Veranda, aanbouw, uitbouw, serre of terrasoverkapping?


Er is nogal wat verwarring als het ter sprake komt, wat is nou het het verschil?

 

Laten we beginnen met de meest bekende: de Serre.

Een Serre (wikipedia) is een aanbouw op de begane grond aan de woning die grotendeels uit glas bestaat, en is geisoleerd.  

Wat wij een Serre noemen, heet in Vlaanderen weer een veranda om het nog ingewikkelder te maken: als wij het in Nederland hebben over een verwarmde kas, bedoelen ze in Vlaanderen een Serre nou ja !


Als ik aan veranda denk, zie ik huizen voor me met zo'n gezellig afdak aan de straatkant van het huis.

Of is dat een overkapping? In zekere zin wel een veranda is een overkaping aan het huis, deels leunend op een stenen of houten contructie. Is dit met glas afgesloten dan wordt het een buitenkamer/ terrasoverkaping genoemd. Een tuin overkapping daarintegen is wat het al aangeeft een dak met een open contructie en ondersteuning die niet perse aan het huis vastzit. Als bescherming tegen de zon of voor gebruik als carport. Bijkomend voordeel is dat hiervoor geen vergunning nodig is mits het niet door wanden is omsloten en het aan de voorgeschreven hoogte voldoet.

 


Een aanbouw of een uitbouw, dat is toch hetzelfde? 

Nou nee, een uitbouw is het vergroten van de leefruimte in welke vorm dan ook, zoals een keuken woonkamer en meer. De gevel wordt hierbij doorbroken om de woonruimte te vergroten en tot één groot geheel te maken. Bij het bouwen van een aanbouw, wordt er een nieuwe constructie aan de woning vast gemaakt.

Dit geeft meer ruimte maar niet perse 'leef' ruimte. Dit wordt gezien als een losse ruimte die aan het huis is toegevoegd,

zoal een garage, kantoor of kangoeroewoning.

Glazen uitbouw met keuken (groenenschildwonen)
Glazen uitbouw met keuken (groenenschildwonen)

Een terrasoverkapping, tuinoverkapping of tuinkamer.

Is bijna allemaal hetzelfde, erg populair en niets meer dan een overkapping, maar dan vaak voorzien van glazen voor en/of zijwanden.

Het is een al dan niet afgesloten tuinkamer die niet is geisoleerd maar wel extra leefruimte geeft, en in de meeste gevallen vergunningsvrij is binnen de gestelde voorwaarden dat wel. 

 


Het voordeel van een terrasoverkaping is dat het buggetvriendelijker is dan een uitbouw en snel te realiseren. Het nadeel kan zijn

dat er minder lichtinval is in huis of juist verblinding. Zeker met de huidige zomers en door gebrek aan ventilatie kan het onder een overkapping ook bloedheet worden.