Energie neutraal, wat is haalbaar én betaalbaar ?


Met de winter voor de deur, wordt het kil en vochtig in huis, wasgoed wil niet  drogen en 's avonds is het gewoon koud, zeker als je stil zit. Niet zo gek dat elektrische dekens, petroleum kachels (jawel) sloffen en kruiken de winkels uitvliegen. Tijd om te verwarming aan te zetten?

 

Wie je ook spreekt, het gesprek komt een moment op de energierekening, iedereen zeker wie slecht geïsoleerd woont of een variabel contract heeft, is op zoek naar tips om energie (en geld) te besparen of om zelf energie op te wekken, want voorlopig zijn we nog niet van het gas af. 


Houd het energie gebruik bij

Door in te inloggen bij je energieleverancier of met een "energie verbruiksmanager" zoals een P1 meter. Dit compacte apparaatje (29,- euro) bevestig je in de p1 poort van je slimme meter, verbinden met wifi en klaar. Je ziet van dag tot dag via de gratis app wat een apparaat in huis verbruikt als deze aan is en hoeveel gas er wordt gebruikt b.v. tijdens het douchen. P1 meter

P1 meter aan je slimme meter
P1 meter aan je slimme meter

Je krijgt meteen inzicht wat veel energie (en geld) kost, en dus waar je nog kunt besparen.

Zoals: oude lampen vervangen door led, opladers uit stopcontacten, apparaten uit (i.p.v. Stand- by) boiler, koelkast en vriezer op eco stand, wassen op lagere temperaturen, alleen verwarmen waar je bent, b.v. overdag 17,5 graden en 's nachts 15 graden, radiator folie, tocht strips in ramen en deuren, deuren sluiten, met de hand afwassen (lastig) en misschien een vloerkleed voor extra warmte tegen optrekkende kou.

Simpele dingen die helpen om het behaaglijker te maken en het energie gebruik te verlagen. 


Gridio App
Gridio App

Met Gridio een gratis app (en website) kan je precies zien op welke momenten energie goedkoop is, overdag als er veel aanbod is van wind- en zonne-energie, maar ook in de nacht, als er weinig vraag is. b.v. om je auto op te laden wanneer er energie in overvloed is. De bedoeling is dat je meer regie krijgt over je gebruik.. lees meer


Het lijkt tegenstrijdig maar blijf vooral ventileren.

Zodat het vocht door wassen, koken, en douchen uit je huis gaat. Vochtige lucht voelt kouder aan en is een voedingsbodem voor schimmel in huis. 

Zet de thermostaat omlaag en doe een half uurtje een raampje open niet langer.

Je bespaart stookkosten als je huis goed geïsoleerd is.

Bovendien krijg je een hoger energielabel, wat gunstig is voor de waarde van je huis. De kosten voor isoleren kan je beperken met subsidie van de overheid tot wel 30% van de investering en het in stappen uitvoeren, lees vooraf wel even de subsidievoorwaarden. Komt het nu niet uit? Dan kan een energie bespaarlening (lage rente) van het Nationaal Warmtefonds uitkomst bieden. De maandelijkse besparing kan (zeker nu) hoger uitvallen dan de afbetaling. Subsidie isolatie Nationaal Warmtefonds

Nul op de meter

Een betaalbare energie oplossing voor iedereen is er helaas nog niet, hoewel je redelijk veel subsidie ontvangt is er alsnog een flinke investering nodig om van het gas af te komen en energie neutraal. Met zonnepanelen een hybride warmtepomp gekoppeld aan de cv, ben je goed op weg, hiervoor moet je huis wel redelijk geïsoleerd zijn, anders beter eerst isoleren. Helemaal van het gas af en goede isolatie? Dan kan je overgaan op een volledig elektrische waterpomp voor verwarming en warm water en koken op inductie. Dan ben je echt van het gas én de vaste lasten van de aansluiting. 

Subsidie warmtepomp    subsidie zonnepanelen  Warmtefonds  warmtepomp

De grootste uitdaging is energie opslag.

Op topdagen met veel zon en wind wordt er meer energie opgewekt dan we gebruiken, het netwerk kan dit (nog) niet verwerken en opslaan  doodzonde, Daarom staan die windmolens soms "niets te doen". De overcapaciteit van je zonnepanelen kan je terug "salderen" maar dat houd op  vanaf 2025. Het is efficiënter als we onze opgewekte energie verliesvrij kunnen opslaan, voor dagen dat het windstil is en de zon niet schijnt. Een schone efficiënte manier om dit op te slaan is de uitdaging, de grondstoffen lithium, koper en nikkel die nodig zijn voor batterijen zijn schaars. 

Elektrisch verwarmen met infrarood

Voordeliger dan gas, zeker als je zonnepanelen op je dak hebt liggen helemaal interessant, lees meer.

Energie opwekkende ramen?

Grote delen van onze woningen en kantoren bestaan uit glas. Hoe mooi zou het zijn als je daarmee energie kunt opwekken. Wetenschappers en bedrijven werken al jaren aan technieken om dat mogelijk te maken. In Zwitserland is nu een belangrijke stap gezet om.. Lees verder

Klein beginnen met één zonnepaneel.

Het Haagse bedrijf Supersola verkoopt een zonnepaneel met stekker, onder meer te koop bij bouwmarkten. Je klapt het zonnepaneel uit, vult de vier ballasttanks met water en stopt de stekker in het geaarde stopcontact. Bedoeld voor op een plat dak, schuurtje, of in de tuin. Maximaal vermogen 310 wattpiek. Je kunt tot drie Supersola’s aansluiten op dezelfde stroomgroep. Ook handig bij verhuizing gaan ze gewoon met je mee. Supersola.

Wat! Mijn dak niet geschikt voor zonnepanelen en nu?

Een op de drie daken in ons land heeft onvoldoende draagkracht (ja dat kan ook) voor reguliere zonnepanelen. Solarge (Nederland) bieden lichtgewicht panelen die hiervoor wél geschikt zijn en qua energieopbrengst niet onderdoen. Solarge. 


Een kleine windturbine op het dak of in de tuin zou dat wat zijn?

Geen gek idee maar in de praktijk werkt het helaas niet. Nog afgezien van bijkomende problemen zoals geluidsoverlast en gevaar schijnt de opbrengst bedroevend laag te zijn. In een bebouwde omgeving is er gewoon niet voldoende wind en te veel turbulentie. De opbrengst van een windturbine wordt bijna volledig bepaald door de rotordiameter, het design heeft nauwelijks invloed, de best scorende machines zijn simpelweg die grote wind reuzen. 

Meer lezen?

Dan de schoorsteen maar laten roken..

Hout kachel of open haard in huis? Dan heb je nu mazzel, mee eens het is niet duurzaam en slecht voor de luchtkwaliteit maar, nood breekt wet, en in een goed geïsoleerd huis voordeliger dan gas. Hoewel, voor een pallet van 2 kub gekloofd en gedroogd hout ben je nu gemiddeld 6 tot 700 euro kwijt 😲 als je er al aan kunt komen dan.

"Als Groningen weer opengaat, kunnen we het eerste CO2 neutrale land ter wereld worden"

Aldus Pieter Schoen (top ondernemer en een van de oprichters van de Nederlandse Energie Maatschappij). Pieter schoen komt (binnenkort?) met een zelf gefinancierde, baanbrekende documentaire " De oplossing die nooit werd onderzocht " waar de Groningers alsook de energietransitie bij gebaat is. Wat precies wil hij nog even geheim houden, maar wel dat die oplossing even eenvoudig als effectief is en...  lees verder

Bron artikel: change.inc

 


Heb jij nog tips om energie te besparen? Of heb je haardhout ? Deel het hier we zijn je allemaal dankbaar. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0