Hoe vind je de juiste zonwering die past bij je wensen en situatie?

 

 Uitleg over de verschillen, soorten en toepassingen.


Zonwering kan zo wel binnen als buiten toegepast.

 

Buiten: screens, markiezen, of uitvalschermen.  

Binnen: verticale jaloezieën, horizontale jaloezieën, rolgordijnen, duo rolgordijnen, plissé gordijnen, lamellen, vouwgordijnen, shutters, dupli gordijnen, schades, paneelgordijnen te veel om op te noemen.

Kan bevestigt tegen (op de dag) of in de kozijnen (in de dag).

Binnen zonweringen geven sfeer, isolatie, kleur, privacy én verduistering, zijn voordeliger in aanschaf dan buiten zonwering, is e.v.t. zelf te bevestigen, en met geluk mee te verhuizen. 

 


 De verschillen.


Horizontale jaloezieën / lamellen.

 

Nog steeds de populairste zonwering en in elk huis wel te vinden, doordat ze praktisch, isolerend en erg duurzaam zijn. Door het kantelen van de lamellen kan je lichtinval op elk moment aanpassen. En er is een brede keus in lamel-breedte, kleur en materiaal zoals hout en aluminium.

Hoe breder de lamel hoe meer uitzicht en lichtinval er binnen komt, en eenvoudiger schoon te maken!


Rolgordijnen.

 

Rolgordijnen weren het felle zonlicht, maar kunnen ook een verduisterende en isolerende functie hebben, zijn verkrijgbaar in veel

kleuren, motieven en materialen.

 

Een verduisterend rolgordijn is een goede oplossing voor een donkere slaapkamer zeker achter gesloten gordijnen.

 

Omdat rolgordijnen verkrijgbaar zijn in vrijwel elke kleur zijn ze erg 

geschikt om eenvoudig kleur toe te voegen in huis.


Plissé gordijnen.

 

Zijn strak gevouwen (geplisseerde) gordijnen met optrek systeem, neemt weinig ruimte in het kozijn en geeft daardoor een strak aanzien (klein pakket). Veel toegepast bij plissé gordijnen is het Top/Down & Bottom/up mechanisme. Dit zorgt ervoor dat je op elk willekeurig moment zelf kunt bepalen welk deel van het raam wordt bedekt, minpuntje is dat je dan wel tegen de optrek koorden aankijkt. Voor lastige situaties zoals lichtkoepels, schuine ramen en situaties waar weinig ruimte is, zijn plissé gordijnen de ultieme oplossing.


Verticale Lamellen.

 

Hebben het voordeel dat ze 180 graden gedraaid kunnen worden, dé oplossing voor een schuifpui (of gordijnen) omdat ze helemaal opzij geschoven kunnen worden. Leverbaar in stof, pvc of aluminium. Voor de draaiing van de lamellen moet er wel genoeg ruimte (diepte) aanwezig zijn.

 

 


Vouwgordijnen

 

Ook wel blinds genoemd, geven sfeer en demping doordat ze van stof zijn, vallen trapsgewijs naar beneden in banen van ongeveer 10 tot 30 centimeter hoog. Vouwgordijnen kunnen verduisterend en van elke stof worden gemaakt ook bijpassend bij de gordijnen. Groot voordeel is dat de stof kan worden gereinigd.


schutters of houten luiken

Shutters.

 

Houten of kunststof binnen luiken met verstelbare lamellen die bevestigd worden op- of- in het kozijn. Het meest geschikt voor hoge en brede raampartijen, minder geschikt voor doorsnee ramen/ruimtes.

Dit omdat er in de meeste gevallen geen ruimte is om ze opzij te klappen (openen) gevolg minder lichtinval, en licht is in ons klimaat erg welkom. Nadeel is dat ze erg prijzig zijn, nagelvast (bij verkoop huis) en dat ze veel licht en uitzicht wegnemen. Budget vriendelijker alternatief zijn horizontale houten of aluminium lamellen van 50 mm breed. 

 


Gordijnen.

 

Gordijnen worden nog altijd het meeste toegepast, omdat er oneindig veel keus is in uiterlijk, samenstelling én prijs, en gordijnen kan je (laten) reinigen. Bovendien geven gordijnen sfeer, kleur en verbeteren ze meteen de akoestiek in huis. 

Ze filteren fel zonlicht, en met een verduisterende functie zijn ze zelfs potdicht omdat ze het raam overlappen vooral fijn als je echt donker wilt slapen. 

 

 


Zelf doen, of laten bevestigen?

Het plaatsen van zonwering is prima zelf uit te voeren. Als je het laat plaatsen door een specialist weet je zeker dat het goed is én je hebt garantie* op het product.  Opmeten (advies) en plaatsen van binnen zonwering en gordijnen is bij de woonwinkel gratis excl. ophangsystemen .

* 2 jaar garantie op materiaal en productiefouten, mits het volgens de instructie wordt gebruikt. De garantie vervalt voor gebreken die het gevolg zijn van: normale slijtage door gebruik, verkeerd gebruik, bij zelf montage.


Enthousiast over dit artikel, deel het aan iemand voor wie deze info nuttig is.