Hoe aardetinten je huis zacht en rustgevend maken.


Ben je toe aan meer rust een eenheid in je interieur, zonder dat het te minimalistisch of kil wordt? In dit artikel vertel ik hoe je dat kan bereiken, en hoe te combineren. Ontdek of het wat voor jou is.

Maak kennis met Japandi, de interieur style die Japan en Scandinavië combineert.

In de vooruitzichten van 2021 kwam de Japandi style al voorbij die nu massaal doorzet. Kenmerkend aan deze stijl zijn de natuurlijke eenvoud en het rustige kleurgebruik die warmte en rust uit stralen, zoals beige en aardetinten; denk aan zand, klei en aarde. Deze tijdloze kleurencombinaties passen perfect bij natuurlijke materialen zoals hout, steen, keramiek, riet en linnen. Een voorbeeld van een populair item in deze stijl zijn de houten wandpanelen, die geluiddempend zijn en een natuurlijke sfeer creëren in elke ruimte.

Beige heeft is nooit weg geweest zie het als de perfecte basis. 


Hoe combineer diverse aardetinten?


Hier zijn een paar tips:

Ga voor een ton sur ton effect.  Kies één neutrale hoofdtint en gebruik verschillende tinten uit dezelfde "kleurenfamilie" in je meubels, muren, materialen, en stoffering. Dit geeft een rustig en harmonieus geheel.

Zoek het evenwicht. Zoals: oud met nieuw, vintage met hedendaags, licht met donker, kleurrijk met neutraal. Contrasten zijn altijd de sleutel, voeg met objecten en accessoires accentkleuren toe, kies b.v. voor een grote aardewerk vaas, een wollig kussen of een grote groene plant, zorg wel dat dit niet te overheersend wordt.

Speel met texturen. Om je interieur meer diepte, warmte en karakter te geven, kun je verschillende texturen gebruiken. Denk aan een zacht tapijt of  vloerkleed, gestoffeerde meubels een gebreide plaid of kunst aan de muur. Dit zorgt voor een interessant spel van kleur en diepte.

De voordelen 

- Maakt kalm, geeft minder afleiding en meer focus op wat belangrijk is.

- Is redelijk functioneel, en eenvoudig op te ruimen door minder spullen.

- Komen je favoriete meubels en objecten beter in uit. 

- Verjaart minder snel: duurzame en tijdloze items die lang meegaan.

- Is makkelijk te combineren of te veranderen, omdat de basis neutraal is. 

 

De nadelen 

- "Kan" onpersoonlijk overkomen: vooral als je geen items toepast die "pit" en verbinding geven.

- Is lastiger te realiseren: het vereist selectiviteit, een kritische kijk naar je spullen en regelmatig opruimen om de ruimte in balans te houden.

- Is niet geschikt voor iedereen: sommige mensen houden juist van een huis met veel kleur, en gevuld met spullen die hun persoonlijkheid en smaak weerspiegelen.

 

Bron afbeelding imagicasa


Reactie schrijven

Commentaren: 0