Zeker nu, hebben we bomen keihard nodig..

We worden bewezen gelukkiger van bomen om ons heen, ze geven schaduw en verkoeling, slaan Co2 op, houden fijnstof vast en voorkomen bodemerosie dus droogte.


Voor hem
Voor hem
voor haar
voor haar
en de planeet
en de planeet

Bomen zijn onmisbaar om de opwarming goed aan te pakken. Zij zijn onze longen, houden ons in leven en herbergen 80% van de biodiversiteit op aarde".

Mogelijk is de opwarming van de aarde een natuurlijk fenomeen maar niets doen of laten is óók geen optie. Bomen planten is de simpelste én goedkoopste manier om het klimaat een handje te helpen. Ja hoor.. heeft dat wel zin als er per jaar miljoenen hectares regenwoud wordt omgekapt of in de fik gestoken? Ja zeker juist dáárom!  Als iedere wereldburger elk jaar twee boompjes plant, stoppen we niet alleen het jaarlijkse nettoverlies van bomen, maar keren we het proces om, elke boom telt we hebben ze echt kei- hard nodig. 

 

Er is ook goed nieuws: " Ontbossing in de Amazone naar nul ".

De nieuwe Braziliaanse president Lula richt zich op bosbescherming in Brazilië, en ook in Indonesië en Congo.

De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen. "Lula: Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”.

Bomen die de alarmdienst bellen zodra er aan ze gezaagd wordt?


Geen broodje aap verhaal maar echt waar. Rainforest Connection heeft een manier gevonden waarop een boom kan laten weten als hij gekapt dreigt te worden. Ze hebben een apparaat ontworpen die werkt op zonenergie en het geluid van een kettingzaag oppikt. Als dat gebeurt, stuurt het apparaat een signaal naar het mobieltje van een opzichter. De opzichter kan dan precies zien waar de boom in kwestie zich bevindt die het geluid heeft opgepikt. Hij kan dan direct naar het plaats delict om zo de illegale kap tegen te houden. 


Er hangen inmiddels 559 apparaten in 25 landen in de bomen van Canada tot Italië en Indonesië. De telefoonbomen houden tot nu toe ruim 391,300 hectare kostbaar tropisch regen woud in de gaten. Er zijn er ook veel bijzondere diersoorten te horen op de tapes. Als je de app van Rainforest Connection download, kun je die beluisteren. Bron: change.inc 

Oké oke.. de boodschap is duidelijk, wat kan ik doen?

Heel simpel, plant een (vrucht) boompje in je tuin, of geef eens een boompje cadeau in plaats van bloemen, een boom is een blijvende herinnering.

Ter gelegenheid van een geboorte, een jarige, een jubileum, huwelijk of anders.

Geen tuin? Trees For All, plant wereldwijd en in Nederland bomen waar ze nodig zijn, twee (€ 10) vier, acht tot een heel bos als je wilt. Het is een originele, en zinvolle bijdrage aan de wereld van morgen, en eenvoudig last-minute online te regelen, inclusief certificaat op naam van de ontvanger. 

Geboorte
Geboorte
Huwelijk
Huwelijk
Verjaardag
Verjaardag
Herinnering boom
Herinnering boom


Geef je een boom cadeau? Dan ontvang je van Trees for all een gepersonaliseerd certificaat als bewijs. Hierop staan jouw naam en de naam van de ontvanger. Je kunt het certificaat zelf printen of per e-mail versturen naar de ontvanger. De verzenddatum kun je zelf instellen.

 

"Wip alvast wat tegels uit de tuin, plant daar een linde- of bijenboom, doe je bijen ook een plezier mee"

Trees for all


HKH prinses Margarita, beschermvrouwe voor Trees for all;  'Hoe meer bomen we met z'n allen kunnen planten, hoe beter." 

Bomen planten is een concrete manier om verdwenen natuur terug te brengen en onze leefomgeving gezonder te maken. Daarom wil ik zoveel mogelijk mensen motiveren bomen te planten via Trees for All.”

 

Green Friday Forest Event 2022

Boom cadeau certificaat
Boom cadeau certificaat

 

"Regenwouden zijn de longen van de wereld"

Je hoort het de laatste tijd vaak, nu de regenwouden in onder meer Brazilië in brand staan. Al gaat de vergelijking mank, het belang van het regenwoud voor de zuurstofhuishouding van onze planeet is essentieel. Natuurjournalist Geert-Jan Roebers legt hier uit hoe het zit

 

Jaarringen boom versus onze vingerafdruk

We staan niet boven de natuur, maar we zijn er onderdeel van tot in de kleinste vezels,

en veel afhankelijker ervan dan je denkt.

We zijn vergeten dat we eigenlijk heel erg op andere dieren (en ook planten!) lijken. 'Ieder organisme doet er

alles aan, tot zijn laatste snik, om te overleven. Daar is de mens niet anders in.'' Aldus Karlien Pijnenborg.

"We vinden onszelf intelligent omdat we hersens hebben. Maar planten kunnen dingen die wij niet kunnen.

Zij weten precies welke voedingsstoffen ze nodig hebben en hoe ze eraan moeten komen".

Karlien Pijnenborg is het hoofd van het Groote Museum & Academie in Artis, Het Groote (geen spelfout..) Museum is een nieuw museum van ARTIS. Hier ervaar je de verbinding met jezelf, je lichaam en al het andere leven op de wereld.


Interessante links:


🌳  Als we nú beginnen met bomen planten, kan de CO2-concentratie in de atmosfeer met 25% afnemen, waardoor we de klok in feite een eeuw..  lees verder

🌳  Een nieuwe Filipijnse wet verplicht alle afstuderende middelbare scholieren en universiteit studenten om op zijn minst 10 bomen te planten voor ze afstuderen. Deze traditie bestond al langer maar is... lees verder.

🌳 Niet alleen in Ethiopië zijn ze bezig met herbebossing, ook grote delen van de droge Sahel zijn tegenwoordig schitterend groen en vruchtbaar. 250 miljoen bomen zijn daar de laatste jaren bij gekomen dankzij lokale boeren.. Lees verder

🌳 "Een bos is veel meer dan wat je ziet ", zegt ecoloog Suzanne Simard. Haar 30 jaar onderzoek in Canadese bossen heeft geleid tot een verbazingwekkende ontdekking - bomen communiceren met elkaar! Vaak en over grote afstanden. 

🌳 Grote temperatuurschommelingen kwamen in een ver verleden ook al voor volgens het Middelseeuws klimaat opticum. In het noorden van Engeland werd er zelf wijn verbouwd. Onze aarde was toen wel veel groener, minder vervuilt en er waren minder mensen.

🌳 Volgens de gerenommeerde wetenschapper Jennifer Marohasy is de recente opwarming een natuurlijke fenomeen die losstaat van de industriële revolutie.

🌳  Just dig it vergroent op grote schaal gedegradeerd land om regenwater vast te houden, en introduceert duurzame landbouw om gezonde ecosystemen te creëren. Omdat gezonde ecosystemen een voorwaarde zijn voor gezonde economieën. Nu en in de toekomst. Schep je mee?

🌳  Vogels zijn onmisbaar voor het verspreiden van zaden, maar dat kan een Drone ook. In Myanmar 'planten' drones 400.000 bomen per dag. De drones droppen zogenaamde zaad-bommen. En het mooiste is; dat het werkt!

🌳  Volgens deze twee onderzoekers  zou 1 miljard hectare nieuwe bomen kunnen zorgen voor het opvangen van ongeveer 205 gigaton koolstofdioxide.  Dit zou de vervuiling onder controle houden en de mogelijkheid bieden om de verhoging van temperaturen te beperken, door het in de hele 21e eeuw op ongeveer 1,5°C te houden.

🌎 Circulaire bouwmarkt  Pacha Panels biobased en herbruikbare materialen voor de bouw en de meubelindustrie.

🌳 In 1978 begon China met de aanplant van de Groene Muur, met meer dan 100 miljard bomen in 2050 moet het project klaar zijn.

 

Als deze bomen konden praten...

Old Tjikko is de oudste boom staat in Zweden en is 9.500 jaar oud! Op twee staat Methusalem 4.855 jaar oud. De hoogste boom Hyperion: is 115,6 meter hoog en ongeveer 700 tot 800 jaar oud. De circa 2.500 jaar oude General Sherman Tree in Sequoia National Park is de grootste boom ter wereld in volume. En de laatste maar zeker niet de minste: Arbol del Tule: de meest omvangrijke boomstam ter wereld (11.62 meter) Locatie: Santa María del Tule in Mexico. Zo’n 1400 jaar oud heeft de stam van deze boom de grootste diameter ter wereld.


HOME