Woonkleuren, trends en vooruitzichten 2022

September 2021 Martje van Soest


Vrijheid, persoonlijk contact, open ruimte en groen. Na al het onheil dat we over ons heen hebben gekregen zijn we daar wel aan toe. Dat zien we terug in de kleur en woon trends.

Als je je omgeving verandert, verandert ook je stemming

De afgelopen twee jaren waren we vaak thuis en keken we wat kritischer om ons heen. We besloten dan ook massaal, dat het hier en daar best wat comfortabeler kon. Zelfs de (betegelde) tuin kreeg een 'groene' opfrisser voor de beestjes en het klimaat. Want verkassen is immers een no- go, dan maar wat up- daten, renoveren of toch maar die verbouwing. Klusbedrijven komen nog steeds om in het werk en kunnen de vraag amper aan.

Nu nog een kleurtje in huis?

Misschien het rustgevende Olive Sprig van Histor of wat kalmte met Bright Skies van Flexa. 

Je komt op adem tenminste volgens de Flexa experts, door deze kalme en rustige kleur blauw. Histor brengt met de zachte kleur groen rust en brengt buiten naar binnen. 

Lees verder na de afbeeldingen.

Kleur 2022 Histor Olive Sprig

 

Kleur 2022 Flexa Bright Skies


Bijpassend kleurenpallet

Voel je niets voor een gekleurde muur? Het gaat om de combinatie van kleuren, of, hoe en waar je dit toepast is up-to-you.  

Trend houten panelen.

Schrootjes twee punt nul, zo zou je deze houten panelen wel kunnen omschrijven, ze geven rust, warmte, zijn natuurlijk, duurzaam en dempen geluid. De houten panelen sluiten naadloos aan bij de Japandi of Scandinavische interieur stijl, en zijn opgebouwd van MDF met een fineerlaag hout die verlijmd zijn op akoestisch vilt. De panelen van naturewall en woodupp zijn niet alleen mooi en stijlvol maar geven ook meteen sfeer in huis. De panelen zijn toepasbaar op de muur, plafond of als decoratief paneel b.v. achter je bed.

Voor de handige doe-het-zelfvers; de afstand van de houten lamellen is 13 millimeter.

Trend van licht naar donker hout

Donkere hout werd een tijdlang gezien als oubollig maar daar komt verandering in. Een donkere vloer, een mooie ovale eettafel of een donkere houten wand, het geeft meteen meer warmte én voegt een luxe uitstraling toe.

Trend 2022+ we gaan de toekomst herschrijven


Trending: niet heel verassend maar altijd goed: crème tinten in alle facetten. 

Zwarte kozijnen, deuren en keukens

De industriële zwarte deurentrend die veel word toegepast krijgt een up- date, we gaan wit- messing of brons kleurige deuren zien. 

Zwarte keukens zijn erg populair omdat ze net als wit matcht bij alle stijlen. Toch gaan we een verschuiving zien naar eiken, notenhout of juist Scandinavisch blond met marmer in de hoofdrol.


Vooruitblik


Het nieuwe normaal

We kunnen prima vanuit huis werken, zelfs zo goed dat onze productiviteit omhoog is gegaan. Wanneer we wat en waar doen is immers niet relevant als het maar gebeurt. De leegstand van kantoorgebouwen is historisch, mogelijk bieden ze in de toekomst plek voor multifunctionele toepassingen onder één dak. Want deel uitmaken van een team en contact met collega's blijft belangrijk.           

 

Wat ook opvalt en waar (terecht) veel over wordt gemopperd is dat alles duurder word en de prijzen maar omhoog gaan. Zoals stroom, gas, benzine de boodschappen en helaas veel meer. Terwijl benzine en de dagelijkse boodschappen over de grens een stuk goedkoper is, hoe kan dat? Dit is de echte reden waarom alles opeens zo duur is.  

Klimaatverandering valt niet meer te ontkennen

Bosbranden, overstromingen, extreme hitte, bizar veel regen de ene ramp volgt de ander op, geen leuk bericht maar helaas realiteit. Dat het geen toeval meer kan zijn is wel helder, mogelijk is het een natuurlijk fenomeen van de aarde maar dan wel één met verstrekkende gevolgen. De vraag is hoe we de schade voor alles wat leeft kunnen beperken, en dat kunnen we alleen samen doen. Lees het hele artikel hier.

Huizen prijzen blijven oplopen tot 27% en ook de ergernis

60 plussers die in het te grote huis blijven, want waarom een duur en piep klein appartement als je nu veel minder woonlasten én meer ruimte hebt? Jongeren en starters die bizar hoge huren moeten betalen (als ze überhaupt al iets vinden) en gezinnen die moedeloos de randstad verlaten op zoek naar betaalbare woonruimte. En als er een nieuwbouw project wordt opgeleverd of een huis te koop staat, kapen investeerders het voor je neus weg of word je extreem overboden door andere woningzoekers.

 

Als je beleggers en ontwikkelaars moet geloven ligt de oorzaak bij de oplopende kosten voor materiaal, grond, stikstofregels, trage vergunningen, en gebrek aan personeel. Woningbouwverenigingen wijten het aan de verhuurders heffing, en wijzen naar de politiek, bla bla..

"Wordt het niet hoog tijd dat er een "opkoop" bescherming of zelfbewoners plicht komt?"


We worden bewuster wat we eten waar het vandaan komt en hoe het word geproduceerd

Dankzij de media beseffen we steeds meer wat we eigenlijk in onze mond stoppen. Het voelt niet langer goed om producten te kopen die bol staan van de (verborgen) suikers, verantwoordelijk zijn voor de kap van regenwoud t.b.v. palmolie, of onnodig dierenleed. We willen gezond, vers en onbewerkt voedsel liefst lokaal of nationaal, verpakt met minder impact op het milieu én zonder bestrijdingsmiddelen of toevoegingen die slecht zijn voor onszelf  maar ook voor de bodem en de beestjes, want alles is verbonden.

 

Maar dan moeten we wel bereid zijn om boeren en tuinders een faire prijs te bieden. Zodat ze minder afhankelijk worden van de voedingsmiddelen industrie. Waar het belang van de aandeelhouders belangrijker is dan de impact op het milieu. Dit onafhankelijke keurmerk is een begin, boeren, tuinders, handelaren verpakkers en bewerkers die aan de eisen van dit keurmerk voldoen mogen het gebruiken.


Vroeger was alles beter, maar is dat wel zo?

Kijk jij nog naar het nieuws? Ik moet bekennen dat ik het nieuws niet meer volg, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat herkauwde onderwerpen of ellendig nieuws. Niet zo gek dat je steeds meer geluiden hoort dat vroeger alles beter was, geen overload aan ellendige informatie uit de hele wereld, maar alleen narigheid uit je eigen omgeving, dat was al erg genoeg. Maar.. is dat wel zo was het echt beter? 

 

Herinneringen lopen vaak niet syncroom met de realiteit

Johan Norberg heeft er enkele jaren geleden een boek over geschreven en nog up to date “ Vooruitgang, tien redenen om naar de toekomst uit te kijken” hierin legt hij uit hoe het leven vroeger echt was, dan besef je iets bijzonders: als je die goede oude tijd zoekt, is die nu.

 

Johan Norberg: Als je je afvraagt in welke tijd mensen het langst en gezondst leefden, en de meeste rijkdom, kansen en toegang tot onderwijs hadden, dan is dat hier en nu. We zien de snelste verbetering ooit in economisch, sociaal en medisch opzicht. Mensen hebben meer vrijheid om kennis te verwerven, om te experimenteren met nieuwe ideeën, en om die ideeën globaal uit te kunnen wisselen zodat we gebruik kunnen maken van elkaars talenten, ideeën en hersenen. Daar is het ontwikkelen van het corona vaccin een goed voorbeeld van.

 

Dat is het goede nieuws

Johan Norberg: Het slechte nieuws is dat vrijwel niemand dit beseft. Als ik 's ochtends het nieuws lees, denk ik ook dat de wereld vergaat. Dat gevoel krijg je. Meer rampen, meer misdaad, meer terrorisme. Zo werkt het: als iets dramatisch is, heeft het nieuwswaarde. Maar je leest nooit in een kop dat nu ongeveer 90% van de wereldbevolking toegang heeft tot veilig drinkwater.

Dat is fantastisch nieuws, maar dat krijg je niet te zien omdat het niet schokkend en dramatisch is. Daarom hebben we iets anders nodig dan nieuws. We hebben historisch bewustzijn nodig.   Bron: brainwash.nl  lees het hele artikel hier

Als we overtuigd zijn dat we vooruitgaan, zijn we meer geneigd om hieraan bij te dragen.

Twijfels over wat je hoort en leest en ziet? Check het zelf op Gapminder. Een onafhankelijke Zweedse stichting zonder politieke, religieuze of economische banden, die verwoestende misvattingen bestrijdt. Ze promoten een op feiten gebaseerd wereldbeeld in Jip en Janneke taal. Test je kennis op Gapminder over hoe de wereld er écht voorstaat, dat is positiever dan je misschien denkt!  PS even googletranslate aanzetten (zoekbalk).


Enthousiast over dit artikel, deel het met de knoppen hieronder.  Woontrends 2021 gemist?