Bomen zijn keihard nodig..


Voor hem
Voor hem

Want alles is verbonden.

voor haar
voor haar
en het klimaat
en het klimaat

Misschien is de opwarming een natuurlijk fenomeen maar niets doen of laten is ook geen optie. Bomen planten is de simpelste én goedkoopste manier om het klimaat een handje te helpen. Ze nemen enorm veel CO2 op geven verkoeling, houden fijnstof vast en voorkomen bodemerosie dus droogteHeeft dat wel zin als er per jaar miljoenen hectares primair regenwoud verdwijnt? Ja zeker! Juist dáárom, als iedere wereldburger elk jaar twee bomen plant, stoppen we niet alleen het jaarlijkse nettoverlies van bomen, maar keren we het proces om, elke boom telt we hebben ze echt kei- hard nodig. 

 

"In 2020 verdween er wereldwijd 4,2 miljoen hectare regenwoud, Brazilië met stip bovenaan.

Een gebied zo groot als Nederland, dat is 12 procent meer dan het jaar ervoor".

Bron: artikel volkskrant 1 april 2021 door Ben van Raaij.

 

Oké oke.. duidelijk, wat kan ik doen?

Heel simpel, plant een boom of geef een boom cadeau (2 bomen 10 euro) bij Trees For All. Twee, vier, acht tot een heel bos als je wilt. Ter gelegenheid van een geboorte, een jarige, voor een jubileum, huwelijk of anders. Het is een originele, en zinvolle bijdrage aan de wereld van morgen, en eenvoudig last-minute online te regelen, inclusief certificaat op naam van de ontvanger.

Maar... wat je ook kunt doen: is participeren in het project van Groasis. Voor een klein bedrag koop je een aandeelcertificaat en draag je bij aan een groenere wereld, én meer.  

 

"Wip vast wat tegels uit de tuin, plant daar een linde- of bijenboom, doe je bijen ook een plezier mee"

Projecten Trees for all


Boom cadeau certificaat
Boom cadeau certificaat

"Om de opwarming goed aan te pakken zijn bossen onmisbaar. Zij zijn onze longen, houden ons in leven en herbergen 80% van de biodiversiteit op aarde".

Interessante links:


🌳  Als we nú beginnen met bomen planten, kan de CO2-concentratie in de atmosfeer met 25% afnemen, waardoor we de klok in feite een eeuw..  lees verder

🌳  Een nieuwe Filipijnse wet verplicht alle afstuderende middelbare scholieren en universiteit studenten om op zijn minst 10 bomen te planten voor ze afstuderen. Deze traditie bestond al langer maar is... lees verder.

🌳 Niet alleen in Ethiopië zijn ze bezig met herbebossing, ook grote delen van de droge Sahel zijn tegenwoordig schitterend groen en vruchtbaar. 250 miljoen bomen zijn daar de laatste jaren bij gekomen dankzij lokale boeren.. Lees verder

🌳 "Een bos is veel meer dan wat je ziet ", zegt ecoloog Suzanne Simard. Haar 30 jaar onderzoek in Canadese bossen heeft geleid tot een verbazingwekkende ontdekking - bomen communiceren met elkaar! Vaak en over grote afstanden. 

🌳 Grote temperatuurschommelingen kwamen in een ver verleden ook al voor volgens het Middelseeuws klimaat opticum. In het noorden van Engeland werd er zelf wijn verbouwd. Onze aarde was toen wel veel groener, minder vervuilt en er waren minder mensen.

🌳 Volgens de gerenommeerde wetenschapper Jennifer Marohasy is de recente opwarming een natuurlijke fenomeen die losstaat van de industriële revolutie.

🌳  Just dig it vergroent op grote schaal gedegradeerd land om regenwater vast te houden, en introduceert duurzame landbouw om gezonde ecosystemen te creëren. Omdat gezonde ecosystemen een voorwaarde zijn voor gezonde economieën. Nu en in de toekomst. Schep je mee?

🌳  Vogels zijn onmisbaar voor het verspreiden van zaden, maar dat kan een Drone ook. In Myanmar 'planten' drones 400.000 bomen per dag. De drones droppen zogenaamde zaad-bommen. En het mooiste is; dat het werkt!

🌳  Volgens deze twee onderzoekers  zou 1 miljard hectare nieuwe bomen kunnen zorgen voor het opvangen van ongeveer 205 gigaton koolstofdioxide.  Dit zou de vervuiling onder controle houden en de mogelijkheid bieden om de verhoging van temperaturen te beperken, door het in de hele 21e eeuw op ongeveer 1,5°C te houden.

🌎 Circulaire bouwmarkt  Pacha Panels biobased en herbruikbare materialen voor de bouw en de meubelindustrie.

🌳 In 1978 begon China met de aanplant van de Groene Muur, met meer dan 100 miljard bomen in 2050 moet het project klaar zijn.

 

Als deze bomen konden praten...

Old Tjikko is de oudste boom staat in Zweden en is 9.500 jaar oud! Op twee staat Methusalem 4.855 jaar oud. De hoogste boom Hyperion: is 115,6 meter hoog en ongeveer 700 tot 800 jaar oud. De circa 2.500 jaar oude General Sherman Tree in Sequoia National Park is de grootste boom ter wereld in volume. En de laatste maar zeker niet de minste: Arbol del Tule: de meest omvangrijke boomstam ter wereld (11.62 meter) Locatie: Santa María del Tule in Mexico. Zo’n 1400 jaar oud heeft de stam van deze boom de grootste diameter ter wereld.


HOME