Energie neutraal, haalbaar én betaalbaar ?


 

Wie je ook spreekt, het gesprek komt een moment op de energierekening. 

Iedereen zeker wie slecht geïsoleerd woont of een variabel contract heeft, is op zoek naar tips om energie (en geld) te besparen of om zelf energie op te wekken, want voorlopig zijn we nog niet van het gas af. 


Energie gebruik bijhouden

Door in te inloggen bij je energieleverancier of met een "energie verbruiksmanager" zoals een P1 meter. Dit compacte apparaatje (29,- euro) bevestig je in de p1 poort van je slimme meter, verbinden met wifi en klaar. Je ziet van dag tot dag via de gratis app wat een apparaat in huis verbruikt als deze aan is en hoeveel gas er wordt gebruikt b.v. tijdens het douchen. P1 meter

Gridio App
Gridio App

Met Gridio een gratis app (en website) kan je precies zien op welke momenten energie goedkoop is, overdag als er veel aanbod is van wind- en zonne-energie, maar ook in de nacht, als er weinig vraag is. b.v. om je auto op te laden, de was en afwas machine aan te zetten wanneer er energie in overvloed is. De bedoeling is dat je meer regie krijgt over je gebruik.. lees meer


Isoleren met subsidie

En meteen een hoger energielabel, gunstig voor de waarde van je huis. De kosten voor isoleren kan je beperken met subsidie van de overheid tot wel 30% van de investering en het in stappen uitvoeren, lees vooraf wel even de subsidievoorwaarden. Komt het nu niet uit? Dan kan een energie bespaarlening (lage rente) van het Nationaal Warmtefonds uitkomst bieden. De maandelijkse besparing kan hoger uitvallen dan de afbetaling. Subsidie isolatie Nationaal Warmtefonds

Nul op de meter

Een betaalbare energie oplossing voor iedereen is er helaas nog niet, hoewel je redelijk veel subsidie ontvangt is er alsnog een flinke investering nodig om van het gas af te komen en energie neutraal. Met zonnepanelen een hybride warmtepomp gekoppeld aan de cv, ben je goed op weg, hiervoor moet je huis wel redelijk geïsoleerd zijn, anders beter eerst isoleren. Helemaal van het gas af en goede isolatie? Dan kan je overgaan op een volledig elektrische warmtepomp (met zonnepanelen) voor verwarming, gekoppeld aan een boilervat voor warm water en koken op inductie. Dan ben je echt van het gas én de vaste lasten van de aansluiting. 

Subsidie warmtepomp    subsidie zonnepanelen  Warmtefonds  warmtepomp

De grootste uitdaging is energie opslag.

Op topdagen met veel zon en wind wordt er meer energie opgewekt dan we gebruiken, het netwerk kan dit (nog) niet verwerken en opslaan,  doodzonde. Daarom staan die windmolens soms "niets te doen". De overcapaciteit van je zonnepanelen kan je terug "salderen" maar dat houd op  vanaf 2025. Het is efficiënter als we onze opgewekte energie verliesvrij kunnen opslaan, voor dagen dat het windstil is en de zon niet schijnt. 

Nederland loopt achter op andere landen als het gaat om thuisbatterijen, die zonne-energie kunnen opslaan en leveren aan het net. Maar daar kan verandering in komen, De start- up Solyx Energy heeft een simpele oplossing voor huishoudens die meer zonnestroom opwekken dan gebruiken: energie opslaan in een warmwaterboiler, een alternatief voor dure thuisbatterijen. Energie die je overdag opwekt met je zonnepanelen, wil je kunnen opslaan voor als je ’s avonds thuis bent, dan kom je nu vaak uit bij een thuisbatterij. Maar zo’n accu kost minimaal 5000 euro. De ‘wateraccu’ van Solyx Energy kost inclusief de installatie van een boiler rond de 1500 euro.

Elektrisch verwarmen met infrarood

Voordeliger dan gas, zeker als je zonnepanelen op je dak hebt liggen interessant mits de zon schijnt dan.. lees meer. 

Geld verdienen met je groene stroom

Dankzij een slimme combinatie van zonnepanelen, thuisbatterijen, dynamische stroomprijzen en een algoritme. Dat algoritme stuurt de batterijen aan om stroom te laden of te ontladen op het juiste moment, zodat de consument kan profiteren van de prijsschommelingen op de stroommarkt. Een Nederlandse start- up, Bliq, heeft een online platform ontwikkeld dat dit mogelijk maakt. Het bedrijf werkt samen met het Chinese SAJ, dat een innovatieve batterij-omvormer combinatie levert. Met deze oplossing kunnen huishoudens niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan de energietransitie en het verminderen van netcongestie. Lees het hele artikel

Nederlandse zonnepanelen: licht, groen en krachtig

Energyra is een Nederlands bedrijf dat zonnepanelen maakt met een hoge kwaliteit, een laag gewicht en een milieuvriendelijke productie. De panelen zijn gebaseerd op de backcontact technologie, die meer stroom oplevert en minder schadelijke stoffen bevat. Energyra werkt samen met verschillende Europese partners, zoals TNO, ISC Konstanz en DSM. De panelen zijn geschikt voor diverse toepassingen, zoals telecom, voertuigen en rampenbestrijding. Energyra wil de productie van zonnepanelen terug naar Europa halen en zo bijdragen aan de energietransitie.

Lees het hele artikel 

Wat! Mijn dak niet geschikt voor zonnepanelen en nu?

Een op de drie daken in ons land heeft onvoldoende draagkracht (ja dat kan ook) voor reguliere zonnepanelen. Solarge (Nederland) bieden lichtgewicht panelen die hiervoor wél geschikt zijn en qua energieopbrengst niet onderdoen. Solarge. Heb jij nog tips om energie te besparen? Heb je zelf nog andere tips om energie te besparen? Laat het me weten in een reactie hieronder. Ik ben benieuwd naar je mening! Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer! 😊

Reactie schrijven

Commentaren: 0