September 2022  Martje van Soest.

Woon kleuren, trends en vooruitzichten 2023


7 magere 7 vette jaren? Dan breken er betere tijden aan!

Geen garanties, maar als je uit economische patronen de toekomst kan voorspellen, dan zou 2023 wel eens een positieve verandering kunnen brengen


Dit patroon van voor en tegen spoed, is nog steeds te vinden in de economie, nooit exact 7 jaar, maar wel met opvallende regelmaat.

Laten we uitgaan van 2007 toen we de wind nog in de rug hadden, een jaar later kregen we flinke tegenwind, de crisis.

Amper op adem gekomen werden we enkele jaren later omver geblazen door een pandemie tot 2021. Om in de metafoor te blijven; komen er nu depressies uit het 'oosten", met kans op zware storm.  Ja, we worden hard geraakt maar niet verslagen! 

Want we hebben geleerd gaan in de (energie) versnelling, en pompen de banden wat harder op.

 

 


De eindeloze drang naar massaproductie van meer spullen ver weg gemaakt, gekocht en weer weggegooid .. Dat willen we nu echt niet meer.

Voor aankopen in huis of de kledingkast zijn we bewuster geworden. We laten ons niet meer zo snel verleiden tot aankopen van twijfelachtige kwaliteit. We kopen meer doordachte producten waar we langer plezier van hebben, gelukkig maar want over het algemeen is goedkoop duurkoop. Als je langer plezier hebt van je aankoop is dat beter voor het milieu en je portemonnee.  "Van meer naar minder en beter, gelukkiger en beter voor de aarde".

Hoezo een wit plafond?


Plafond is stukje mee gekleurd.

Muren + plafond helft kinderkamer 

Kleur lambrisering 

Up site down

Kleine verandering groots effect


De meer edsy en comfortabelere invulling in huis had zich vorig jaar al ingezet, nu gaan we een stapje verder met kleur in huis waar we (gelukkig) zelf de regie hebben. Niet alleen de muur krijgt kleur, ook de 'vijfde' muur het plafond wordt in kleur mee geschilderd, zeker als het plafond hoog is creëert dit meer sfeer, geborgenheid en een nieuwe impuls in huis. Samen met de spullen die er al zijn (upcycling) en wat nieuwe items weer eens wat anders.

   Histor kleur 2023 Vining Ivy

  Flexa kleur 2023 Wild wonder


Dit zijn de kleuren die we gaan zien

 Paprika
Paprika
Vinning Ivy
Vinning Ivy
 Lavendel creme
Lavendel creme
Wellness blauw
Wellness blauw
 Wild wonder
Wild wonder

Trend-  Een Hipstorische inrichting oftewel eigentijds-historisch. Vintage- of geërfde stukken, zolder of kringloop vondsten met een twist, op een eigenwijze manier gecombineerd met moderne stijlen. Het resultaat; een persoonlijk en uniek interieur. 

 

Come back: vintage vloer of tafel lampen - met een twist en gestoffeerde kap 


Vooruitblik


Eerlijkheid, integriteit en transparantie wordt steeds belangrijker en meer gewaardeerd.

We zijn klaar met schimmige deals en netwerkcorruptie, daar is de bancaire- institutionele crisis, de mondkapjes affaire en het toeslagenschandaal

(en meer) een voorbeeld van. Willeke Slingerland, lector weerbare democratie aan de vrije Universiteit Amsterdam geeft uitleg: "Netwerkcorruptie is een fenomeen waarin mensen die elkaar kennen, op lokaal of op nationaal niveau, een exclusief netwerk vormen dat anderen uitsluit. De leden zijn loyaal en solidair en laten geen kritiek toe (lees andere menigen of inzichten..). Dat staat haaks op de beginselen van de democratie, zoals openheid, transparantie, eerlijkheid en toegankelijkheid. Vandaar het woord corrupt.

 

"De "rotte appels" vallen wel op maar hun netwerk is een blinde vlek".

De netwerken ontstaan onbewust  over lange tijd, waarin ze steeds sterker worden. Het punt is: we zitten in een netwerksamenleving waarin je de dingen zó voor elkaar kan krijgen. Het probleem is sterk zichtbaar in de lokale politiek, bestuurders en ambtenaren kennen elkaar goed. Ze hebben meerdere petten op: de wethouder is b.v. ook de penningmeester bij de tennisvereniging en regelt bij een andere wethouder subsidie. Het begint altijd met goede bedoelingen voor de samenleving. Maar als je niet oppast, komt er een kantelpunt en ontaardt het". 

 

Transparantie in 'de markt'.

House.nl wil het huidige huis aankoop- verkoop systeem transparanter en eerlijker maken voor de aan en verkopende partij.

Door o.a. het biedingsproces inzichtelijk te maken, krijgen bieders die "achter het net vissen", inzicht in prijsniveaus en andere karakteristieken,

en kunnen makelaars geen onderhandse deals meer maken.

 

Eerlijkheid.

De almaar groeiende (financiële) ongelijkheid en een economie die niet in balans is met onze aarde, het heeft allemaal te maken met de inrichting van ons financieel stelsel. Juist nu belangrijk dat we meer inzicht krijgen in de wereld van het grote geld en dit beter gaan begrijpen. Dit artikel geeft een verhelderende eerste indruk. Bron: artikel Follow the Mony. Platvorm van onderzoeksjournalistiek. Waterwerk Carlijn Kingma (Cartograaf) Martijn Jeroen van der Linden (stichting ons geld) Thomas Bollen (Financieel econoom). 

 

Heft in eigen (burger) handen

Zoals samen het verschil maken met een lokale energiecoöperatie, goedkoper en de energie blijft waar ze ingezet wordt. Initiatieven in jouw buurt.

 

Financiële autonomie 

Met de Digigulden de vertrouwde gulden in een digitaal jasje, gemaakt door en voor alle Nederlanders. Door het aantal te kopen DigiGuldens per transactie te beperken, zorgt stichting Digigulden ervoor dat mensen met een dikkere portemonnee niet onbeperkt kunnen aankopen (lees snel winst maken). Eerlijk (non profit) transparant, veilig, nul kosten en 100% zelf de regie. Anders dan de verwachte digitale euro munt, die zal worden beheerd door centrale partijen; overheden en banken. De Digigulden is de beste bescherming voor een stabiele inflatie (+/- 1,5%), door een beperkt aanbod én een wenselijke sterke acceptatie. Op dit moment is het mogelijk DigiGuldens te verhandelen via OCIswap. 

 

Een paar honderd dorp bewoners steken de koppen bij elkaar

En runnen nu een eigen supermarkt waarin zij ook nog eens investeren. 

 

Van je "eigen boerderij" verse (bio) groenten vlees en fruit

Ook bij jou in de buurt de Herenboeren.

 

Burger coöperatie die boer en natuur steunen

Met de inleg van alle deelnemers koopt de coöperatie landbouwgrond. Iedereen kan meedoen want het landschap is van ons allemaal. Land van Ons 

 

Hoop om problemen weer in perspectief te zien.

Dat iedereen zeker dienstverleners, politici en leidinggevenden vanaf vandaag nu eens echt gaan luisteren naar de ander. Niet denken ‘ik hoor je wel’, maar vragen stellen en met die kennis ook écht iets doen. Aandacht en werken aan oplossingen in plaats van problemen, dáár worden we allemaal beter van.

We passen ons aan, de thermostaat moet omlaag


We scheiden ons afval, pakken vaker de fiets, gebruiken minder chemische troep en vermijden plastic. O ja, en we eten minder vlees omdat het beter voelt. Weer moeten we een tandje bijzetten, korter en kouder douchen, thermostaat omlaag, en via wifi en de app * echt weten wat we gebruiken aan stroom en gas.

 

Gaan leven zoals de Fransen vroeger op het platteland: warme trui aan luiken dicht, kamers afsluiten en het kacheltje laten snorren in één vertrek. Als het echt bar koud werd sleepten ze zelfs het matras erbij.

Geen gek idee, wat eerder naar bed, maar wel met vermaak. Thermostaat op 15 graden, Tv aan boek of laptop mee en knus onder het warme dekje kruipen..

* Apparaatje wat je bevestigt aan de slimme meter


We zoeken rust en ruimte in de natuur met comfort


Liefst op een kleinschalige accommodatie, zoals een vakantiehuis, B&B of camping in eigen land of over de grens, want er valt nog heel veel moois te ontdekken in Europa. Om de wachtrijen op Schiphol te vermijden pakken we liever de auto met- of zonder caravan of camper. Jonge mensen vliegen ook niet meer massaal naar de andere kant van de wereld, maar gaan wat rondzwerven (of werken) door Europa in opgeknapte camper busjes. 

 

Bivakkeren in de natuur geeft vrijheid om te "verkassen", rust en de mogelijkheid om de massa en hectiek te ontwijken, back to basic maar wel met comfort. Campers en toercaravans zijn niet aan te slepen.

Maar waar kan je die camper of caravan nog stallen in de winter? En nu de vraag groot is vraagt men de hoofdprijs (lees onrealistisch). Het overwegen waard om te huren, of een camper of caravan  te delen met familie of vrienden en e.v.t. kosten dekkend tijdelijk verhuren.


Dat vertaalt zich ook, hoe we naar onze groene omgeving kijken.

Door de extreem hoge temperaturen van de afgelopen zomers, daalt het besef in dat (grote) bomen ons verkoeling brengen. In parken en bossen is de bodem zomers 10 graden koeler, op extreem hete dagen kan dit oplopen tot zelf 20 graden koeler. Bomen koelen niet alleen onze omgeving af ze houden ook water vast bij extreme regenbuien, loofbomen 5 tot 20% van de jaarlijkse neerslag, naaldbomen zelf 50%,  kort gezegd; we hebben ze nodig.

 

Voor ons eigen welzijn zouden we dus wat verdraagzamer moeten worden, als de blaadjes weer in de tuin vallen, want die groene reuzen geven ons zovéél terug.

 

 

 Enthousiast over dit artikel, deel het met de knoppen hieronder.  Woontrends 2022 gemist?