Een bank is zoveel meer dan..


Het is de plek waar we luieren, soms slapen, eten, werken, knuffelen, lezen en tv kijken, alleen of met het gezin.

 

Kortom; een multifunctionele plek die 365 dagen per jaar intensief wordt gebruikt. Juist daarom zijn er een aantal dingen naast het 'mooie' uiterlijk waar je op moet letten.

 

 

Lees eerst even deze tips voor je een nieuwe bank koopt.

hoes banken van Soren Lund
Soren Lund hoesbank
Soho company hoesbank
Soho company hoesbank


# 1.  De afmeting

Word het een 2-3 of 4 zit-bank of een zithoek, en wat voor kleur en materiaal? 

Standaard afmetingen van banken zijn er eigenlijk niet, daarom hebben we het meestal over 2- 3 of 4- zits banken, daar zitten nog wat halfjes tussen. Naast een hoek- lounge, elementen of standaard bank kan je ook nog kiezen voor een fauteuil of een hocker, om de zithoek compleet te maken of om je benen op te leggen natuurlijk. 

 

Wat je ook besluit, dat hangt af van smaak,  beschikbare ruimte, en de samenstelling van je gezin. Maar maak niet de fout om kleine zitmeubels te kiezen als je klein behuisd bent, kies liever voor één grote bank dat is rustiger en maakt echt ruimer.

 

# 2. Meten is weten

Banken lijken in de winkel kleiner dan in de eigen woonkamer.  Een simpele manier om een goede inschatting te kunnen maken van de omvang en afmeting, is een paar kranten op de grond te leggen in de afmeting van de bank/zithoek. Lees ook vooral  tip 10 niet onbelangrijk!

 # 3.  Alléén gaan voor het uiterlijk

 Een bank moet er goed uit zien daar zijn we het allemaal over eens, maar het belangrijkste is toch wel het zitcomfort.  

 

Die mooie designbank is misschien fijn om naar te kijken, maar dat 'ie ook lekker zit daar ben je niet altijd van verzekerd.

 

Zorg ervoor dat jij en je gasten comfortabel kunnen zitten want als je jij er al niet op wil/kan zitten kan je dat een ander ook niet aandoen.  Ga daarom altijd proef zitten (7).

bankstel met hoes

# 4. De bekleding 

Behalve het uiterlijk, afmeting en comfort, is het materiaal de stoffering/ bekleding van de bank iets om bij stil te staan, je maakt er wel dagelijks gebruik van. Stof of leer, synthetisch of puur natuur alles 'verschiet' in direct zonlicht, donkere kleuren sneller. 

Niet zo gek, als je bedenkt dat je huid na een uurtje in het zonlicht al verkleurt. Komt de bank op een zonnige lichte plaats? Zorg dan voor een goede zonwering of, kies voor een lichte bekleding of voor een hoes. Ik vertel je zo meer over de voordelen van een hoes (# 9).

 

# 5. Constructie

De dragende delen van het frame van een goed gemaakte bank zijn van beukenhout of metaal. Spaanplaat word ook wel toegepast dit is minder stevig en voordeliger. Het is een open deur maar:  Op de bank springen of zitten op arm en rugleuningen. De  dragende delen 'kunnen' dan breken, (zeker spaanplaat! ) dit valt niet onder garantie is lastig te herstellen en je bent de bank weken kwijt niet doen dus.

 

bankstel met hoes

 # 6. De binnenkant

In de meeste banken zitten singels of no- sag. Singels zijn heel sterke elastieken banden in de lengte van de bank.

 

No-sag veren zijn stalen golvende veren die met een machine in de diepte van de zitting zijn gezet. No- sag vering is kwalitatief beter.

 

Afbeelding: interieur Soren Lund bank. 

# 7. Probeer alsjeblieft de bank !

Leuke bank op internet gezien ga altijd proef zitten en ervaar het comfort. Heeft de online winkel geen 'stenen' locatie, dan is het lastig voor te stellen hoe het eruit komt te zien. Of het past, door lift, entree en meer kan en: of het beantwoord aan je zit wensen! 

Want helaas kunnen onze 'zintuigen' bij online aankopen maar beperkt worden ingezet.

 

"Wat is er nu fijner dan  echt contact,  met iemand die naar je luistert, advies geeft en helpt bij het maken

van je keuze?"

 

#  8. Kwaliteit gaat boven kwantiteit

Het is heel verleidelijk om budget items te kopen, maar eenmaal in huis kan een alternatieve aankoop óók tegenvallen. 

Die teleurstelling kan zo'n dagelijkse ergernis worden dat je later alsnog voor je eerste keus gaat, dat is zonde van de investering.  

 

Mevrouw x,  die in de woonwinkel vervanging zocht voor haar huidige bank, formuleerde dit wel heel treffend

 "Ik baal er zo van, als ik elke ochtend die (...) bank in de kamer zie staan, hij ziet er nu al niet meer uit! En dat allemaal, omdat ik klaar was met zoeken en overstag ben gegaan voor een alternatief ". 

 


bankstel met hoes
Hoes bank Soho Company
reinigbare hoesbanken van Soho company
Wassen schone bank, dat wil jij toch ook ?
bankstel met hoes
Hoes bank Soren Lund

# 9. Een goede bank verslijt je niet één-twee-drie, uitzonderingen daargelaten.

Helaas gaat dit niet op voor de bekleding. Onder invloed van zon, vuil en gebruik is de bekleding sneller versleten en aan vervanging toe. 

Is het bankstel vast gestoffeerd dan zit er vaak niets anders op dan te vervangen. Herstofferen is een optie, maar dit is zeker niet voordeliger i.v.m. de hoeveelheid stof én arbeid.

Heeft de bank een hoes dan kan je de hoes laten reinigen zelf wassen, wisselen of vervangen door een nieuwe hoes. 

Dit geeft een langere levensduur dan een 'vast' gestoffeerde bank (denk aan twee paar schoenen :-). 

# 10. Niet onbelangrijk, vergeet vooral niet te meten!

Of de bank in de lift, door de deur en meer kan, en of je de draai kunt maken in een smalle gang, want de meeste bezorgers van meubels leveren op straat niveau. Het zou heel zuur zijn als je mooie nieuwe bank strand voor de voordeur of nog erger op straat !

 


Weet je iemand voor wie dit ook interessant is? Deel het in je netwerk op social media met de knoppen hieronder.