Hup aan de slag!

 

"Als we de Aarde leefbaar willen houden, moeten we er minder over praten en meer doen” 

Stelt bestseller auteur Paul Hawken in zijn nieuwe boek 'Regeneration: "De klimaatcrisis opgelost in één generatie"

dat onlangs in het Nederlands vertaald is – hij laat zien hoe we regeneratie (lees vernieuwing) in de praktijk kunnen brengen én hoe dat nu al overal in de wereld gebeurt. 

 

Soms denken mensen dat hun keuze toch geen verschil maakt. Maar wiens keuze maakt dan wel een verschil?”

"Of je creëert meer leven, je verandert of je creëert minder leven, meer opties zijn er niet”, zegt hij daarover. En: “Als we de Aarde leefbaar willen houden, moeten we minder praten en meer doen.” Zo kunnen we de klimaatcrisis in één generatie beëindigen. Een hoopvol verhaal, zou je zeggen, en toch is dat niet wat hij met het boek beoogt: “Ik wil geen hoop bieden, maar praktische handvatten waarmee mensen aan de slag kunnen. Van voedsel en biodiversiteit tot wonen en onderwijs: écht op alle gebieden kunnen we bijdragen aan een veranderde wereld. Vandaag nog". En dat is – gezien de huidige staat van de wereld – precies wat we nodig hebben. Dit artikel laat zien hoe. 

 

Het belangrijkste wat we kunnen doen is … iets doen. 

“Er is geen enkele reden is om aan te nemen dat je geen economie kan hebben die én banen creëert én meer leven genereert, in plaats van minder”, vertelt Paul. Je kunt het leven op Aarde doden, verbranden of in de kiem smoren, maar zodra je daarmee ophoudt, begint de vernieuwing".

 

Hoe gezonder de bodem, hoe gezonder de gewassen, hoe gezonder jouw lijf. En ook jij kunt bijdragen

"Vernieuwen is wat de Aarde elke seconde doet. Het is de standaardmodus van leven. Je kunt de bodem uitputten, de bossen kappen en de zeeën vervuilen, maar zodra je daarmee ophoudt, begint weer de vernieuwing. Dan keren de microben, wormen, vogels, amfibieën, vissen, planten, bloemen, bomen en regens terug en hervindt het ecosysteem haar balans. Verdorde landschappen worden dan weer levend, een verstoord klimaat weer gezond.” 

 

We kunnen in ieder systeem, in iedere gemeenschap en in iedere familie beginnen met verandering

“Laat je dus vooral niet tegenhouden door de grootte van de uitdagingen, maar ga op zoek naar datgeen wat jou fascineert”, aldus Paul. “Of je daar nu al veel van weet of simpelweg nieuwsgierig bent, dat maakt niet uit. Het belangrijkste wat mensen kunnen doen is … iets doen.

Zo inspireer je anderen, omdat je het goede voorbeeld geeft.” 

 

Bronnen: Bol.com, maatschapwij.nu 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0