Kappen die (...) boom?!


Dit is toch geen tuin, maar een parkeerplaats
Dit is toch geen tuin, maar een parkeerplaats

 

Er zijn mensen die geen enkel blaadje of 'gemiste' zonnestralen van een boom dulden.

Laat staan die van de buren, dit zorgt soms voor hoog oplopende buren ruzies.

 

Op luchtfoto's is te zien dat ongeveer de helft van de Nederlandse tuinen is betegeld, aangevuld met een uitbouw of tuinoverkapping. En niet te vergeten

de betonnen bakken met makkelijk groen of een exotische plant erin.

 

  

Geen blaadjes geen leven geen onkruid.. netjes toch?

Loop maar eens door een willekeurige woonwijk, of neem een kijkje op Funda. Weinig groen te vinden in de voor/achter tuin (uitzonderingen daar gelaten) waar vogels en ander spul kunnen nestelen. Maar schuttingen en tegels of grint met hier en daar een dapper madeliefje of paardenbloem tussen de tegels, voor insecten heel belangrijk. Nee, niet netjes, dus hup voegmortel tussen de tegels dan weet je tenminste zeker dat je nooit meer een plukje groen ziet én het water niet meer weg kan.

 

Hoog tijd om stil te staan hoe belangrijk bomen eigenlijk zijn


Want bomen geven ons zoveel; zoals verkoeling, ze zijn de beste watermanagers  biodiversiteitbevorderaars, luchtfilteraars en hittedempers. Juist nu we te maken hebben met extreme temperaturen hebben we die bomen juist nodig. Ook mentaal, loop maar eens het bos in, je komt helemaal zen terug.

"Kijken naar wuivend groen is toch rustgevender dan uitkijken op een soort

van snikhete parkeerplaats'?

Bomen maar ook struiken en heggen brengen leven in de tuin, ze leveren voedsel, leefruimte, bescherming en nestgelegenheid aan insecten, vogels, en kleine zoogdieren. 

 

 Bomen beïnvloeden de waarde van je huis positief.
Bomen beïnvloeden de waarde van je huis positief.

"Wat maakt het dan uit als een boom 1 keer per jaar zijn blaadjes laat vallen? Wat overigens weer goed is voor het bodemleven in je tuin".

Bomen laten staan of planten loont


Voor ons welzijn is het dus van belang dat we verdraagzamer worden en bomen meer gaan waarderen. Dat bomen oud 'mogen' worden want volwassen bomen hebben een groter effect dan jonge pas geplante bomen.

Boom als natuurlijke parasol
Boom als natuurlijke parasol

 

Kom.. wip wat tegels eruit veeg het grind aan de kant, en plant een boom een mooie haag wat struiken en inheemse bloemen voor de vogels en andere insecten. 

Inheems? Ja, Nederlandse bijen, vlinders en andere insectensoorten zijn afhankelijk van Nederlandse planten en bomen.

Plant daarom vooral inheemse bomen, planten en bloemen, en mix dit met jouw favoriete exotische exemplaren. Geen idee welke boom geschikt is voor je tuin?

Denk aan: omvang- eigenschappen- groei ruimte- en de grondsoort in je tuin, niet onbelangrijk.  Open deze soortenlabel of vraag het in je tuincentrum.

 

O ja, overleg het ook even met de buren, krijg je later geen gezeur..


 

In deze video wordt uitgelegd wat de effecten zijn van het kappen van bomen, landbouw en bebouwing, de gevolgen en hoe we dit kunnen omkeren.

Kappen? Zo kan het ook


Een basisboom kan 200 tot 300 jaar oud worden
Een basisboom kan 200 tot 300 jaar oud worden

Daisugi is een Japanse bosbouwtechniek die ontstaan is rond de 14de eeuw. Scheuten van een bepaald soort cederboom worden zorgvuldig gesnoeid zodat meerdere takken recht omhoog groeien vanaf de basis van de boom. Deze techniek zorgt ervoor dat prachtige, rechte boomstammen van de boom gekapt kunnen worden zonder de hele boom te kappen. Dit maakt het een zeer duurzame bosbouwtechniek. Het werd ontwikkeld om op beperkte, beschikbare oppervlakte toch relatief veel bruikbaar timmerhout te produceren.

Het is vergelijkbaar met onze techniek van het knotten van Wilgen.

Meer weten?


Egel snelweg


Als je toch aan het vergroenen bent... zaag dan ook even een (onder) doorgang in de schutting van zo'n 15 bij 15 cm.

 Ja zeg!.. Waarom? 

Voor de egels, waar ze vroeger zonder hindernissen door tuinen konden scharrelen stuiten ze nu op onneembare schuttingen, ze moeten daardoor de weg oversteken wat ze niet overleven.😥 We kunnen ze helpen als we een kleine opening voor ze maken. Als iedereen in de straat dit doet, kan de egel veilig van tuin naar tuin lopen op zoek naar water, voedsel of een schuilplaats. Bonus: als je egels toelaat in je tuin ben je zonder chemische troep ook meteen van die nare naakt slakken af. Meer weten ?Nuttige links:

Reactie schrijven

Commentaren: 0