Kappen die (...) boom?!


Dit is toch geen tuin, maar een parkeerplaats
Dit is toch geen tuin, maar een parkeerplaats

Er zijn mensen die geen enkel blaadje of 'gemiste' zonnestralen van een boom accepteren.

Laat staan die van de buren, dit zorgt steeds vaker voor verhitte situaties tussen buren en zelfs te volgen op tv. 

 

Uit luchtfoto's blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlandse tuinen is betegeld, aangevuld met een uitbouw of tuinoverkapping. En niet te vergeten de betonnen bakken met makkelijk groen of een exotische plant erin, net zo 'perfect' en netjes als in dat programma op tv. 

 

  

Geen blaadjes geen leven geen onkruid.. netjes toch?

Loop maar eens door een willekeurige woonwijk, of neem een kijkje op Funda. Weinig groen te vinden in de voor/achter tuin (uitzonderingen daar gelaten) waar vogels en ander spul kunnen nestelen. Maar schuttingen en tegels of grint met hier en daar een dapper madeliefje of paardenbloem tussen de tegels, voor insecten heel belangrijk. Nee, niet netjes, dus hup voegmortel tussen de tegels dan weet je tenminste zeker dat je nooit meer een plukje groen ziet én het water niet meer weg kan.

 

In deze video wordt uitgelegd wat de effecten zijn van het kappen van bomen, landbouw en bebouwing, de gevolgen en hoe we dit kunnen omkeren.

Tijd om stil te staan hoe belangrijk bomen eigenlijk zijn


Bomen geven ons zoveel; zoals verkoeling, ze zijn de beste watermanagers  biodiversiteitbevorderaars, luchtfilteraars en hittedempers. Juist nu we te maken hebben met extreme temperaturen hebben we die bomen juist nodig. Ook mentaal, loop maar eens het bos in, je komt helemaal zen terug.

"Kijken naar wuivend groen is toch rustgevender dan uitkijken op een soort

van snikhete parkeerplaats'?

Bomen brengen ook leven in de tuin, ze leveren voedsel, leefruimte, bescherming en nestgelegenheid aan insecten, vogels, en kleine zoogdieren. 

 

 Bomen beïnvloeden de waarde van je huis positief.
Bomen beïnvloeden de waarde van je huis positief.

"Wat maakt het dan uit als een boom 1 keer per jaar zijn blaadjes laat vallen? Wat overigens weer goed is voor het bodemleven in je tuin".

Bomen laten staan of planten loont !


Voor ons welzijn is het dus van belang dat we verdraagzamer worden en bomen meer gaan waarderen. Dat bomen oud 'mogen' worden want volwassen bomen hebben een groter effect dan jonge pas geplante bomen.

Boom als natuurlijke parasol
Boom als natuurlijke parasol

 

KOM.. wip wat tegels eruit veeg het grind aan de kant, plant een boom een mooie haag wat struiken en inheemse bloemen voor de vogels en andere insecten. 

Inheems? Ja, Nederlandse bijen, vlinders en andere insectensoorten zijn afhankelijk van Nederlandse planten en bomen.

Plant daarom vooral inheemse bomen, planten en bloemen, en mix dit met jouw favoriete exotische exemplaren. Geen idee welke boom geschikt is voor je tuin?

Denk aan: omvang- eigenschappen- groei ruimte- en grondsoort niet onbelangrijk.

Open deze soortenlabel of vraag het in je tuincentrum.

Oh ja, overleg het ook even met de buren krijg je later geen gezeur..


Egel snelweg

Als je toch aan het vergroenen bent... zaag dan ook even een (onder) doorgang in de schutting van zo'n 15 bij 15 cm.

Ja zeg!.. Waarom?  Voor de egels, waar ze vroeger zonder hindernissen door tuinen konden scharrelen stuiten ze nu op onneembare schuttingen, ze moeten daardoor de weg oversteken wat ze niet overleven.😥 We kunnen ze helpen als we een kleine opening voor ze maken, als iedereen in de straat dit doet, kan de egel veilig van tuin naar tuin lopen op zoek naar water, voedsel of een schuilplaats.

Ben je zonder chemische troep ook meteen van die nare naakt slakken af. Meer weten ?


Nuttige links:

Reactie schrijven

Commentaren: 0