Trends en vooruitzichten 2024

Oktober 2023  Martje van Soest.


Van ik naar wij.

 

Laten we in 2024 denken én handelen voor het gezamenlijk belang, openstaan voor oplossingen voor de toekomst en die van onze kinderen. Flexibeler worden in ons denken, minder oordelen en roeptoeteren maar; echt naar elkaar luisteren én willen begrijpen. Want wat er in Nederland en de wereld gebeurt gaat ons allemaal aan, we zijn er onderdeel van. Kortom; samenwerken en vooruitkijken het komende jaar, niet achterom. 


We hoeven niet te doen wat we altijd deden, we kunnen andere keuzes maken, die beter zijn voor ons allemaal.

 

Ook nu de economische groei vertraagt, leven we in een rijk en welvarend vrij land. Toch realiseren en merken we dit niet allemaal, welvaart en lasten moet eerlijker worden verdeeld, ook de stroperige bureaucratie en regeldruk kan eenvoudiger en vóóral menselijker. Ondertussen krijgen we de één na de andere crisis voor de kiezen, ook het klimaat en de gevolgen worden merkbaar. We zijn toe aan een nieuwe graadmeter voor onze economie, die van welzijn.

Als dit aanspreekt, een eye opener: Tijd voor iets heel anders


Dit keer geen kleur van het jaar want dát maak je zelf wel uit, keuze genoeg.

Maar warme inspiratie... van de ‘Sweet Treats’-collectie van Little Green. Een samengestelde collectie van warme, neutrale honing- karamel- en chocolade tinten. Negen kleuren die warmte en comfort geven in een onrustige wereld.


Door het zachte en ingetogen karakter van deze kleuren, zijn ze perfect voor elke ruimte waar je een rustgevend warm gevoel wilt creëren.

Ontdek de overige Sweet Treats-kleuren en waarmee je ze kunt combineren.

Gesignaleerd; serene kleuren, zintuigelijke materialen en ambachtelijke objecten.

Noem het verlangen naar nostalgie of misschien omdat we geen grip meer hebben op de wereld om ons heen. Een soort fascinatie voor alles wat in de aarde te vinden is, zoals verschillende kleuren zand- klei- (keramiek) mineralen- stenen en archeologische vondsten, waardoor we ons meer verbonden voelen met de aarde. En ja, voor sommigen is dit een deja- vu, alles komt een keer terug maar dan net even anders.


"Omdat we de situatie in de wereld eigenlijk helemaal niet aankunnen, gaan we terug naar wie we zelf zijn.” Lidewij Edelkoort" 


Sociale tendensen 2024

Want een economische vooruitblik is een utopie hoewel..

De verpletterende zege voor de PVV heeft het Binnenhof op zijn grondvesten doen schudden, nu het stof is neergedaald komt ook het besef. 

Het signaal van de kiezers is duidelijk en valt niet te negeren, het moet anders nu alle neuzen nog één kant op. 


Nood breekt wet.

Word het niet eens tijd dat gemeentes flexibeler omgaan met vergunningen om extra woonruimte op eigen terrein te creëren? Denk aan een compacte woonruimte in een grote tuin, om te verhuren aan starters of zelf verkassen van huis naar tuin, zodat het (te grote) huis vrijkomt voor een gezin. Zestig plussers kunnen blijven wonen in de omgeving waar ze sociaal zijn geaard, én er komt woonruimte vrij, iedereen wint. Het moet gezegd dat er al enkele gemeentes zijn die zich hierin soepeler opstellen.

Vaarwel aandeelhouders, maak plaats voor de stewards.

Nu nog een niche maar wel één die groeit, steeds meer ondernemers realiseren zich dat het huidige systeem piept en kraakt, en zijn op zoek naar

een alternatief. Want voor veel ondernemers is het behoorlijk frustrerend wanneer het oorspronkelijke doel van het bedrijf verandert in het bedienen van hebberige aandeelhouders die steeds meer dividend verlangen. Met steward- ownership (in handen van een stichting met veto recht) kan men op geld beluste partijen buitenspel zetten. De winst blijft weer in het bedrijf en wordt gebruikt voor de oorspronkelijke doelstelling. Niemand kan profiteren ten koste van, goed voor de maatschappij en zelfs de planeet. Bedrijven krijgen weer buffers (vallen niet om) vijandige overnames en ontslagrondes (overtallig) zijn passé waardoor werknemers minder stress ervaren lees; weer met plezier naar het werk gaan en royaler zijn.  Meer lezen hoe en wat.  

Bron artikel mtsprout- door Jelmer Luimstra.

Wonen op vier wielen en gaan..

Jong volwassenen en 50+ 'ers kiezen steeds vaker voor wonen in een (bus) camper.

Wat ze beide gemeen hebben is de vrijheid om eigen keuzes te kunnen maken, geen zorgen van een hypotheek, veel spullen en steeds hogere vaste lasten. Behalve brandstof,  de camper verzekering, en je eigen zorgverzekering dan. Geen woon werk verkeer of in de file staan, met de beschikbaarheid van wifi en een laptop kan je immers overal werken. Als je samen gepensioneerd bent betekent het vooral; elkaar weer vinden, nieuwe ervaringen, en andere culturen ontdekken.


En... misschien wel blijven.

Want steeds meer Nederlanders besluiten definitief te emigreren, allemaal met eigen beweegreden. Zoals beter weer, meer ruimte, rust en lagere kosten van levensonderhoud. Ook pensionado's met een bescheiden pensioen kunnen in landen als Spanje en Portugal beter rondkomen dan in Nederland. Andere redenen zijn dat Nederland onbetaalbaar, vol is en dat er geen betaalbare woonruimte beschikbaar is. Kortom met gaat op zoek naar een beter leven, een deel keert óók weer terug, vanwege gezondheid, spijt of heimwee.  

Techniek snelt ons vooruit.

Artificial Intelligence afgekort AI, is onze nieuwe "beste vriend" en laagdrempelig in te zetten. Voor tekst, code en data -analyse zijn veel taken al prima uit te besteden aan ChatGPT. De één raakt ervan in paniek en de ander is van mening dat het de wereld kan redden. Een korte uitleg:

AI is een toepassing van wiskunde en softwarecode om computers te leren hoe ze kennis kunnen begrijpen, samenvoegen en genereren op manieren die vergelijkbaar zijn met hoe mensen dat doen. AI is een computerprogramma zoals ieder ander: het draait, neemt input, verwerkt en genereert output. De output van AI is breed inzetbaar, variërend van coderen tot geneeskunde, van recht tot creatieve kunsten. Het is eigendom van mensen en wordt gecontroleerd door mensen, net als elke andere technologie. 

De mogelijkheden met AI zijn eindeloos én de toekomst, of we het nu leuk vinden of niet. 

Een praatje tegen eenzaamheid, en om conflicten te voorkomen.

Ken jij je buren die naast je op de etage of in de straat wonen, maak je weleens een praatje of zeg je ze gedag? Net verhuist en je al voorgesteld aan je nieuwe buren? 

Je hoeft geen vrienden te worden, maar een goed contact met de buren kan veel conflicten voorkomen. Want als je de omstandigheden weet kan je ook meer begrip opbrengen voor elkaar. En weet je ook, of het wel goed gaat met je (oudere) buren. Bovendien; misschien heb jij ze ook een keer nodig.

49% van de bevolking (18 jaar en ouder) geeft aan eenzaam te zijn.


MOOI.. In 2013 startte de Rotterdamse stichting Opzoomer mee met de Lief & Leedweken. Rotterdammers werden uitgenodigd om tijdens deze weken iets te doen voor buren die wat extra aandacht kunnen gebruiken. Inmiddels telt Rotterdam ruim 700 Lief & Leedstraten en deze steden zijn inmiddels gevolgd;  Den Haag, Amsterdam-Noord en Amstelveen, als andere steden nu ook volgen wordt de wereld ietsje mooier en minder eenzaam.


Het duurzame voedselakkoord

Ruud Zanders van Stichting Caring Farmers en pluimveebedrijf Kipster geeft de ingrediënten voor een duurzaam voedselakkoord om voedselproductie en consumptie door kringloop denken te bevorderen.

 

Te beginnen met de bodem, met de juiste organische samenstelling.

Geen gebruik meer van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, maar dierlijke mest, resten van gewas, en uit de voedseleconomie benutten als bodemverbeteraar. Graasdieren houden op grond  die niet niet geschikt is voor akkerbouw, en "productiedieren" voeren met lokale reststromen.

Gezond voedsel beschikbaar en betaalbaar te maken, meer plantaardige en minder dierlijke voeding. Dit levert gezondheidsvoordelen op en vermindert de impact op de planeet. De dieren die we nog 'benutten' die ook een gevoelsleven, emoties en intelligentie hebben, met zoveel mogelijk respect behandelen. Dit betekent veel daglicht, frisse lucht, mogelijkheid voor natuurlijk gedrag (moeder- kalf- big- enz) en uitloopmogelijkheden.

 Lees het hele artikel hier

Gezond eten op school is gezondheidswinst in de toekomt, jong geleerd oud gedaan.

In de ene lunchtrommel een bruine boterham en wat fruit in de andere een snack of helemaal niets, soms zelfs geen ontbijt.

Stichting LunchMaatjes zorgt dat kinderen op 6 basisscholen in Utrecht gratis kunnen genieten van een  gezonde lunch, met steun van donateurs en de gemeente Utrecht.

Brood, beleg, een warme maaltijd, salades en drinken. In andere landen van Europa is dit heel gewoon. Logisch ook, kinderen worden gezonder, zitten beter in hun vel, en kunnen zich beter concentreren. Het doel van de stichting is om álle basisscholen (afhankelijk van donaties) in Nederland te voorzien van een gezonde lunch. 

Bron: chance


Ouders in Utrecht runnen zelf kinderopvang: 'Halve dag werken, twee dagen opvang. 

De personeelstekorten raken ook de kinderopvang. Als ouders thuis moeten blijven om voor hun kinderen te zorgen is dat een probleem. Utrechtse ouders lossen dit op door de kinderopvang zelf op zich te nemen in zogenoemde participatiecrèches. Lees meer 

Winter tip: Layering en wollen sokken.

Ook als je misschien flink hebt geïnvesteerd in zonnepanelen, warmtepomp, gasloos koken of isolatie, en de thermostaat op 17 graden zet. Dan nog.. is de energierekening een onzekerheid, om er toch enigszins warmpjes bij te zitten is er een simpele oplossing.

Layering-  oftewel laagjes kleding over elkaar heen.

Zeg de dunne sokjes ook maar vaarwel we gaan aan de wollen sokken, niks mis mee lekker warm en helemaal on- trend, in je schoenen en lekker warm in bed. Ook het dragen  van laagjes kleding houd de warmte beter vast. Door verschillende lagen (wollen) kleding over elkaar te dragen sluit je stilstaande lucht op tussen elke laag. Deze stilstaande lucht isoleert, en houd je warm.Trends 2023 gemist?  Of enthousiast over dit artikel, deel het met de knoppen hieronder.