Trends en vooruitzichten 2024

Oktober 2023  Martje van Soest.

'Trends' betekent eigenlijk veranderingen in ons gedrag, en is meer dan alleen een signalering van. Het gaat om het hoe dan, het begrijpen wat we wel en niet willen en beweegt.


Samenwerken en Vooruitkijken, niet Achterom. 

 

Laten we in 2024 denken én handelen voor het gezamenlijk belang, en openstaan voor oplossingen. Flexibeler worden in ons denken, minder oordelen en roeptoeteren maar, echt naar elkaar luisteren en vóóral willen begrijpen. 

Want we hoeven niet te doen wat we altijd deden we kunnen andere keuzes maken, die beter zijn voor ons allemaal. Albert Einstein zei ooit: "We kunnen

een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt".


Ook nu de economische groei vertraagt, leven we in een rijk en welvarend vrij land, (achttiende economie van de wereld).

Toch merken we dit niet allemaal, welvaart en lasten moet eerlijker worden verdeeld, en ons geldsysteem* eerlijker georganiseerd. Ook de stroperige  bureaucratie en regeldruk kan eenvoudiger en vóóral menselijker. We zijn toe aan een nieuwe graadmeter, die van begrip en welzijn voor mens en natuur* Bron: follow the money. 

"De wereld heeft genoeg voor ieders behoeften, maar niet voor ieders hebzucht”, zei Mahatma Gandhi in wat nu, een van zijn bekendste citaten is" 

 


kleur & trends

Dit keer geen Kleur van het Jaar want dat.. is best Persoonlijk.

Maar warme inspiratie, van de ‘Sweet Treats’-collectie van Little Green. Een samengestelde collectie van warme, neutrale honing- karamel- en chocolade tinten, geïnspireerd op heerlijke desserts en een aantal van ‘s werelds meest smaakvolle, zoete lekkernijen. Zoals ‘Madeleine’, ‘Galette’, ‘Affogato’, ‘Muscovado’ en ‘Ganache’ brengen deze verleidelijke kleuren tot leven. Negen kleuren die warmte en comfort geven in een onrustige wereld. Ontdek de overige kleuren uit de Sweet Treats- collectie waarmee je ze kunt combineren en de heerlijke recepten om thuis die onweerstaanbare zoete lekkernijen te maken.


Door het zachte en ingetogen karakter van deze kleuren, zijn ze perfect voor elke ruimte waar je een rustgevend warm gevoel wilt creëren. Na jaren van neutrale grijstinten zijn we daar wel aan toe. De verwachting is dat het combineren van meerdere zand- en karameltinten in één kamer in 2024  meer toegepast zal worden. Bruin (met een tipje rood erin) is het nieuwe zwart, dus voor wie durft, schilder de wanden eens in chocolade bruin voor een ruimte die je omarmt. 

Gesignaleerd; Zintuigelijke Materialen en Ambachtelijke Objecten.

Noem het verlangen naar nostalgie of misschien omdat we geen grip meer hebben op de wereld om ons heen. Een soort fascinatie voor alles wat in

de aarde te vinden is, zoals zand- klei- (keramiek) mineralen- stenen en archeologische vondsten, waardoor we ons meer verbonden voelen met de aarde. Omdat we de situatie in de wereld eigenlijk helemaal niet aankunnen, gaan we terug naar wie we zelf zijn. ” Lidewij Edelkoort"

Als je een beetje de trends volgt, heb je misschien ook de 'Urban Aunt' trend al gesignaleerd. Denk aan; het huis van die excentrieke tante en oma/ opa (vintage) mode. Wat in feite inhoud, stoppen met het volgen van trends en je individuele smaak laten zien. Meng zoldervondsten, opvallende prints, dierbare herinneringen, design en kunst tot een samenhangend geheel. En dat wordt dan- na modern landelijk- misschien weer een trend op zich. 

Sociale Tendensen 2024


WONEN

Zelfbouw makkelijker én betaalbaarder maken.

Het wordt tijd dat gemeentes flexibeler omgaan met particuliere vergunningen, zoals het creëren van woonruimte op eigen terrein. Denk aan een compact onderkomen op eigen grond, om te verhuren aan starters of zelf verkassen van huis naar de ruim bemeten tuin, zodat het (te grote) lege huis vrijkomt voor een gezin. Zestig plussers kunnen blijven wonen in de omgeving waar ze sociaal zijn geaard, én er komt woonruimte vrij, iedereen wint. Het moet gezegd dat enkele gemeentes zich hierin al wat soepeler opstellen.

WERK & LEVEN

Steward- ownership een niche die groeit. Voor veel ondernemers is het behoorlijk frustrerend wanneer het oorspronkelijke doel van het bedrijf verandert in het bedienen van aandeelhouders. Met steward- ownership kan men hebberige partijen "buitenspel" zetten. Het verschil met 'conventioneel' ingerichte bedrijven is dat in steward- owned bedrijven de aandeelhouders geen doorslaggevend stemrecht hebben. Met andere woorden: zij kunnen niet zomaar besluiten om de statuten, missie of strategie van het bedrijf te veranderen, of om de zaak te verkopen.

Deze ingrijpende besluiten kunnen alleen door stewards gemaakt worden: een soort ‘hoeders’ van het bedrijf, die zelf geen financiële belangen hebben maar wel het stemrecht! Zij handelen in dienst van de lange termijn doelen en missie van de organisatie.  Ofwel: stewards aan het stuur, aandeelhouders op de achterbank. 

 

"Het doel van werk is niet om geld te verdienen maar om werknemers, of ze nu van de werkvloer of topmanagers zijn, een goed gevoel over het leven te geven."

En dat werkt, de Braziliaanse CEO Ricardo Semler heeft het noodlijdende bedrijf van zijn vader enorm winstgevend gemaakt, door een radicale vorm van bedrijfsdemocratie, volgens Semler is het tijdperk van macht en controle definitief voorbij en gaat het in de toekomst om het kapitaliseren van zachte waarden als liefde, vertrouwen en openheid. Semler gaat uit van de aanname dat ieder mens in principe eerlijk is en openstaat voor werk dat voldoening schenkt. De werknemers van Ricardo Semler kiezen niet alleen hun eigen baas en salaris. Ze beslissen ook mee over.. lees verder.   -Ricardo Semler is de CEO en hoofdeigenaar van Semco SA. 

VRIJHEID BLIJHEID

Wonen op Vier Wielen en Gaan. Jong volwassenen en 50+ 'ers kiezen steeds vaker voor wonen in een (bus) camper. Wat ze beide gemeen hebben is de vrijheid om eigen keuzes te kunnen maken, geen zorgen van een hypotheek en steeds maar hogere vaste lasten. Behalve brandstof, camper/reis en zorg verzekering.

En verlost van de ochtendspits, met een internetverbinding en laptop kan je vrijwel overal werken. Als men samen gepensioneerd is betekent het vooral; elkaar weer vinden, nieuwe ervaringen, en andere culturen ontdekken.

 

En misschien.. wel Blijven.


Want steeds meer Nederlanders besluiten definitief te emigreren, allemaal met eigen beweegreden. Zoals beter weer, meer ruimte, rust en lagere kosten voor levensonderhoud. Ook pensionado's met een bescheiden pensioen kunnen in landen als Spanje en Portugal beter rondkomen dan in Nederland. Andere redenen zijn dat Nederland vol, onbetaalbaar en regelziek is en dat er geen betaalbare woonruimte beschikbaar is. Kortom men gaat op zoek naar een beter leven, een deel keert óók weer terug, vanwege gezondheid, spijt of heimwee.  

ARTIFICIAL INTELLIGENCE 

De Mogelijkheden met AI zijn Eindeloos én de Toekomst, of we het nu leuk vinden of niet.

Artificial Intelligence afgekort AI, is onze nieuwe "beste vriend" en laagdrempelig in te zetten. Voor tekst, code en data -analyse zijn veel taken al prima uit te besteden aan ChatGPT. De één raakt ervan in paniek en de ander is van mening dat het de wereld kan redden. Een korte uitleg:

AI is een toepassing van wiskunde en softwarecode om computers te leren hoe ze kennis kunnen begrijpen, samenvoegen en genereren op manieren die vergelijkbaar zijn met hoe mensen dat doen. AI is een computerprogramma zoals ieder ander: het draait, neemt input, verwerkt en genereert output. De output van AI is breed inzetbaar, variërend van coderen tot geneeskunde, van recht tot creatieve kunsten. Het is eigendom van mensen en wordt gecontroleerd door mensen, net als elke andere technologie. 

MAAK CONTACT

Een praatje tegen eenzaamheid, en om conflicten te voorkomen. Ken jij je buren die naast je op de etage of in de straat wonen, maak je weleens een praatje of zeg je ze gedag? Net verhuist en je al voorgesteld aan de nieuwe buren? Je hoeft geen vrienden te worden, maar een goed contact met de buren kan veel conflicten voorkomen.

Want als je de omstandigheden weet kan je ook meer begrip opbrengen voor elkaar.

En weet je ook, of het wel goed gaat met je (oudere) buren. Bovendien; misschien heb jij ze ook een keer nodig.

49% van de bevolking (18 jaar en ouder) geeft aan eenzaam te zijn.Gezonde bodem- rijk bodemleven- gezond voedsel

Het is geweldig om te zien dat steeds meer mensen erkennen dat onbewerkt gifvrij voedsel essentieel is voor een gezond leven.

En dat begint bij de bodem, die de basis vormt voor een echte kringlooplandbouw. We moeten afstappen van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, en in plaats daarvan dierlijke mest (nat/droog) en organische resten uit de voedselindustrie gebruiken om de bodem te voeden. Ook zouden we traditionele methoden zoals het vloeiweidesysteem 

weer moeten omarmen. Dit biedt natuurlijke bemesting tegen droogte (niet onbelangrijk) bevordert  diversiteit aan inheemse kruiden in weilanden en trekt weidevogels en nuttige insecten (weer) aan. Samenwerken en gaan voor een voedselsysteem dat niet alleen gezond is, maar ook goed samenleeft met onze natuurlijke omgeving

 

Overal in Nederland vind je lokale, gifvrije en groene boeren, tuinders en voedsel producenten. Ontdek op deze kaart waar je ze kunt vinden.

Glyfosaat (roundup) dood het leven in én boven de grond dat terwijl er inmiddels veel betere opties zijn.


GEZOND ETEN ..OP SCHOOL

In de ene lunchtrommel een bruine boterham en wat fruit in de andere een snack of helemaal niets, zelfs geen ontbijt thuis Stichting LunchMaatjes zorgt dat kinderen op 6 basisscholen in Utrecht gratis kunnen genieten van een gezonde lunch, met steun van donateurs en de gemeente Utrecht.

Brood, beleg, een warme maaltijd, salades en drinken. In onze buurlanden al heel gewoon, logisch ook, kinderen worden gezonder, zitten beter in hun vel, en kunnen zich beter concentreren. Het doel van de stichting is om álle basisscholen (afhankelijk van donaties) in Nederland te voorzien van een gezonde lunch.  Bron: chance


Winter tip: Layering en Wollen Sokken

Ook als je misschien flink hebt geïnvesteerd in zonnepanelen, warmtepomp, gasloos koken of isolatie, en de thermostaat op 17 graden zet. Dan nog, is de energierekening een onzekerheid om er toch enigszins warmpjes bij te zitten is er een simpele oplossing.

Layering-  oftewel laagjes kleding over elkaar heen.

Zeg de dunne sokjes ook maar vaarwel we gaan aan de wollen sokken, niks mis mee lekker warm en helemaal on- trend, in je schoenen en lekker warm in bed. Ook het dragen  van laagjes kleding houd de warmte beter vast. Door verschillende lagen (wol - thermo) kleding over elkaar te dragen sluit je stilstaande lucht op tussen elke laag. Deze stilstaande lucht isoleert, en houd je lekker warm.Neem dit ook even door: Woonnieuws tips & weetjes 

 

Trends 2023 gemist?  Of enthousiast over dit artikel, deel het met de knoppen hieronder.