Veranda, aanbouw, uitbouw, serre of terrasoverkapping?


Er is nogal wat verwarring als het ter sprake komt, wat is nou het het verschil?

 

Laten we beginnen met de meest bekende: de Serre.

Een Serre (Wikipedia) is een aanbouw op de begane grond aan de woning die grotendeels uit glas bestaat en is geïsoleerd.  

Wat wij een Serre noemen, heet in Vlaanderen weer een veranda om het nog ingewikkelder te maken: als wij het in Nederland hebben over een verwarmde kas, hebben ze het in Vlaanderen over een Serre nou ja..


Als ik aan veranda denk, zie ik huizen voor me met zo'n gezellig afdak aan de achter of voorkant van het huis.

Of is dat een overkapping? In zekere zin wel, een veranda is een overkapping aan het huis, deels leunend op een stenen of houten constructie. Is dit met glas afgesloten dan wordt het een buitenkamer/ terrasoverkaping genoemd. Een tuin overkapping daarentegen is wat het al aangeeft een dak met een open constructie en ondersteuning die niet perse aan het huis vastzit. Als bescherming tegen de zon of voor gebruik als carport. Bijkomend voordeel is dat hiervoor geen vergunning nodig is mits het niet door wanden is omsloten en het aan de voorgeschreven hoogte voldoet.

 


Een aanbouw of een uitbouw, he.. dat is toch hetzelfde?

Nou nee, een uitbouw is het vergroten van de leefruimte in welke vorm dan ook, zoals een keuken woonkamer en meer. De gevel wordt hierbij doorbroken om de woonruimte te vergroten en tot één groot geheel te maken. Bij het bouwen van een aanbouw, wordt er een nieuwe constructie aan de woning vast gemaakt.

Dit geeft meer ruimte maar niet perse 'leef' ruimte. Dit wordt gezien als een losse ruimte die aan het huis is toegevoegd,

zoal een garage, kantoor of kangoeroewoning.

Nuttige link: bouwadvies wat wel en niet mag.

Uitbouw met keuken
Uitbouw met keuken

Een terrasoverkapping, tuinoverkapping of tuinkamer.

 

Is bijna allemaal hetzelfde, erg populair en niets meer dan een overkapping, maar dan vaak voorzien van glazen voor en/of zijwanden.

Het is een al dan niet afgesloten tuinkamer die niet is geïsoleerd maar wel extra leefruimte geeft, en in de meeste gevallen vergunningsvrij is binnen de gestelde voorwaarden dat wel. 

 


Voordeel: van een terrasoverkaping is dat het budget vriendelijker is dan een uitbouw en snel te realiseren.

Nadeel: kan zijn dat er minder lichtinval is in huis of juist verblinding, en in warme zomers én door gebrek aan ventilatie

kan het onder een overkapping bloedheet worden.