Woonkleuren, trends en vooruitzichten 2022

September 2021 Martje van Soest.  


Vrijheid, persoonlijk contact, open ruimte en groen. Door al het onheil dat we over ons heen krijgen, zijn we daar meer dan ooit aan toe, en dat zien we terug in de kleur en woon trends.

Als je je omgeving verandert, verandert ook je stemming

Sinds we meer thuis werken, kijken we bewuster om ons heen, de minimalistische omgeving met alleen wat essentieel is, krijgt een meer relaxter, edsy en comfortabelere invulling, zoals comfortabele zitmeubels met zachte kussens om even te liggen. 

We willen het massaal aangenamer hebben, met blote voeten lopen over een verwarmde vloer of zacht tapijt, en ons vooral nergens zorgen over maken.

We willen ons 'geborgen' voelen in huis, buiten is het immers al hectisch genoeg. Omringt met mensen die dierbaar zijn en spullen die troost bieden. Zo als het verlangen om een ruimte- wand- of vitrine te vullen met herinneringen. Spullen die soms jaren zijn bewaard en er toe doen, worden nu met aandacht uitgekozen en tentoongesteld. Het 'nieuwe normaal interieur', dit ben ik en dat mag je zien.

Kleur 2022

 Tekst loopt door onder de afbeelding.

Histor Olive Sprig

 

Flexa Bright Skies

Pantone Very Peri  


Woontrends voor 2023 gemist?

 

Bijpassend kleurenpallet

Voel je niets voor een gekleurde muur? Het gaat om de combinatie van kleuren, of, hoe en waar je dit toepast is up-to-you.  

Trend houten panelen.

Schrootjes twee punt nul, zo zou je deze houten panelen wel kunnen omschrijven, ze geven rust, warmte, zijn natuurlijk, duurzaam en dempen geluid. De houten panelen sluiten naadloos aan bij de Japandi of Scandinavische interieur stijl, (woontrend 2021) en zijn opgebouwd van MDF met een fineerlaag hout die verlijmd zijn op akoestisch vilt. De panelen van naturewall en woodupp zijn niet alleen mooi en stijlvol maar geven ook meteen sfeer in huis. De panelen zijn eindeloos toepasbaar; op de muur, plafond of als decoratief paneel b.v. achter je bed. Voor de handige doe- het- zelfver; de afstand van de houten lamellen is 13 millimeterDiy paneelwand. Wollen vilt (Nederlandse wol) hier per meter te koop 

Trend van licht naar donker hout

Donker hout werd een tijdlang gezien als oubollig maar daar komt verandering in. Een donkere vloer, een mooie ovale eettafel of een donkere houten wand, het geeft meteen warmte én voegt een luxe uitstraling toe.

Trend 2022+ we gaan de toekomst herschrijven


Trending: niet heel verassend maar altijd goed: crème tinten in alle facetten. 

Zwarte kozijnen, deuren en keukens

Zwart is erg populair, je kan bijna geen huis binnenlopen of er staat wel een zwarte keuken mét visgraatvloer. Toch gaan we in de keuken een verschuiving zien naar kleur, eiken- notenhout of juist Scandinavisch blond, met marmer in de hoofdrol. Ook de zwart stalen deuren/ kozijnen trend krijgt een up- date, we gaan wit, messing of brons kleurige deuren zien.


Vooruitblik


Het nieuwe normaal

We hebben bewezen dat we ook prima vanuit huis kunnen werken, wanneer we wat en waar doen is immers niet relevant als het maar gebeurt, we zijn net zo slim zonder uiterlijk vertoon (pak- naaldhakken). 

    

Prijzen die omhoog gaan door "inhaalaanvraag" internationale onrust en geldontwaarding 

Zoals stroom, gas, benzine, boodschappen en diensten. De oorzaak is het creëren van meer geld (corona crisis) uit het niets wat getallen veranderen in een database, maar de échte waarde hiervan blijft gelijk. Er is immers meer geld dat achter dezelfde producten, diensten e.d. aangaat, met als nadeel geldontwaarding, schaarste en hogere prijzen. Lichtpuntje: de reële waarde van een hypotheek neemt ook af, terwijl de reële waarde van je woning vaak wel intact blijft doordat de huizenprijzen in lijn met de inflatie oplopen. Dus per saldo wordt je netto vermogen dankzij inflatie beter. 

Note: Op het moment van schrijven (sept 2021) was de huidige kritieke toestand in Oekraïne niet aan de orde, waardoor grondstofprijzen en inflatie wereldwijd oplopen.

Klimaatverandering valt niet meer te ontkennen

Het daalt in dat alles is verbonden en onderdeel van een groter geheelBosbranden, overstromingen, stormen, extreme hitte, droogte of bizar veel regen, de ene ramp volgt de ander op, soms wil je gewoon je ogen sluiten voor al het slechte nieuws. Dat het geen toeval meer kan zijn is inmiddels voor iedereen helder, mogelijk is het een natuurlijk fenomeen van de aarde, maar dan wel één met verstrekkende gevolgen. De vraag is of en hoe we de schade kunnen beperken, wat goed is voor de aarde niet voor de economie.

Krapte woningmarkt

Een van de oorzaken is dat zestigers noodgedwongen in het grote huis blijven, de verdwijning van verzorgingstehuizen, en de nadruk voor ouderen om zelfstandig thuis te blijven wonen. "Ze willen wel kleiner gaan wonen maar kunnen nergens heen! Veel initiatieven stranden bij gemeentes omdat die de grond liever besteden aan projecten die meer geld opbrengen", aldus de ouderenbond van Nederland. Dat terwijl nieuwbouw (dus doorstroom) veel ruimte op de woningmarkt creëert, zestigers en ouderen zijn immers nu al de grootste bevolking-groep van Nederland zo'n 3.5 miljoen. 

 

Nieuwe vormen en regels van samenwonen leveren meer woningen op

Veel ouderen wonen gedwongen alleen, (+/- 18% bevolking) en zijn eenzaam.

Ze willen wel samenwonen met (65+) familie, vriend/ vriendin maar moeten dan een deel van hun schamel pensioentje afgeven. Laat ze het pensioen (AOW) behouden! Ze kunnen beter rondkomen, (goed voor de economie) gezonder leven (minder zorgkosten) en er komt een woning vrij, vier vliegen in één klap !


Welzijn word belangrijker dan welvaart


Bewuster wat we eten, drinken (én smeren) waar het vandaan komt, en hoe het word geproduceerd

Dankzij de media beseffen we steeds meer wat we eigenlijk in onze mond stoppen. Het voelt niet goed meer om producten te kopen die bol staan van de (verborgen) suikers, verantwoordelijk zijn voor de kap van regenwoud t.b.v. palmolie, of onnodig dierenleed.

We willen vers en onbewerkt voedsel liefst lokaal of nationaal. Verpakt met minder impact op het milieu én zonder bestrijdingsmiddelen of toevoegingen die slecht zijn voor onszelf voor de bodem en de beestjes.

 

Prof. dr. Bas Bloem- Radboudumc : formuleert dit heel treffend: "We worden ziek van alle rotzooi die we binnenkrijgen".

De onderzoeken waarin bewijs wordt gevonden voor het verband tussen gewasbeschermingsmiddelen en het ontstaan van neurodegeneratieve ziekten als Parkinson, Alzheimer en ALS stapelen zich wereld wijd op. "Veel mensen denken dat Parkinson een oude mensenziekte is, maar 30 procent van de patiënten is jonger dan 65 jaar. Het aantal dertigers en veertigers met Parkinson groeit enorm".

 

In het boek: 'De Parkinsonpandemie' van Prof. dr. Bas Bloem is de explosieve groei van Parkinson het gevolg van "alle rotzooi" die we binnenkrijgen, en in veel mindere mate van ouderdom of leefstijl. Volgens Bloem is het bewijs dat boeren en omwonenden meer risico op Parkinson lopen inmiddels overweldigend. Bloem: "Ondertussen krijgen jij en ik het binnen via ons eten,"  Bron artikel Volkskrant.

- Bas Bloem is hoogleraar neurologie bij het Radboudumc, oprichter van het Radboudumc Expertisecentrum voor Parkinson & Bewegingsstoornissen en auteur van het boek De Parkinsonpandemie.

"Rotzooi" in voordelige wijn


In Frankrijk is Parkinson inmiddels een erkende beroepsziekte en wordt er onderzoek gedaan naar pesticiden in voordelige wijnen o.a. uit de Bordeaux streek. (reportage tv: de prijsknaller- aflevering Wijn KRO-NCRV).

Prof. dr. Bas Bloem"Als je in Frankrijk kijkt naar het gebruik van bestrijdingsmiddelen, met name in de wijnteelt, en je maakt ook een soort landkaart waar Parkinson veel voorkomt, dan passen die twee landkaarten precies over elkaar heen."

 Landbouw grond (Nederland) die geel kleurt door het gebruik van roundup (glyfosaat). Bron artikel RTL 29 april 2022.

 

 


Bewuster wat we 'smeren'

Ondanks de Europese regelgeving zitten er schadelijke, (sommige zorgwekkend) stoffen in verzorgingsproducten- parfum- deodorant, make-up én baby producten, die via de huid in ons lijf terecht komen en via het douche putje in het milieu.

Voordat je wanhopig gaat roepen “ ja hoor, kunnen we dat ook al niet meer gebruiken!”. Er zijn gelukkig veel veilige en betaalbare  cosmetica producten te koop. Zoals b.v. een stuk zeep (bars) voor lichaam of haar zonder enge ingrediënten. Zo- wie- zo voordeliger, minder plastic afval én het gaat ook nog langer mee.😉  * Spuit parfum of aftershave op je haar of kleding, niet op je huid.

 

 

Do it yourself, wasmiddel en schoonmaakspul.

Vooral mensen die milieubewust bezig zijn en populaire bloggers storten zich massaal op het fenomeen. Bijkomend voordeel; geen keuzestress in de supermarkt, geen plastic afval enge ingrediënten, en veel voordeliger.  Handleiding en tips om zelf wasmiddel te maken van b.v. Werfzeep en

Marseille zeep, (palmolievrij) of gewoon van Sunlightzeep (supermarkt). 

Tip: gebruik i.p.v. wasverzachter schoonmaak azijn met een paar druppels wasparfum. De was wordt zacht, ruikt heerlijk en de machine blijft fris én ontkalkt. 

Persoonlijk, menselijk contact steeds belangrijker


Zoals een mens aan de telefoon wanneer de oplossing online niet te vinden is.

We moeten de app raadplegen, door een oeverloos lang menu worstelen (o wee als je een verkeerde move maakt) of we worden langdurig in de wacht gezet met een irritant herhalend deuntje. Om alsnog "online vind u alle antwoorden" aan te horen. 😠

Kortom we worden van het kastje naar de muur gestuurd.

Terwijl het vaak gaat het om ergernissen die in één zin zijn opgelost, als iemand van vlees en bloed gewoon even wil luisteren..

Waarom zijn telefoon nummers zo lastig te achterhalen?
Waarom zijn telefoon nummers zo lastig te achterhalen?

Herwaardering van ambacht


Ondanks dat er online massaal besteld wordt op het gebied van 'gemak', denk aan de Gorillas, Getir, Flink en Zapp in de steden.

Is er ook een groeiende weerstand tegen de snelle massaproductie. Geconfronteerd met een over load aan keuzes, kiezen we liever kwalitatief hoogwaardige producten die tijdloos 'op maat', nationaal en met passie zijn gemaakt. 

Wappiegeluiden (complot denken)


Heb jij ook je twijfels over wat je hoort, leest en ziet? Check het zelf op Gapminder. 

Dit is een onafhankelijke Zweedse stichting zonder politieke, religieuze of economische banden, die verwoestende misvattingen bestrijdt. Ze promoten een op feiten gebaseerd wereldbeeld in begrijpelijke taal. Want ons denkbeeld wordt vooral bepaald door wat de media ons 24/7 voor- schotelt, slecht nieuws verkoopt beter. Test daarom de feiten op Gapminder over hoe de wereld er écht voorstaat, dat is positiever dan je misschien denkt!  

PS: Voor de Nederlandse vertaling translate openen (zoekbalk) of rechter muisknop vertalen.

Ontdek waar de wereld in 2021 naar op zoek was.  Zoals: meer dan ooit naar; ik hou van je in gebarentaal. De zoekopdracht duurzaamheid en, hoe kan ik de natuur beschermen bereikte in 2021 wereldwijd een record.  

 


Enthousiast over dit artikel, deel het met de knoppen hieronder.  Woontrends 2023- 2022- 2021- 2020