Want een bank is zoveel meer dan..

Het is de plek waar we samenkomen, luieren, soms op slapen, eten, werken, knuffelen, lezen en tv kijken.

 

Kortom, een multifunctionele plek die 365 dagen per jaar intensief wordt gebruikt. Juist daarom zijn er een aantal dingen naast het 'mooie' uiterlijk  waar je op moet letten.


Lees eerst even deze tips voor je een nieuw bankstel koopt

Liever de korte versie? Neem dit dan even door.

# 1.  De afmeting

Word het een 2- 3 of 4 zit- bank of een zithoek, en wat voor kleur en materiaal?  Standaard afmetingen van banken zijn er eigenlijk niet, daarom hebben we het meestal over 2- 3 of 4- zits banken, daar zitten nog wat halfjes tussen. Naast een hoek- lounge, elementen of standaard bank kan je ook nog kiezen voor een fauteuil of een hocker, om de zithoek compleet te maken of om je benen op te leggen natuurlijk.  Wat je ook besluit, hangt af van smaak beschikbare ruimte, en de samenstelling van je gezin. Maar maak niet de fout om kleine zitmeubels te kiezen als je klein behuisd bent, kies liever voor één grote bank dat is rustiger en maakt echt ruimer.

 

# 2. Meten is weten

Banken lijken in de winkel kleiner dan in je eigen woonkamer. Een simpele manier om een goede inschatting te kunnen maken van de omvang en afmeting, is een paar kranten op de grond te leggen in de afmeting van de bank/zithoek. Lees ook even tip 10, niet onbelangrijk.

Waarom zitten dure design meubels vaak niet zo lekker? Ontwerper Roderick Vos: "Omdat de meeste ontwerpers zo gericht zijn op uiterlijk dat het belangrijkste word vergeten ’een goed zittende comfortabele bank of stoel’. "Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk om een mooie bank of stoel te ontwerpen maar het probleem is dat je er op moet kunnen zitten.”   Quote ontwerper Roderick Vos artikel Trouw.

 # 3.  Ga dus niet alléén voor het uiterlijk

Een bank moet er goed uit zien daar zijn we het allemaal over eens, maar het aller- belangrijkste is het zitcomfort én de bekleding. Die mooie design bank is misschien fijn om naar te kijken, maar dat 'ie ook lekker zit (of ligt) is niet zeker.

 

Kijk dus eerst of je er comfortabel op kunt zitten, want als jij er al niet op wil/ kan zitten, kan je dat een ander ook niet aandoen. Ga daarom altijd proef zitten (tip 7).

bankstel met hoes

# 4. De bekleding 

Naast het uiterlijk, de afmeting en het comfort, is de stoffering/ bekleding iets om bij stil te staan, aangezien je er dagelijks gebruik van maakt.

Of je nu kiest voor stof of leer, synthetisch of puur natuur ALLES verkleurd uiteindelijk in direct zonlicht, waarbij donkere kleuren sneller verkleuren. Dit is niet zo gek als je bedenkt dat zelfs je huid na een uurtje in de zon al kan verkleuren. Komt de bank op een zonnige plaats te staan? Zorg dan voor een goede zonwering of, kies voor een lichte bekleding of een hoes. Ik vertel je zo meer over de voordelen van een hoes (tip 9).

 

# 5. Constructie

De dragende delen van het frame van een goed gemaakte bank zijn van beukenhout of metaal. Spaanplaat word ook wel toegepast dit is minder stevig, lichter en voordeliger. Een bank van goede kwaliteit (hout/ metaal) weegt dan ook meer. Het is een open deur maar: ga niet op de bank springen of zitten op arm- en rugleuningen. De  dragende delen 'kunnen' dan breken, zeker spaanplaat! Dit valt niet onder garantie, is lastig te herstellen en je bent de bank weken kwijt niet doen dus.

 

bankstel met hoes

 # 6. De binnenkant

In de meeste banken zitten singels of nosag. Singels zijn heel sterke elastieken banden in de lengte van de bank.

 

Nosag veren zijn stalen golvende veren die met een machine in de diepte van de zitting zijn gezet. Nosag vering is kwalitatief beter.

 

Afbeelding: interieur Soren Lund bank. 

# 7. Leuke bank op internet gezien ga altijd proef zitten en ervaar het comfort. Als de online winkel geen 'stenen' locatie heeft is het lastig voor te stellen hoe het eruit komt te zien en of het goed zit. Helaas kunnen onze 'zintuigen' bij online aankopen maar beperkt worden ingezet.

 "Wat is er nu fijner dan echt contact, iemand die naar je luistert in de ogen kijkt, advies geeft en helpt bij het maken van je keuze?"

 

#  8. Kwaliteit gaat boven kwantiteit

Het is heel verleidelijk om budget items te kopen, maar eenmaal in huis kan die aankoop tegenvallen. 

Die teleurstelling kan zo'n dagelijkse ergernis worden dat je later alsnog voor een andere keus gaat, dat is zonde van de investering.  

 

Mevrouw x,  die in de woonwinkel vervanging zocht voor haar huidige bank, formuleerde dit wel heel treffend

 "Ik baal er zo van, als ik elke ochtend die (...) bank in de kamer zie staan, hij ziet er nu al niet meer uit! En dat allemaal, omdat ik klaar was met zoeken en overstag ben gegaan voor een alternatief ". 

 


bankstel met hoes
Hoes bank Soho Company
reinigbare hoesbanken van Soho company
Onderhoud hoes
bankstel met hoes
Hoes bank Soren Lund
Hoes bank Butterfly
Hoes bank Butterfly

# 9. Een degelijke bank verslijt je niet zomaar

Helaas geldt dat niet altijd voor de bekleding. Onder invloed van zon, vuil en gebruik raakt de bekleding sneller versleten en moet deze vervangen worden. Als de bank vast gestoffeerd is, zit er vaak niets anders op dan vervanging. Herstofferen is een optie, maar zeker niet voordeliger gezien de hoeveelheid stof en arbeid. Als de bank een afneembare hoes heeft, kun je deze laten reinigen, zelf wassen, wisselen of, indien gewenst, vervangen door een nieuwe hoes. Dit biedt niet alleen enorm veel gemak, maar zorgt ook voor een langere levensduur dan een 'vast' gestoffeerde bank (denk aan twee paar schoenen :-)."

# 10. Niet onbelangrijk, vergeet vooral niet te meten!

Of de bank in de lift, door de voordeur kan, en of je de draai kunt maken in huis (smalle- gang- deur- woonkamer) want bezorgers van meubels leveren op straat niveau. Het zou heel zuur zijn als je mooie nieuwe bank strand voor de voordeur of nog erger op straat ! Lees hier meer over onze bezorgservice.

 


Weet je iemand voor wie dit handig is om te weten? Deel het in je netwerk op social media met de knoppen hieronder.