Bijen en hommels we kunnen niet zonder

Als je een aantal jaren geleden op je terras zat hoorde je aan alle kanten het gezoem van donzige hommels en bijen. Ga nu eens met mooi weer naar buiten.. 

Eén van de oorzaken is dat ze niet genoeg voedsel kunnen vinden, en dáár kunnen we samen wat aan doen. 

Want alles is verbonden.

Wist je dat hommels ook bijen zijn?  Ze zien er alleen anders uit met hun wollige, kleurrijke jasje. Er zijn alleen al in Nederland 29 soorten hommels,

wat ze beide gemeen hebben is dat ze nectar nodig hebben.

 

Juist dat is het probleem, we hebben geen twee en meerjarige bloemen meer in onze tuinen, akkers en langs de bermen. Net als de dieren op de Oostvaarders plassen komen ze om van de honger. Maar als er geen hommels en bijen zijn om ons fruit, tomaten en groente te bestuiven hebben ook wij geen voedsel meer, we hebben die vliegende wondertjes dus keihard nodig. 

 

"70 procent van de planten in onze voedselvoorziening is afhankelijk van bestuiving door insecten"

 

Dus door bijen te helpen, helpen we ook onszelf? 

"Ja. bij bedreigde dieren denken we altijd aan olifanten, tijgers, ijsberen. Als de reuzenpanda zou uitsterven, zou dat vreselijk zijn, maar de bossen van China zouden het overleven. Maar als we insecten kwijtraken - bijen, hommels, mieren, vele andere soorten - hebben we echt een gigantisch probleem ". Aldus professor Dave Goulson in een interview dagblad  trouw. 

Professor Dave Goulson Brits bioloog en stichter van de  'Bumblebee Conservation Trust'.
Professor Dave Goulson Brits bioloog en stichter van de 'Bumblebee Conservation Trust'.

Wat kunnen we doen om de insecten te helpen?

Professor Goulson: "We kunnen vooral dingen laten. Niet meer zo vaak maaien, niet zoveel gif gebruiken, en stukjes land even met rust laten. Wonderbaarlijk hoe snel de natuur dan opveert en de biodiversiteit op zo'n plek toeneemt. Zelf bijen houden in de stad is ook trendy geworden. Maar een groot probleem voor de bijen is dat er nog maar zo weinig bloemen voor ze zijn. Als iedereen bijen gaat houden, hebben we straks een grote populatie ondervoede en kwetsbare bijen".

"Plant liever (gifvrije) bloemen, daar help je bijen en hommels echt mee.

Al is het een enkele bloempot op je balkon op vier hoog, bijen en hommels weten die te vinden."

Bron: interview dagblad trouw door Paul de Vries

 

Bakje met suikerwater
Bakje met suikerwater

Uitgeputte hommel of bij gevonden, en nu?

Pak hem voorzichtig op en geef ze wat suikerwater of honing, je moet ze wel een handje helpen want vaak hebben ze niet meer de kracht om er heen te lopen. Na een tijdje vliegen ze weer helemaal fit de lucht in, daar wordt je toch blij van!   

 

Hoe komt dat eigenlijk?

Eén van de oorzaken is dat hommels alleen kunnen vliegen als de vleugel spieren voldoende zijn opgewarmd (30 graden). De andere oorzaak is dat ze te verzwakt zijn door voedselgebrek, en van bloem naar bloem kruipen omdat ze niet meer de kracht hebben om te vliegen. Omdat ze groot zijn vallen ze uit eindelijk naar beneden op de grond en sterven.

 

 

Welke bloemen zijn geschikt?

Misschien staan ze in je tuin of tussen de stoeptegels: paardenbloemen. In het vroege voorjaar zijn paardenbloemen voor honingbijen en andere insecten vaak (nog) de enige bron voor stuifmeel en nectar niet weghalen dus. Ook de olijf, katwilg, en hazelaar komt in het voorjaar in bloei en levert de eerste nectar voor bijen en hommels. Wist je dat ook de bloemen van de klimop in elke tuin wel te vinden, een bijenplant is? Het is de laatste bloeiende plant in het seizoen om nectar te leveren voor ze in winterslaap gaan dus, niet wegsnoeien.

 

In elk tuincentrum kan je drachtplanten kopen deze zijn geschikt voor bijen en hommels. zonnebloem rode en witte klaver, korenbloem, munt, kattenkruid, salie en meer, zijn een goede nectar- en stuifmeelbron voor de hommels en bijen. Koop als het kan biologische planten of minimaal met gif bespoten planten, of zaai ze zelf in dan weet je zeker dat het gifvrij is. Biologische zaad mengels kan je bij de de bijenstichting online bestellen. 

 

Bloemen kunnen bijen horen zoemen (dit verzin ik niet) dat maakt hun nectar zoeter. Lees verder.

Mijn vliegende wondertjes (bijenvolk) zorgen ervoor dat ik kan oogsten in mijn moestuin. En ik zorg voor bij- vriendelijke bloemen in de tuin, zodat ze voedsel (nectar en stuifmeel) kunnen verzamelen voor de winter. Dat is hard nodig als je bedenkt dat bijen 50.000 keer op en neer moeten vliegen van bloem naar huis, en dat ze meer dan 750.000 bloemen moeten bezoeken voor 1 potje honing van 500 gram! Gelukkig zijn ze met veel, want een bijenvolk heeft +/- 10 tot 14 kg honing nodig om de winter door te komen. Ps: Ik neem geen honing van de bijen daar hebben ze veel te hard voor gewerkt.


Natuurlijk imkeren.

Goed bezig, respect!

Velden besproeien met landbouwgif dat was voor John Huiberts 35 jaar de normaalste zaak van de wereld. Maar de Noord-Hollandse bollenteler zag hoe zijn akkers steeds meer uitgeput raakten door de bestrijdingsmiddelen, John gooide het roer om. Sinds vijf jaar werkt hij als biologische bollenteler. Het kost hem al jaren om zijn grond gezond te krijgen en zijn bedrijf weer winstgevend te maken. “Kennissen en vrienden zeiden tegen mij: wat ga je nou doen joh? Ben je gek geworden?” Nee joh verstandig! 

Het is aantoonbaar dat de ziekte van Parkinson meer voorkomt bij mensen die beroepsmatig veel met bepaalde pesticiden hebben gewerkt, zoals boeren, maar ook om mensen die naast bijvoorbeeld bollen- of lelievelden wonen of hebben gewoond waar gesproeid werd. Ook insecten en ander vliegend spul krijgt dit gif binnen. Met die kennis is het onbegrijpelijk dat o.a. "Roundup" pesticide nog steeds verkocht mag worden.

 


Misschien vind je dit ook leuk om te lezen.

In dit gratis ebook vind je info over kweken, zaaien  en het vermeerderen van planten voor je tuin, terras of balkon.

Maar ook inspirerende (onderhoudsvrije) tuin ideeën en tips. Download is veilig, gratis en; je bent niets verplicht!