Bijen en hommels we kunnen niet zonder

Als je een aantal jaren geleden op je terras zat hoorde je aan alle kanten

het gezoem van donzige hommels en bijen. Ga nu eens met mooi weer

naar buiten.. 

Eén van de oorzaken is dat ze niet genoeg voedsel kunnen vinden, gelukkig kunnen we dáár wel wat aan doen, lees verder.

Wist je dat hommels ook bijen zijn?  Ze zien er alleen anders uit met hun wollige, kleurrijke jasje. Wat bijen en hommels gemeen hebben is dat ze nectar nodig hebben.

De oorzaak daarvan is dat er geen inheemse twee en meerjarige bloemen meer in onze tuinen, akkers en langs de bermen staan ze komen om van de honger.

 

70 procent van de planten in onze voedselvoorziening is afhankelijk van bestuiving door insecten"

Dus door bijen te helpen, helpen we ook onszelf? "Ja. bij bedreigde dieren denken we altijd aan olifanten, tijgers, ijsberen. Als de reuzenpanda zou uitsterven, zou dat vreselijk zijn, maar de bossen van China zouden het overleven. Maar als we insecten kwijtraken - bijen, hommels, mieren, vele andere soorten - hebben we echt een gigantisch probleem ". Aldus professor Dave Goulson in een interview dagblad  trouw.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Professor Dave Goulson is Brits bioloog en stichter van de  'Bumblebee Conservation Trust'.

Wat kunnen we doen om de insecten te helpen?

Professor Goulson: "We kunnen vooral dingen laten. Niet meer zo vaak maaien, geen  gif gebruiken, en stukjes land en bermen even met rust laten. Zaai liever (gifvrij) bloemenzaad dan weet je zeker dat er geen gif op zit, daar help je bijen en hommels echt mee. Ook al is het een enkele bloempot op je balkon op vier hoog, bijen en hommels weten die te vinden."

Bron: interview dagblad trouw door Paul de Vries

Tekst gaat door onder de afbeelding

Uitgeputte hommel of bij gevonden, en nu?

Pak hem voorzichtig op en geef ze wat suikerwater of honing, je moet ze wel een handje helpen want vaak hebben ze niet meer de kracht om er heen te lopen. Na een tijdje vliegt de hommel weer fit de lucht in, een magisch moment je hebt een hommel gered.  

Ook bijen en hommels slapen en rusten.

Wist je dat er van de 360 soorten bijen die in Nederland leven er maar eentje honing maakt?

Tekst gaat door onder de afbeelding

Planten voor bijen, hommels en nuttige insecten.

Misschien staan ze in je tuin of tussen de stoeptegels: paardenbloemen. In het vroege voorjaar voor honingbijen en andere insecten vaak (nog) de enige bron voor stuifmeel en nectar, lekker laten staan dus. Ook de olijf, katwilg, en hazelaar komt in het voorjaar in bloei en levert de eerste nectar voor bijen en hommels. Wist je dat ook de bloemen van de klimop in elke tuin wel te vinden, een bijenplant is? Het is de laatste bloeiende plant in het seizoen om nectar te leveren voor ze in winterslaap gaan dus, pas na de bloei wegsnoeien. 

 

Veel aangeboden bij- of vlinder 'vriendelijk'  bloem zaad en planten

Word in insecticide (neonicotinoïden) ondergedompeld. Als het zaadje ontkiemt, verspreidt het gif zich door de hele plant. Via de nectar en het stuifmeel van de bloemen komt het bij de bijen terecht. 

Keurmerk voor onbespoten planten, zaden en bloembollen. 

Biotelers: cruydthoeck  plantenvanhier  puurvantveld  bolster  vreeken  

prinklr  biologische bloembolleen meer, let op het keurmerk.

 

Waarom is dat zo belangrijk? Nou, bijna een kwart van alle bijenvolken in Nederland hebben winter 2023-24 niet overleefd!

Sonne Copijn voorzitter van de Bee foundation  zelf ook imker (en 5 van haar 6 bijenvolken verloren) besloot om een aantal monsters op pesticiden te laten onderzoeken. Copijn; "Uit zes monsters van drie verschillende locaties met dode bijen blijkt dat in alle monsters gemiddeld dertien pesticiden aanwezig waren. In totaal zijn er 35 verschillende pesticiden in de honing gevonden. Elf bestrijdingsmiddelen zijn daarvan niet toegelaten in Nederland omdat ze zo giftig zijn." lees het hele artikel hier  bron: eenvandaag.avrotros.nl

 

Copijn: "Iedereen zou zich zorgen moeten maken, want bijen zijn het zoemende hart van het leven op aarde. Zonder hen zou de wereld er heel anders uitzien en de supermarkt bijna leeg zijn".

 

Naast de neonics (gif tegen insecten) mag nog steeds glyfosaat worden gebruikt om lastig ‘onkruid’ van het veld te houden, wat in de bodem (blijft) en in grond en oppervlakte water terechtkomt. Maar ‘onkruid ’ is de plek waar insecten voedsel vinden of eitjes leggen. Dat is één van de redenen dat het gebruik van Roundup zo schadelijk is voor bijenpopulaties. Maar in plaats van dit aan te pakken, verlengt de overheid de licentie van landbouwgif glyfosaat nog eens met 10 jaar.. onbegrijpelijk! 

Als bloemen bijen horen zoemen neemt de suiker-  concentratie in de nectar van de planten met een verbluffende twintig procent toe. 

Tekst gaat door onder de afbeelding

Inheemse witte klaver

Een ander gevaar voor bijen en andere nuttige insecten:  is de Aziatische hoornaar.

De Aziatische hoornaar rukt op in ons land en dat is geen goed nieuws. Eén nest Aziatische hoornaar eet per jaar +/- 17 kg insecten. Het is een soort wesp, maar dan een stuk groter. Hij lijkt op de Europese hoornaar, (onschuldig) maar waar de Europese hoornaar vooral muggen en vliegen eet (prima) valt de Aziatische variant bijen aan (lees eet ze op). In Frankrijk zijn al hele bijenpopulaties opgegeten door Aziatische hoornaars, het is dus een serieus probleem, 70% van ons voedsel wordt bestoven door bijen daarvoor is deze killer ook een bedreiging voor ons.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Samen moeten we de opmars zien te stoppen, wat kun je doen? 

Koninginnen van de Aziatische hoornaar vliegen vanaf maart tot eind mei/ begin juni. Probeer haar te vangen bijvoorbeeld met een selectieve val, maak een foto als het dier in een potje zit, meld het op waarneming.nl en stop haar in de vriezer als zeker is dat het om een Aziatische hoornaar gaat. Klik hier voor het maken van een simpele  effectieve val, het is een deksel (€ 3,-) die past op een lege jam pot. Vul je lok pot met 1/3 (goedkope) witte wijn, 1/3 blond bier, 1/3 suiker(stroop) de bijen komen hier niet aan. Of maak zelf een lok pot 

 Selectieve val Aziatische hoornaar model jampotdeksel
Selectieve val Aziatische hoornaar model jampotdeksel