Nederlandse wijn krijgt een dikke voldoende

Elk nadeel heeft z'n voordeel. 

Juli 2019 was de warmste juli maand sinds de officiële metingen* in Nederland, de natuur en de tuinbouw zijn er niet blij mee, maar voor de wijnboeren wordt het een heel goed wijn jaar, mede dankzij het gunstige voorjaar. De druiven hebben wel minder opbrengst door de hitte, maar minder druiven aan de stok geeft een kwalitatief betere wijn die voller van smaak is. Wijn kenner Dik Beker geeft de Nederlandse wijn een zelfs een dikke voldoende.

* Middelseeuws klimaat opticum Ook in het verleden waren er grote temperatuur schommelingen, en werd er in het noorden van Engeland zelfs wijn verbouwd.

 

Nederlandse wijnboeren in het buitenland


Elke wijnliefhebber zal dit herkennen, tijdens of aan het einde van je vakantie besluit je om een paar dozen van die heerlijke vakantie wijn mee te nemen bij de wijnboer in de buurt. Maar de taal is wel een dingetje, tenzij je vloeiend Frans- Spaans of Italiaans spreekt natuurlijk. Jammer als je meer wilt weten, maar wist je dat er behalve Ilja Gort veel meer Nederlandse wijnboeren in het buitenland zijn? 

 

Nederlandsewijnboeren.nl geeft een volledig overzicht van de Nederlandse wijnboeren in het buitenland, aangevuld met de beste wijnboeren in Nederland.

Zo kan je altijd even checken of er een Nederlandse wijnboer in de buurt zit.


Nederlandse wijn proeverij


Frankrijk, Italië of Spanje te ver en eerst proeven? Dat kan ook hier want Nederland  telt meer dan 260 hectare wijngaard! Goed voor jaarlijks 1.2 miljoen flessen omgerekend 9000 liter wijn, daarvan is 70 % wit en 30 % rood of rosé.  Op de open dagen kan je terecht in bijna alle Nederlandse wijngaarden en kelders. Ook het Betuws Wijndomein in het Gelderse Erichem opent haar deuren speciaal voor de nieuwsgierige Nederlandse wijndrinkers. Op de open dag kan je  in de wijngaard wandelen, de kelder bezoeken en wijn drinken op het terras aan de wijngaard. 

 

Rondleidingen en Proeverijen bij wijngaard St. Martinus


 

Vanaf het terras ben je welkom om het wijndomein te bezoeken. 

De rondleidingen met proeverij zijn elke woensdag, vrijdag en zaterdag (april t/m oktober) om 14.00 uur. Je kan je hiervoor aanmelden via info@wijnkenniscentrum.nl. De rondleiding met proeverij van 3 wijnen duurt ongeveer 2 uur, de kosten hiervoor zijn €15,- pp.

 

Zeg nou zelf, met dit uitzicht, prettig gezelschap en een goed glas wijn?

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0