De trend voor 2024 natuurlijke aardse ruimtes en materialen

Ontdek of het wat voor jou is.


Ben je toe aan meer rust een eenheid in je interieur, zonder dat het te minimalistisch of kil wordt? In dit artikel vertel ik hoe je dat kan bereiken, en te combineren. 

Maak kennis met de minimalistische interieur trend  

In de vooruitzichten van 2021 kwam de Japandi style al voorbij, maar in 2024 zal het een rentree maken in een nieuwe versie ook wel "Aardse luxe" genoemd. Kenmerkend aan deze stijl zijn de natuurlijke eenvoud en het rustige kleurgebruik die luchtigheid, warmte en rust uit stralen, zoals beige en aardetinten; denk organische materialen zoals zand, klei en aarde. 

Deze tijdloze kleurencombinaties passen perfect bij natuurlijke materialen zoals hout, steen, keramiek, riet en linnen. Een voorbeeld van een populair item in deze stijl zijn de houten wandpanelen, die geluiddempend zijn en een natuurlijke sfeer creëren in elke ruimte.

Beige tinten zijn nooit weg geweest zie het als de perfecte basis. 


Hoe te combineren?


Hier zijn een paar tips:

Ga voor een toon- op- toon effect.  Kies één neutrale hoofdtint en gebruik verschillende tinten uit dezelfde "kleurenfamilie" in je meubels, muren, materialen, en stoffering. Dit geeft een rustig en harmonieus geheel, een houvast voor je muren is de 60-30-10 regel zodat het niet saai word.

Zoek het evenwicht. Zoals: oud met nieuw, vintage met hedendaags. Contrasten zijn altijd de sleutel, voeg met objecten en accessoires accentkleuren toe, zoals objecten van donker aardewerk (keramiek) hout of steen, een donkere (eet) tafel, een vloerkleed met structuur een grote groene plant in een keramiek pot, abstracte kunst aan de muur, enz. Zorg er wel voor wel dat dit niet te overheersend wordt, en geef het ruimte.

Speel met texturen. Om je interieur meer diepte, warmte en karakter te geven, kun je verschillende texturen gebruiken. Denk aan een zacht tapijt of  vloerkleed, gestoffeerde meubels of een wollig plaid. Dit zorgt voor een interessant spel van kleur en diepte.

Omarm de imperfectie. Denk aan de mooi versleten structuren van hout, steen, of de imperfectie van natuurlijke luchtige stoffen.  

De voordelen 

- Maakt kalm, geeft rust, minder afleiding en meer focus op wat belangrijk is.

- Is redelijk functioneel, en eenvoudig op te ruimen door minder spullen.

- Komen je favoriete meubels en objecten beter in uit. 

- Verjaart minder snel: duurzame en tijdloze items die lang meegaan.

- Is makkelijk te combineren of te veranderen, omdat de basis neutraal is. 

 

De nadelen 

- "Kan" onpersoonlijk overkomen: als je geen items toevoegt die warmte contrast en verbinding aan het geheel geven.

- Is lastiger te realiseren: het vereist selectiviteit, een kritische kijk naar je spullen en regelmatig opruimen om de ruimte in balans te houden.

- Is niet geschikt voor iedereen: sommige mensen houden juist van een huis met kleur, gevuld met spullen die hun persoonlijkheid en smaak weerspiegelen, ofwel kleurrijk maximalisme.

 

Bron afbeelding imagicasa


Reactie schrijven

Commentaren: 0