Energie neutraal haalbaar?


 Wie je ook spreekt, het gesprek komt een moment op de energie kwestie.

Iedereen, zeker wie slecht geïsoleerd woont een variabel contract heeft of anders, is op zoek naar tips om energie te besparen en zelf energie op te wekken. Want voorlopig zijn we nog niet van het gas af. 

 

Wat zijn de mogelijkheden, is haalbaar/ betaalbaar en verstandig voor de lange termijn? We hebben wat opties voor je uitgezocht.


Energie gebruik bijhouden

Door in te inloggen bij je energieleverancier of met een "energie verbruiksmanager" zoals een P1 meter. Dit compacte apparaatje (29,- euro) bevestig je in de p1 poort van je slimme meter, verbinden met wifi en klaar. Je ziet van dag tot dag via de gratis app wat een apparaat in huis verbruikt als deze aan is en hoeveel gas er wordt gebruikt P1 meter

 

Gridio App
Gridio App

Met Gridio een gratis app (en website) kan je precies zien op welke momenten energie goedkoop is, overdag als er veel aanbod is van wind- en zonne-energie, maar ook in de nacht, als er weinig vraag is, b.v. om je auto op te laden, de was en afwas machine aan te zetten wanneer er energie in overvloed is én goedkoper. Zo krijg je meer inzicht over je gebruik.. lees meer


Isoleren met subsidie

En meteen een hoger energielabel, gunstig voor de waarde van je huis. De kosten voor isoleren kan je beperken met subsidie van de overheid tot wel 30% van de investering en het in stappen uitvoeren, lees vooraf wel even de subsidievoorwaarden. Komt het nu niet uit? Dan kan een energie bespaarlening (lage rente) van het Nationaal Warmtefonds uitkomst bieden. De maandelijkse besparing kan hoger uitvallen dan de afbetaling. Subsidie isolatie Nationaal Warmtefonds

Nul op de meter?

Een betaalbare energie oplossing voor iedereen is er helaas nog niet, hoewel je redelijk veel subsidie ontvangt is er alsnog een flinke investering nodig om van het gas af te komen en energie neutraal. Met zonnepanelen een hybride warmtepomp gekoppeld aan de cv, ben je goed op weg, hiervoor moet je huis wel redelijk geïsoleerd zijn, anders beter eerst isoleren. Helemaal van het gas af en goede isolatie? Dan kan je overgaan op een volledig elektrische warmtepomp (met zonnepanelen) voor verwarming, gekoppeld aan een boilervat voor warm water en koken op inductie. Dan ben je echt van het gas én de vaste lasten van de aansluiting. 

Subsidie warmtepomp    subsidie zonnepanelen  Warmtefonds  warmtepomp

Elektrisch verwarmen met infrarood of verwarmen met een split airco.

Infrarood verwarmen is voordeliger dan gas, zeker als je zonnepanelen op je dak hebt liggen interessant, mits de zon schijnt dan.. lees meer.  Met een airco kun je een woning niet alleen koelen, maar ook verwarmen doormiddel van een ingebouwde inverter warmtepomp, waarmee er warme lucht uit de buitenlucht wordt onttrokken, om deze lucht hierna via de binnenunit de ruimte in te blazen. lees meer

De grootste uitdaging is energie opslag.

Op topdagen met veel zon en wind wordt er meer energie opgewekt dan we gebruiken, het netwerk kan dit (nog) niet verwerken en opslaan,  doodzonde. Daarom staan die windmolens soms "niets te doen". De overcapaciteit van je zonnepanelen kan je terug "salderen" maar dat houd op.

Het is efficiënter als we onze opgewekte energie verliesvrij kunnen opslaan, voor dagen dat het windstil is en de zon niet schijnt. 

Nederland loopt achter op andere landen als het gaat om thuisbatterijen, die zonne-energie kunnen opslaan en leveren aan het net. Maar daar kan verandering in komen.

SESSY de best verkochte echte Nederlandse thuisbatterij.

Sessy € 2.851,24 ex btw

Gratis toegang software;

– Een omvormer, die zit in de Sessy, met 5 jaar garantie;

– 10 jaar garantie op de batterij zelf;

– Een gratis P1-dongel (voor aan je slimme meter).

 


Als het aan wetenschappers ligt, hebben we er over een aantal jaren één in de schuur staan: een zoutbatterij. Lees meer.

Ook veelbelovend: Zandbatterijen, ontwikkeld door Polar Night Energy, zand kan energie maanden opslaan. bron chance.

Wat! Mijn dak is niet geschikt voor zonnepanelen en nu?

Een op de drie daken in ons land heeft onvoldoende draagkracht (ja dat kan ook) voor reguliere zonnepanelen. Solarge van Nederlandse makelij bieden lichtgewicht panelen die hiervoor wél geschikt zijn. Ze zijn volledig circulair en 50 procent lichter dan traditionele panelen.  Solarge. Heb jij nog andere tips om energie te besparen? Laat het weten in een reactie hieronder, ik ben benieuwd naar je mening! Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer! 😊

Reactie schrijven

Commentaren: 0