan in een ijskoude kamer en vloer een uitdaging was, vond ik dat toen heel normaal. 

 

Eigenlijk zijn we nu wel een beetje verwend, en kunnen we best met wat minder comfort. Wij zijn er inmiddels aan gewend dat het niet overal in huis even warm is jij ook?

 

 

Maar stel nou; dat dit ons nieuwe gewoon is, kunnen we dan niet beter in winterslaap gaan en pas wakker worden de Poetins van deze wereld (lezen jullie mee?) het verstand gaan gebruiken? 

 

Martje van Soest.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0