Wonen in een zeecontainer of pop-up huis

Betaalbaar bouwen en wonen met minder vierkante meters.

Googelde je een paar geleden op containerwoning kwam je vooral op Amerikaanse sites terecht, nu zie je ook in Nederland diverse mooie initiatieven langskomen. Het is betaalbaar, duurzaam, simpel en flexibel, want probeer maar eens een "gewone' woning te realiseren binnen enkele weken, laat staan te verplaatsen. Ook voor diegene die zich "nog" niet een eigen huis kunnen veroorloven, of  50 + ers die het grote nesthuis willen verruilen en kleiner willen wonen is het dé oplossing.

 Met een afwerking van hout zie je niet meer dat het een zeecontainer is.
Met een afwerking van hout zie je niet meer dat het een zeecontainer is.

De toekomst voor flexibel wonen.

Containers kunnen in de fabriek vanaf ontwerp worden voorbereid  en vervolgens gemakkelijk over de hele wereld vervoerd worden, via schip, trein of vrachtwagen. Door de standaard afmetingen zijn ze even handelbaar als legoblokjes: je stapelt ze naast of op elkaar, tot wel zeven lagen hoog.

 

Omdat een container zelfdragend is en erg sterk, heb je geen traditionele fundering nodig, ook wanden kunnen er uitgehaald om grotere ruimtes te creëren. Eigenlijk bouw je een super modern stalen huis in de afwerking die je wenst. Voor een gezinswoning zijn er ongeveer 2 tot 4 grote containers nodig.

Die je naar wens kunt stapelen of naast elkaar kunt plaatsen. Ruimte tekort, dan plaats je er gewoon één bij of op. 

Lees verder 


Nu nog de overheid zover zien te krijgen dat hier flexibeler mee word omgegaan. Het is de oplossing voor de krapte op de woningmarkt en bovendien verplaatsbaar. 'Oud' wordt hergebruikt, is geschikt voor veel doeleinden, geeft betaalbare

huisvesting, en kan custom- made worden geproduceerd, een win-win situatie als je het mij vraagt.

 

Note: Zelf aan de slag? Cee Marlin van HoomStreet opTexel is de vraagbaak op het gebied van containerwoningen, ontwerpt- bouwt én geeft cursussen in het realiseren. Of hier professioneel, laten doen.

Lees verder voor nog meer mooie initiatieven..


Energie neutraal huis, ik zie mezelf hier wel in wonen en jij?
Energie neutraal huis, ik zie mezelf hier wel in wonen en jij?

Pop- up huis, wonen in een paar weken. 

Een andere optie is het Pop up house, en volledig energie neutraal. Dat dit voor iedereen bereikbaar is bewijst de Franse architectenbureau 'Multiple Studio' zij ontwikkelden een huis die je helemaal uit elkaar kunt halen en hergebruiken.

 

Door het gebruik van unieke isolatieblokken is verwarming overbodig, je hoeft het huis 'alleen' nog maar op de bouwplaats in elkaar te zetten met behulp van een boormachine.

 Gerealiseerde projecten


Iedereen een betaalbaar huis.

Het 130 m2 grote energie neutrale huis staat uiterlijk binnen twee weken, en dat voor een basisprijs van +/- €40.000,- Daar is toch wel plaats voor te vinden? Zodat er weer doorstroom komt en jonge mensen ook een woonstart kunnen maken. 

Meer mooie initiatieven: van cabines tot kleine huizen vind je hier.

 

Flex woningen het alternatief voor de prijsrace en schaarste.

Een mooi initiatief wordt/ is momenteel gerealiseerd op Texel, een project van 700 verplaatsbare huizen. De huizen worden op locatie in elkaar gezet en zijn net zo comfortabel als een ‘normaal’ nieuwbouwhuis. 

 

De woningen zijn niet alleen verplaatsbaar, maar het is ook mogelijk om ze groter of kleiner te maken. Het zijn een soort bouwpakketten met verschillende kant en klare modules.

 

Het kan dus wel!

Alle onderdelen van de huizen zijn herbruikbaar, of biologisch afbreekbaar en zijn niet aangesloten op het riool en aardgas.

De huizen maken gebruik van zonnepanelen en een zonneboiler. Sommigen hebben een warmtepomp, anderen maken zelf gebruik van waterstof!

 

Nuttige links: .habhuis - cubiccofinchbuildingsheijmansone--woontij texelskilpod nordichouses  livefre  APH880    denoutdoors  hodes-huisvesting

Lees nog even verder voor meer mooie initiatieven


Ook op Texel: word  'Buurtskap De Tuunen" gerealiseerd voor mensen die anders willen wonen.

Delen, samen werken en niet vereenzamen in een groene omgeving met de natuur én de zee dichtbij.  Joh, zet mij hier maar neer! Samen een grote (moes) tuin, en een kleine privé tuin. Parkeren doe je uit het zicht, je schuur en erf die deel je, want dat is de sociale insteek. 

 

Scandinavisch wonen in Nederland.

Op een half uur van Amsterdam en Utrecht ligt Eco dorp Bolderburen.

De boeken Bolderburen en Michiel van de Hazelhoeve dienden als inspiratie voor het ontwerp van dit dorp in Oosterwold (Flevoland): een kleine gemeenschap midden in het groen.

 

De ontwerpers (Kvist) hebben goed gekeken hoe zij zelf het liefst zouden wonen: Autovrij zodat kinderen voor de deur kunnen spelen met de focus op gemeenschapsgevoel. En met een enorme gezamenlijke binnentuin en mogelijkheid tot het verbouwen van eigen eten in moes- en kruidentuin. De gezamenlijke buitensauna maakt het Zweedse gemeenschapsgevoel compleet.

Ecodorp polderburen.  bron: paradijsvogels

Meer Eco dorpen vind je hier.

Boklok het bouwconcept van het Zweedse bouwbedrijf Skanska en Ikea gaan nu ook buiten Scandinavië betaalbare huizen bouwen.

 

BoKlok (Zweeds voor "Woon verstandig" ) voorziet in woningen voor mensen met inkomens tussen de 20.000 en 40.000 euro per jaar. Eindelijk betaalbare huizen voor starters en de  lage- en middeninkomens groep! Voorlopig alleen nog in Zweden, Noorwegen, Finland en de UK. Hopelijk komt het module bouwconcept snel naar Nederland.

Lees verder want dat is ook heel interessant..

 

Wonen op het platteland met erfdelen. 

De verwachting is dat een derde van alle boeren de komende jaren stopt door vergrijzing , geen opvolging en sanering (overheid), zij zijn dolblij als ze hun erf kunnen verkopen.

Tegelijkertijd is er een tekort aan woningen en een stijgende belangstelling om op het platteland te wonen.

Het is gezonder en mooier wonen, je kan een moestuin beginnen, dieren houden, en gezonde lucht inademen. Ook op het platteland is glasvezel waardoor je makkelijk thuis kan werken. De oplossing is simpel "erfdelen" Ook geïnteresseerd of meer weten?  Meld je dan aan via deze website.

 

Samen-wonen rond een erf in kleinschalige energie- en CO2 neutrale woningen of appartementen en gezamenlijk gebruik van de boerderij. Wie wil dit nu niet?

Illustratie Stephanie.A.Heckman.Enthousiast over dit artikel, deel het via Facebook, twitter of google plus met de knoppen hieronder.