Misschien heb je het nu wel aan


Al zesduizend jaar staan op de vlasvelden van Frankrijk, België en Nederland, zomers miljoenen vlasplanten met slechts één klein bloemetje, die exact 5 uur bloeit. Groene golvende velden met blauw/ paars of witte  bloemetjes, een feest voor het oog én de bijen.

 

Van dit kleine vlasplantje word o.a. linnen, gemaakt bekend van kleding, beddengoed en gordijnen. Het is zacht, maar tegelijk is het ook heel sterk, zelfs net zo sterk als glas vezel!

 

Het wordt nog mooier want vlas neemt veel CO2 op, en: bij het verbouwen van vlas zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig en weinig water!

 

In juli/augustus precies 100 dagen na het zaaien worden de vlasplanten

met wortel en al gemaaid, waarnaar het op het land blijft liggen om te drogen. Vervolgens word er van de vlasvezels letterlijk 'garen gesponnen', die verweven worden tot een mooie en onverslijtbare stof LINNEN.

 

Van het kleine plantje gaat niets verloren, uit de zaden wordt lijnzaadolie geperst. Vlas vindt ook de weg in de operatiekamer, bankbiljetten, vloerbekledingen. cosmetica, en zelfs in ultralichte composietmaterialen. 

 

Ook mooi: Vlas verwekt tot linnen bevat een natuurlijke antiseptische stof, bacteriën en schimmels kunnen er niet op leven. Ideaal voor mensen met allergieën.

 

Geweldig toch van zo'n klein plantje?

 

Download
Meer weten? Open het bestand en lees meer over de ongekende mogelijkheden van de vlasplant.
brochure_krachtvanvlas.pdf
Adobe Acrobat document 15.2 MB
Vlasveld
Vlasveld
Na de oogst blijft het enige weken liggen
Na de oogst blijft het enige weken liggen
Vlasdraden worden gesponnen tot linnen
Vlasdraden worden gesponnen tot linnen

Reactie schrijven

Commentaren: 0