Bijen en hommels we kunnen niet zonder

Als je een aantal jaren geleden op je terras zat hoorde je aan alle kanten

het gezoem van donzige hommels en bijen. Ga nu eens met mooi weer

naar buiten.. 

Eén van de oorzaken is dat ze niet genoeg voedsel kunnen vinden, en dáár kunnen

we samen wat aan doen. 

Alles is verbonden en onderdeel van een groter geheel.

Wist je dat hommels ook bijen zijn?  Ze zien er alleen anders uit met hun wollige, kleurrijke jasje, er zijn alleen al in Nederland 29 soorten hommels.

Wat bijen en hommels gemeen hebben is dat ze nectar nodig hebben.

 

Juist dat is het probleem, we hebben geeninheemse twee en meerjarige bloemen meer in onze tuinen, akkers en langs de bermen, ze komen om van de honger. En als er geen hommels en bijen zijn om ons fruit, tomaten en groenten te bestuiven hebben wij ook geen voedsel meer, we hebben die vliegende wondertjes dus keihard nodig. 

 

"70 procent van de planten in onze voedselvoorziening is afhankelijk van bestuiving door insecten"

 

Dus door bijen te helpen, helpen we ook onszelf? 

"Ja. bij bedreigde dieren denken we altijd aan olifanten, tijgers, ijsberen. Als de reuzenpanda zou uitsterven, zou dat vreselijk zijn, maar de bossen van China zouden het overleven. Maar als we insecten kwijtraken - bijen, hommels, mieren, vele andere soorten - hebben we echt een gigantisch probleem ". Aldus professor Dave Goulson in een interview dagblad  trouw. 

Tekst gaat door onder de afbeelding

Professor Dave Goulson is Brits bioloog en stichter van de  'Bumblebee Conservation Trust'.
Professor Dave Goulson is Brits bioloog en stichter van de 'Bumblebee Conservation Trust'.

Wat kunnen we doen om de insecten te helpen?

Professor Goulson: "We kunnen vooral dingen laten. Niet meer zo vaak maaien, niet zoveel gif gebruiken, en stukjes land en bermen even met rust laten. Wonderbaarlijk hoe snel de natuur dan opveert en de biodiversiteit op zo'n plek toeneemt. Zelf bijen houden in de stad is ook trendy geworden.    Maar een groot probleem voor de bijen is dat er nog maar zo weinig inheemse bloemen voor ze zijn. Als iedereen bijen gaat houden, hebben we straks een grote populatie ondervoede en kwetsbare bijen".

"Plant liever (gifvrije) bloemen, daar help je bijen en hommels echt mee.

Al is het een enkele bloempot op je balkon op vier hoog, bijen en hommels weten die te vinden."

Bron: interview 2017 dagblad trouw door Paul de Vries

Tekst gaat door onder de afbeelding

Bakje met suikerwater
Bakje met suikerwater

Uitgeputte hommel of bij gevonden, en nu?

Pak hem voorzichtig op en geef ze wat suikerwater of honing, je moet ze wel een handje helpen want vaak hebben ze niet meer de kracht om er heen te lopen. Na een tijdje vliegt de hommel weer fit de lucht in, een magisch moment je hebt een hommel gered.  

 

Hoe komt dat eigenlijk?

Eén van de oorzaken is dat hommels alleen kunnen vliegen als de vleugel spieren voldoende zijn opgewarmd (30 graden). De andere oorzaak is dat ze te verzwakt zijn door voedselgebrek, en van bloem naar bloem kruipen omdat ze niet meer de kracht hebben om te vliegen. Omdat ze groot zijn vallen ze uit eindelijk naar beneden op de grond en sterven.

Tekst gaat door onder de afbeelding

 

Welke bloemen zijn geschikt?

Misschien staan ze in je tuin of tussen de stoeptegels: paardenbloemen. In het vroege voorjaar voor honingbijen en andere insecten vaak (nog) de enige bron voor stuifmeel en nectar niet weghalen dus. Ook de olijf, katwilg, en hazelaar komt in het voorjaar in bloei en levert de eerste nectar voor bijen en hommels. Wist je dat ook de bloemen van de klimop in elke tuin wel te vinden, een bijenplant is? Het is de laatste bloeiende plant in het seizoen om nectar te leveren voor ze in winterslaap gaan dus, niet vroeg wegsnoeien.

 

Zet vooral geen zogenaamde "bij vriendelijk" planten uit het tuincentrum in je tuin of bloembak. Veel (bloemen) zaden worden in de fabriek in insecticide (neonicotinoïden) ondergedompeld. Als het zaadje ontkiemt, verspreidt het gif zich door de hele plant. Via de nectar en het stuifmeel van de bloemen komt het bij de bijen terecht. Koop liever biologisch inheems planten en bloemen zaad o.a. te koop bij kwekers van wilde planten en zaden.

Als bloemen bijen horen zoemen (dit verzin ik niet) neemt de suikerconcentratie in de nectar van de planten met een verbluffende twintig procent toe. Lees verder.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Mijn vliegende wondertjes (bijenvolk) zorgen ervoor dat ik kan oogsten in mijn moestuin. Ik zorg voor bij- vriendelijke inheemse planten in de tuin, zodat ze nectar en stuifmeel kunnen verzamelen voor de winter. Dat is hard nodig als je bedenkt dat bijen 50.000 keer op en neer moeten vliegen van bloem naar huis, en dat ze meer dan 750.000 bloemen moeten bezoeken voor 1 potje honing van 500 gram! Gelukkig zijn ze met veel, want een bijenvolk heeft +/- 10 tot 14 kg honing nodig om de winter door te komen. Dat pak ik niet af, daar hebben ze hard voor gewerkt of nou ja.. gevlogen.

Martje.

Tekst gaat door..


Natuurlijk imkeren.

 

“Kennissen en vrienden zeiden tegen mij: wat ga je nou doen joh? Ben je gek geworden?” Nee joh verstandig!

Velden besproeien met landbouwgif dat was voor John Huiberts 35 jaar de normaalste zaak van de wereld. Maar de Noord-Hollandse bollenteler zag hoe zijn akkers steeds meer uitgeput raakten door de bestrijdingsmiddelen, John gooide het roer om. Sinds vijf jaar werkt hij als biologische bollenteler. Het koste hem jaren om zijn grond gezond te krijgen en zijn bedrijf weer winstgevend te maken. 

Tekst gaat door onder de afbeelding

Inmiddels is het aantoonbaar dat de ziekte van Parkinson meer voorkomt bij mensen die beroepsmatig veel met bepaalde pesticiden hebben gewerkt, denk aan landbouwers en bollenkwekers. Ook als je bij bollen- of landbouwgrond woont kom je er mee in aanraking via de lucht/ wind. Insecten en ander kruipend, vliegend spul krijgen dit gif direct binnen, het is een domino effect. Met die kennis is het onbegrijpelijk dat giftige gewas beschermingsmiddelen (glyfosaat) nog steeds wordt gebruikt terwijl er alternatieven zijn.

Tekst gaat door onder de afbeelding

De zonnehoeve in Flevoland

Ook Piet van IJzendoorn die sinds 1982 biodynamisch boert in Flevoland- Zeewolde werd voor gek verklaart door zijn omgeving. 

Om zonder kunstmest en bestrijdings- middelen te werken. Het florerende biologisch-dynamisch landbouwbedrijf de 'Zonnehoeve' laat nu al veertig jaar zien, dat het wél kan.

 

Financiële wurggreep

In dit artikel legt hij uit dat veel akkerbouwers en boeren wel biologisch-dynamisch willen 'boeren' maar door de hoge pacht, kredieten en bankverplichtingen ze noodgedwongen zijn tot meer productie en omzet om het hoofd boven water te houden. Meer koeien meer voer, mest en intensievere bodem gebruikende landbouw meer snelle opbrengst, meer pesticiden. 

Verboden pesticiden volgens rapport nog volop gebruikt in EU.. lees meer

Bron Haarlems dagblad 12 januari 2023



Misschien vind je dit leuk om te lezen.

In dit gratis ebook vind je info over kweken, zaaien  en het vermeerderen van planten voor je tuin, terras of balkon.

Maar ook inspirerende (onderhoudsvrije) tuin ideeën en tips. Download is veilig, gratis en; je bent niets verplicht!