Kleiner en functioneler wonen

 Sustainer Homes Amsterdam
Sustainer Homes Amsterdam

Kleiner wonen is een trend die doorzet.

 We willen steeds functioneler wonen, liefst energie neutraal en met een betaalbare huur of hypotheek. 

Want meer ruimte hebben dan nodig kan ook tegen je werken, zoals een grote tuin om te onderhouden of veel kamers die je vol stopt met spullen die je eigenlijk niet nodig hebt of je leven verrijken.

Sustainer Homes project Wilgenwold locatie Oosterwold
Sustainer Homes project Wilgenwold locatie Oosterwold

Zelfvoorzienende woonvormen in de vrije natuur worden realiteit en zijn de toekomst.  Compleet met buurt moestuin, volledig zelfvoorzienend en energie neutraal. 

Superlofst
Superlofst

Een super loft kan een micro loft zijn maar ook een penthouse.

De lofts zijn zo ontworpen dat ze door de jaren heen met je mee groeien. Extra kamer nodig? Of juist zin in meer open ruimte als je gezinssamenstelling verandert? Dat kan, bijvoorbeeld stadse gezinnen met kinderen, zzp’ers met kantoor aan huis maar ook senioren die kleiner willen wonen. De industriële architectuur biedt maximale flexibiliteit. Denk aan een gezamenlijke daktuin, oplaadpalen of extra zonnepanelen. Superlofts projecten 

 

Ook de 'micro community's " rukken op in de steden, kleine appartementjes van 30 vierkante meter, met gemeenschappelijke ruimtes, gezamenlijke wasruimte, internet, fietsenstalling, en soms een gemeenschappelijke tuin. 

Want van de 7,7 miljoen Nederlandse huishoudens bestaat 38 procent uit één persoon. In Amsterdam en Utrecht is dat meer dan 50 procent. En het aandeel alleen wonenden zal tot 2045 waarschijnlijk alleen maar blijven stijgen.

In middels gaan ook woningbouwverenigingen meer bouwen voor een en twee persoonshuishoudens. Voorloper was De Studio, een project in een oud kantoorgebouw in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer. Daarin kwamen zes jaar geleden 660 microwoningen, zowel koop als huur, compleet met huismeester en camera toezicht.  In de ombouw van het enorme kantoorcomplex voorheen (GAK) Amsterdam. 

1. Quokka Bungalow- 2. Woodyshousing

De vraag is helaas groter dan het aanbod, en nieuwe dingen worden ontdekt over deze manier van wonen, zoals fietsplekken in plaats van parkeerplek, want veel bewoners in de stad hebben geen auto.

En het gaat niet alleen om betaalbaar wonen, het is ook een levenswijze, delen met de gemeenschap, niet vereenzamen en elkaar willen ontmoeten.

 
Enthousiast over dit artikel, deel het via Facebook, twitter of google plus met de knoppen hieronder.