September 2022  Martje van Soest.

Woon kleuren, trends en vooruitzichten 2023


Zeven magere zeven vette jaren? Dan breken er betere tijden aan!

Dit patroon is nog steeds te vinden in de economie nooit precies 7 jaar, maar wel met een opvallende regelmaat. Laten we uitgaan van 2007 toen we de wind nog in de rug hadden, een jaar later kregen we flinke tegenwind, de crisis tot 2014. Amper op adem gekomen werden we enkele jaren later omver geblazen door een pandemie tot 2021. Om in de metafoor te blijven; komen er nu zware depressies uit het 'oosten", met kans op zware storm. We worden hard geraakt maar zijn niet verslagen, want we hebben geleerd, gaan in de (energie) versnelling en pompen de banden wat harder op.

Geen garanties, maar als je uit economische patronen de toekomst kan voorspellen, dan zou 2023 wel eens een positieve verandering kunnen brengen 2007- 2014- 2021.De eindeloze drang naar massaproductie van meer spullen ver weg gemaakt, gekocht en weer weggegooid .. Dat willen we nu echt niet meer.

Zowel voor aankopen in de kledingkast als voor in huis zijn we bewuster geworden. We laten ons niet meer zo snel verleiden tot impulsieve aankopen van vaak twijfelachtige kwaliteit. We halen liever duurzame items in huis, die we bewust kiezen omdat we het nodig hebben, mooi vinden en omdat het duurzaam is. Goede kwaliteit geeft meer voldoening, gaat langer mee (uitzonderingen daargelaten) en wordt minder snel vervangen dat is op de lange termijn goedkoper en beter voor het milieu.

Hoezo een wit plafond?


Plafond is stukje mee gekleurd.

Muren + plafond helft kinderkamer 

Kleur lambrisering 

Up site down

Kleine verandering groots effect


De meer edsy en comfortabelere invulling in huis had zich vorig jaar al ingezet, nu gaan we een stapje verder en gaan los.. met kleur. Niet alleen de muur krijgt kleur, ook de 'vijfde' muur het plafond wordt in dezelfde kleur mee geschilderd, zeker als het plafond hoog is creëert dit meer sfeer en geborgenheid. Samen met de spullen die er al zijn (upcycling) en wat nieuwe items in de kleur van muren en plafond geeft dit meteen een compleet ander beeld.

   Histor kleur 2023 Vining Ivy

  Flexa kleur 2023 Wild wonder


En deze kleuren gaan we zien in 2023

 Fiery Red
Fiery Red
Vinning Ivy
Vinning Ivy
 Lavendel creme
Lavendel creme
Wellness bleu
Wellness bleu
 Wild wonder
Wild wonder

Vooruitblik


Eerlijkheid, integriteit en transparantie wordt steeds belangrijker en meer gewaardeerd.

We zijn klaar met schimmige deals en netwerkcorruptie, daar is de bancaire- institutionele crisis, de mondkapjes affaire en het toeslagenschandaal (en meer) een stuitend voorbeeld van.

 Willeke Slingerland, lector weerbare democratie aan de vrije Universiteit Amsterdam geeft uitleg: "Netwerkcorruptie is een fenomeen waarin mensen die elkaar kennen, op lokaal of op nationaal niveau, een exclusief netwerk vormen dat anderen uitsluit. De leden zijn zeer loyaal en solidair en laten geen kritiek toe. Dat staat haaks op de beginselen van de democratie, zoals openheid, transparantie, eerlijkheid en toegankelijkheid. Vandaar het woord corrupt.

De "rotte appels" vallen wel op maar hun netwerk is een blinde vlek.

De netwerken ontstaan onbewust en organisch, over lange tijd, waarin ze steeds sterker worden. Het punt is: we zitten in een netwerksamenleving waarin je de dingen zó voor elkaar kan krijgen. Het probleem is sterk zichtbaar in de lokale politiek, bestuurders en ambtenaren kennen elkaar goed. Ze hebben meerdere petten op: de wethouder is bijvoorbeeld ook de penningmeester bij de tennisvereniging en regelt bij een andere wethouder subsidie. Het begint eigenlijk altijd met goede bedoelingen voor de samenleving. Maar als je niet oppast, komt er een kantelpunt en ontaardt het".  Meer lezen over "dubbele petten?"

We passen ons (alweer) aan en zetten de thermostaat lager

We scheiden allemaal keurig ons afval, pakken wat vaker de fiets, gebruiken minder chemische troep en vermijden plastic. O ja, en we eten meer Vega omdat het beter voelt. Deze winter moeten we nog een tandje bijzetten, korter en kouder douchen, thermostaat omlaag, en via wifi en de app echt weten wat we gebruiken aan stroom en gas.

 

Gaan leven zoals de Fransen vroeger op het platteland: warme trui aan luiken dicht, kamers afsluiten en het kacheltje laten snorren in één vertrek. Als het echt koud was sleepten ze zelfs het matras erbij.

Geen gek idee, wat eerder naar bed. Thermostaat op 15 graden, Tv aan boek of laptop mee en onder het warme dekje kruipen..


Zo blijft de kachel branden.. de uitleg.

 

"Vanwege de boven gemiddelde opslag van vloeibaar gas, voorspellen economen dat de gasprijs (en dus ook Electra !) kan halveren tot het niveau van vorige winter mits we geen strenge winter krijgen" 🤞  


Door onrust uit het "oosten" staat de energietransitie weer boven aan de agenda.

Het dringt versneld door dat we minder afhankelijk moeten worden van fossiele brandstoffen, door duurzame energiebronnen sneller toegankelijk te maken. Momenteel wordt er in het nucleaire instituut NRG in Petten geëxperimenteerd met de gesmolten-zoutcentrale. en in Frankrijk gewerkt aan de bouw van een thermonucleaire reactor het grootste kernfusieproject ter wereld, "denk aan kunstmatige zon energie" waar 35 landen aan mee werken. Dan is er nog waterstof  groot voordeel is dat dit in Nederland makkelijk getransporteerd kan worden. Het gasleidingenstelsel dat in ons land ligt is uniek dit kunnen we ombouwen voor waterstof. Maar de schoonste en onbeperkte energiebron ligt onder onze voeten: aardwarmte of geothermie . Zo wordt op IJsland al ruim een kwart van alle stroom opgewekt. Tot 500 meter diepte spreek je van bodemwarmte van +/- 30 graden, dieper dan 500 meter (en steeds heter) spreek je van aardwarmte of geothermie.

  Nul afval, zonnepanelen en de composiet wieken van windmolens zijn (nog) niet /of lastig te recyclen. 

De transitie naar een koolstofarm energiesysteem is niet alleen goed voor onze planeet, maar bespaart de wereld ook veel geld 19 biljoen euro (12 nullen). Dat berekenden onderzoekers van Oxford University. Lees meer


We zoeken rust en ruimte in de natuur, met comfort

Op een kleinschalige accommodatie of camping in eigen land of over de grens, want er valt nog heel veel moois te ontdekken in Europa. Om de wachtrijen op Schiphol te vermijden pakken we liever de auto en/of met de caravan of camper. Jonge mensen vliegen ook niet meer massaal naar de andere kant van de wereld, maar gaan wat rondzwerven (en/of werken) door Europa in zelf verbouwde en opgeleukte camper busjes. 

 

Kamperen in de natuur geeft vrijheid, rust en de mogelijkheid om de massa te ontwijken, maar we willen wel comfort. Campers en toercaravans zijn niet aan te slepen, als je nu een nieuwe caravan of camper zou willen dan heb je die misschien ergens in 2023. 

Puntje van aandacht; waar kan je die camper of caravan nog stallen in de winter? 

En een camper of toercaravan is behoorlijk prijzig ook gebruikt, nu de vraag groot is vraagt men voor occasions de hoofdprijs (lees onrealistisch). Het overwegen waard om eerst te huren, of om een camper te delen met familie, of vrienden en e.v.t. te verhuren.


Dat vertaalt zich ook in hoe we naar onze eigen omgeving kijken.

Door de extreem hoge temperaturen van de afgelopen zomers, daalt het besef in dat (grote) bomen ons verkoeling brengen. In parken met bomen en bossen is de bodem zomers 10 graden koeler en op extreem hete dagen kan dit oplopen tot zelf 20 graden koeler. Bomen koelen niet alleen onze omgeving af ze houden ook water vast bij extreme regenbuien we hebben ze nu keihard nodig.

 

Voor ons eigen welzijn moeten we dus wat verdraagzamer worden als de blaadjes weer in de tuin vallen, want die groene reuzen geven ons zovéél terug.

Ze brengen leven in de tuin, leveren voedsel, leefruimte, bescherming en nestgelegenheid aan insecten, vogels, en kleine zoogdieren. En zuiveren ook nog even de lucht van fijnstof.

Lees dit even voor je een kapvergunning aanvraagt voor een gezonde boom.Enthousiast over dit artikel, deel het met de knoppen hieronder.  Woontrends 2022 gemist?