Woonkleuren, trends en vooruitzichten 2020


  Bekijk ook de trends voor  2021

Voor en na tranquil dawn
Voor en na tranquil dawn
Voor en na
Voor en na

 

Op zoek naar de kleur voor 2020?  Kies maar....

Volgens Flexa is dat tranquil dawn, een subtiele zachte kleur die naadloos aansluit bij de collectieve "groene visie" op dingen. 

Op de site van Flexa vind je vier complementaire kleur paletten die je hiermee kan combineren plus voorbeelden. 

 

 

Pantone, een bedrijf dat wereldwijd kleurcoderingen publiceert, verwacht dat aqua oftewel bleached coral een opkomende kleur word.

Maar dan we zijn er nog niet, ook klassiek blauw zien we weer terug, een tijdloze elegante kleur die bij iedereen wel in de smaak valt. Ik heb er wel wat mee, omdat je het net als zwart eindeloos kunt combineren.

 

Mijn advies? Ga gewoon voor een kleur die je aanstaat en bij je past. 😉


 

TIP:  Voel je niets voor een gekleurde muur? Het gaat om de combinatie van kleuren, hoe en waar je dit toepast is up- to- you.  


EMMA - Hoes Linara frond 353

Sjaak- Hoes Linara Foxglove 484

Sjaak- Hoes Linara Honeycomb 219


Trend: we zijn bewuster


Zelfrijdende electrische auto's die met elkaar in verbinding staan.
Zelfrijdende electrische auto's die met elkaar in verbinding staan.

Wat er echt verandert, is hoe we naar dingen kijken - en hoe we communiceren. We zien in dat we de toekomst beter kunnen vormgeven op basis van AI (Artificial Intelligence) maar ook dat we dit tot in de finesses willen beheersen. 

Minder Ego, meer focus op Eco en welzijn.

De huidige ontwikkelingen om ons heen zorgen voor een  collectieve samenhorigheid, waarbij de focus verschuift van welvaart, naar collectief welzijn en compassie. We beseffen meer dan ooit dat gezondheid en welzijn niet meer vanzelfsprekend is, dat de natuur ons nodig heeft en wij ervan afhankelijk zijn.

 

 


Van besteding-economie naar betekenis-economie


We zijn bewuster van onze 'footprint' op aarde, gaan efficiënter en slimmer om met energie, kopen duurzaam en minder spullen, eten minder vlees en scheiden ons afval. We verlangen terug naar een soort van zelfredzaamheid zonder gedoe, halen het onbespoten kropje sla uit eigen of gemeenschappelijke tuin, met wat kakelverse scharreleitjes. En we willen ook niet meer worden geconfronteerd met ontwikkelingen waar we (blijkbaar) geen invloed op hebben, maar wel de rekening voor moeten betalen.

Juist daarom willen we relevanter zijn, door meer controle en zeggenschap waar we wél invloed op hebben, zonodig beklimmen we daarvoor de barricades. We willen werken om te leven niet andersom.

 

 

Woningnood


  Herbestemming bestaande bouw in units. 

Studenten wonen noodgedwongen thuis en 55+ ers blijven langer in het grote 'lege nest' huis wonen. Er zijn te weinig betaalbare woningen, deels door het opkopen beleggers versus hoge huur, en deels door overheidsregels (stikstof) en gebrek aan vakmensen. Een betaalbare koopwoning vinden is al hélémaal een utopie.

Gevolg is dat er steeds meer naar alternatieve woonvormen word gezocht waar jong én oud in harmonie samenleven, zelfvoorzienend zijn en vooral niet vereenzamen. 


Een trend die nog wel even blijft, planten en nog meer planten in huis.


Bron: bloembureau Holland
Bron: bloembureau Holland

Logisch, want planten zijn zuurstof in een druk leven.

 

Tegels worden uit de tuin gewipt, en maken plaats voor wuivend groen. 

We hebben eindelijk door dat planten én bomen ons energieker, relaxter, gelukkiger en gezonder maken. Ze zijn geen gedoe, houden letterlijk en figuurlijk ruis tegen, zuiveren en bevochtigen de lucht en helpen om te verbinden met wat er echt toe doet. 

 

Als zij groeien, groeien de mensen om hen heen ook, en dat allemaal in ruil voor slechts een beetje water!


De natuur is het meest duurzame en tijdloze design dat er is.

Waar we ons (bijna) allemaal goed bij voelen zijn natuurlijke materialen, kleuren en vormen dat laten de trends ook zien.

Logisch ook, want we zijn allemaal met de natuur verbonden. Wie voelt zich niet goed in het bos, de bergen, de zee? Omgeven door die prachtige kleurcombinaties die alleen de natuur maar kan bedenken. Gebruik die combinaties van kleur én vorm als je inspiratie  nodig hebt, altijd goed. 


Enthousiast over dit artikel, deel het via Facebook met de knoppen hieronder.  Woontrends 2021