Zo deel je de woonkamer in zoals jij het wilt


Relaxen, ontvangen, spelen, werken en eten, als er één ruimte is in huis waar alles gebeurt en kan is dat wel de woonkamer. Om de ruimte optimaal te gebruiken is een logische indeling en opstelling niet onbelangrijk, maar hoe doe je dat?

Met deze vier voorbeeld opstellingen richt je de kamer in zoals jij het prettig vind.

 

1. Opstelling naar een centraal punt. 

 

 Dit kan de haard, tv, het uitzicht naar buiten zijn, of waar jij graag op uit/ naar toe  wilt kijken.  Vergeet de salontafel maar creëer hiervoor ruimte aan de zijkanten van de bank of fauteuils met kleine tafeltjes e.d. die je zonodig kan verplaatsen. Krijg je gasten, draai dan de fauteuils een kwartslag voor een intiemere opstelling. Zorg er altijd voor dat er rondom voldoende loopruimte overblijft, ik vertel je zo (5) waarom dit niet onbelangrijk is.

 

2. Samen komen.

 

Ideale opstelling voor een L-vorm woonkamer, en als je niet zo'n tv kijker bent.

Dat kan zijn met een hoekbank, of een zithoek met 2 banken, of zoals de op afbeelding: 2 fauteuils of meer met één bank. De keuze die je hierin maakt hangt af van de beschikbare ruimte en deuren of ramen waar je rekening mee moet houden. Het voordeel van deze opstelling is dat je altijd echt contact hebt met elkaar, mits mobieltjes i-pads e.d. dit niet verstoren natuurlijk..

 

3. Kindvriendelijke opstelling.

 

Misschien niet zoals je het wilt, maar zolang ze nog klein zijn wel een handige. Op de afbeelding vormt de tafel een overgang tussen speelruimte en volwassen ruimte zonder dat het beperkt in (kind) zicht. Ligt er een harde vloer? Leg dan een zacht kleed neer zodat ze er veilig op kunnen spelen en rommelen. En als je het speelgoed afgesloten of uit het zicht  kunt opbergen heb je s'avonds weer (even) je volwassen kamer terug.

 

 

4. Opstelling doen.

 

Nog een grote lege plek over in de woonkamer? Maak een zitje of een hoekje waar je kan lezen, studeren, of anders. Geen ruimte over maar toch echt een werkplek nodig?  Ga eens schuiven en zet als het kan de bank eens dwars in de kamer, misschien kan je achter de bank een werkplek creëren of, daarmee een lange kamer intiemer maken.

 

 

 

 5. Routing: zorg voor een open gevoel.  

 

Hoe je het ook indeelt, houd er altijd rekening mee dat je een logische routing (loop ruimte) in de kamer overhoud om te lopen  van A naar B en voor deuren e.d.  Niets vervelender als je constant overal omheen moet lopen of je stoot aan van alles en nog wat. Zet je kamer daarom niet vol met kleine meubeltjes hoe leuk ze ook zijn, maar kies voor een aantal grote meubels dit geeft meer rust, ruimte en overzicht. 

Misschien heb je hier ook wat aan..


Nieuw huis
Nieuw huis
Extra etage
Extra etage
Beton look vloer
Beton look vloer
Vind je woonstijl
Vind je woonstijl

Reactie schrijven

Commentaren: 0