Onderhoud en reiniging


Reinigen hoes Linara stof

 

Wij adviseren de hoes de eerste keer chemisch te reinigen vermeld de samenstelling van de hoes, katoen-linnen.

Wassen:  gekleurde hoes vóór wassen binnenste buiten keren.

Delicaat wasprogramma temp 30° graden, kies (als het kan) voor de optie extra water en kreukvrij.  Toerental 800, met wasmiddel Ariël 50 ml (per wasbeurt) vloeibaar witte was voor lichte hoezen. Ariël vloeibaar 50 ml (per wasbeurt) vloeibaar gekleurde was voor donkere hoezen. Teveel of niet geschikt wasmiddel kan krimp veroorzaken.

 

Sterk vervuilde hoes: katoen wasprogramma temp 30° graden, stand intensief, kies voor extra water en kreukvrij, toerental 800. Grote hoes bank verdelen over twee of drie wasbeurten i.v.m kreuk (onnodig strijken).

 

Metéén ophangen als het programma is afgelopen (i.v.m. eventuele vouwen stof) de hoes mag niet in de droger. Als de hoes bijna droog is, met beleid om de romp bevestigen. Vooral niet aan trekken, dan bestaat de kans dat naden uitscheuren. Alle vochtige vezels zijn kwetsbaar voor trekkracht. Chemisch reinigen of wassen is op eigen risico.


Vlekken meteen verwijderen, hoe ouder de vlek hoe lastiger.


Een groot voordeel van een hoes bekleding is dat je deze kan reinigen, maar niet meteen nodig bij een knoei ongelukje. 

 

Vlekken op stof:  vlekken op donkere kleuren niet wrijven (denk aan donkere jeans) maar altijd deppen, bij voorkeur met een schone iets lauw vochtige handdoek. 

Gebruik geen schoonmaakmiddeltjes zoals biotex, vanish, zout, afwasmiddel e.d. daar maak je het alleen maar erger mee, maar gewoon met lauw water eventueel aangelengd met wat schoonmaakazijn.

 

Grote vlek: vaste bestanddelen (als aanwezig) zoveel mogelijk verwijderen met een lepel. Leg vervolgens op de vlek een vochtige schone handdoek zodat de (gekleurde) vloeistof in de vochtige doek kan trekken, herhaal dit tot de doek geen kleurstof meer opneemt. Vervolgens deppen met lauw water of prikwater.

 

Vlek nog zichtbaar, geen zorgen, wij hebben zelf ervaring met vlekken (noem maar op) op witte hoezen. Voor elke vlek is een oplossing!  Je mag ons altijd bellen voor advies.

Of haal in de woonwinkel een flesje James vlekkenwonder dit ontkleurt wijn- koffie- thee écht alles (been there, done that).    PS: james is óók handig voor vlekken op je kleding.

 

Vetvlekken op stof: alléén op de vlek: deppen met wasbenzine, als er kringvorming van de vlek achterblijft reinigen met lauw water, anders hoes van zit/rug kussen of romp daarna chemisch reinigen of wassen .


Onderhoud voor jarenlang zit plezier


Zon.

Geen enkele stof, leer en zelfs de houten vloer is bestand tegen zonlicht, niet zo gek als je bedenkt dat je huid al binnen een half uur in de zon verkleurt. Zorg dus voor een goede zonwering of schaduwplek, of kies een lichte hoes kleur.

 

Onderhoud bank. 

De kussens staan in het begin iets bol, na verloop van tijd verdeelt de vulling zich en raakt "ingezeten" hierdoor 'kan' de stof iets oprekken en plooivorming in de stof (hoes) ontstaan. Dit hoort bij de eigenschap van stof (denk aan knieën in een broek) en is niet iets om je zorgen over te maken. Na reiniging van de hoes komt de stof weer terug in de oorspronkelijke positie zoals gewassen kleding.

 

Kussens die vaker gebruikt worden zullen zachter en soepeler aanvoelen dan minder "ingezeten" zitplaatsen. Het is daarvoor aan te raden om de kussens regelmatig om te keren te wisselen van plek en op te kloppen, zodat de vulling zich weer kan verdelen over het hele zitkussen. Laat je dit achterwege dan kan de vulling gaan inzakken. 

 

Het is een open deur maar: 

Springen op de bank of zitten op arm en rugleuningen.

Dan 'kunnen' dragende delen breken dit valt niet

onder de garantie van meubelfabrikanten. Is lastig te hertellen en je bent de bank weken kwijt, niet doen dus.


Geen antwoord op je vraag gevonden, je mag altijd bellen of mailen, of open vraag en antwoord misschien is je vraag erbij.