Word stress de baas.


Slecht slapen, rusteloos, prikkelbaar en ontzettend moe, zomaar wat signalen dat je teveel hooi op je vork hebt en actie moet ondernemen.

 

We worden voortdurend geconfronteerd met uitdagingen, deadlines, verwachtingen en onzekerheden die ons onder druk zetten. Maar wist je dat stress niet alleen wordt veroorzaakt door de situaties waarin we ons bevinden, maar ook door de manier waarop we ernaar kijken? Dit artikel geeft een inzicht hoe je beleving op gebeurtenissen je stressniveau beïnvloedt, en hoe je dit kunt veranderen. En een manier om jezelf te ontspannen met een simpele oefening, die je overal en op elk moment kunt toepassen.


Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam, maar soms kan het teveel worden.

Bijvoorbeeld als we een gebeurtenis als negatief, oncontroleerbaar of onvoorspelbaar zien. Bovendien kunnen we onze eigen stressreactie activeren door ons alleen maar een stressvolle situatie voor te stellen, wanneer we onzeker zijn, het verleden herkauwen of ons zorgen maken over bedreigende toekomstscenario’s. Voor je het weet belandt je in een vicieuze cirkel van stress die je overbelast, met fysieke ongemakken als gevolg die van kwaad tot erger (kunnen) worden.

Gelukkig kunnen we onze 'voorstelling' van gebeurtenissen veranderen en zo het stressniveau verminderen.  

Een manier om dit te doen is door negatieve gedachten te identificeren, uit te dagen en te vervangen door meer realistische en positieve gedachten.

Want in negen van de tien gevallen zijn negatieve gedachten (zeker 's nachts) niet realistisch of ongegrond. Door een meer realistische en positieve gedachte kun je je zorgen veranderen van een bedreiging naar een uitdaging. Jezelf motiveren om actie te ondernemen en oplossingen te zoeken in plaats van je machteloos of hopeloos te voelen.

Onderbreek stress momenten als het kan met rust momenten.

Dit betekent dat je af en toe op de rem trapt en jezelf een pauze gunt om te ontspannen en de batterij op te laden. Dit kan je helpen om de impact van stress te verminderen en je meer in balans en veerkrachtiger te voelen. Afhankelijk van je voorkeuren, beschikbare tijd en omstandigheden enkele voorbeelden wat je kunt doen om jezelf te ontspannen:

 • Heel simpel; een wandeling langs het water in het bos of park, je beweegt maakt je hoofd leeg en je krijgt meteen een portie frisse lucht.
 • Zoek gezelschap en verbinding, prettig gezelschap is een "warme deken" voor stress.
 • Sporten is een van de beste manieren om stress te verminderen, het helpt je om endorfine vrij te maken, je stemming te verbeteren, je zelfvertrouwen te vergroten en je lichaam gezond te houden. 
 • Yoga en tai chi zijn vormen van beweging in combinatie met verbinding tussen lichaam, geest en ademhaling. Het helpt je om balans te vinden en innerlijke rust.
 • Mediteren; op elk moment en positie via de app om stress te verminderen, beter te slapen met focus op meer positieve gedachten. (je bent zoals je denkt) 
 • Ten slotte kan je jezelf ontspannen met een eenvoudige oefening die je overal en altijd kunt doen... Lees verder.

Ontspannen met de 4-7-8 ademhalingsoefening

De 4- 7- 8 ademhaling helpt je om je zenuwstelsel te kalmeren, je bloeddruk te verlagen en je slaap te verbeteren echt! Je kunt de oefening op elk moment en positie doen als je onrustig of gestrest bent, bijvoorbeeld in bed voor je gaat slapen, in je lunchpauze of gewoon als je het nodig hebt.

 • Plaats het puntje van je tong tegen de rand van je gehemelte net achter je bovenste voortanden en houd het daar gedurende de hele oefening.
 • Sluit je mond en adem rustig in door je neus en tel tot vier.
 • Houd je adem in en tel tot zeven.
 • Adem volledig uit door je mond, whoe.....en tel tot acht. Dit is één ademtocht!
 • Adem nu opnieuw in en herhaal de cyclus nog drie keer voor een totaal van vier ademhalingen.

Let op dat je rustig inademt door je neus en hoorbaar uitademt door je mond. De verhouding van 4:7:8 is belangrijk. 


 • Het vermindert stress en angst.
 • Je voelt je meer ontspannen, gefocust en vredig, en je kan het altijd en overal toepassen.
 • Het verbetert je slaap, je valt sneller in slaap en slaapt dieper. 
 • Het verbetert je spijsvertering.
 • Je voorkomt problemen zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming en constipatie.
 • Het verhoogt je energie en vitaliteit.
 • Je voelt je meer alert, en energiek.

Doe de oefening regelmatig minstens twee keer per dag, bij voorkeur in de ochtend en in de avond.

Zoek een rustige en comfortabele omgeving. Zet je telefoon uit, dim de lichten, en zet als het kan wat zachte muziek op. 

Doe de oefening met aandacht. Laat alle gedachten, gevoelens of zorgen los die in je opkomen en breng je aandacht steeds terug naar je ademhaling.

 

Probeer de 4-7-8 ademhalingsoefening vandaag nog en merk dat het ook voor jou werkt!

 

Heb je zelf nog andere tips of ervaringen? Laat het me weten in een reactie hieronder. Ik ben benieuwd naar je mening! Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer! 😊

Reactie schrijven

Commentaren: 0