Van somber naar lichter en ruimer


Zeker als je in de stad woont, houd bebouwing of hoge bomen veel binnenkomend licht tegen, en dat is niet wat je wilt. Met de onderstaande tips maakt je het in huis lichter en voelt het óók meteen een stuk ruimer aan. 

Lees verder..

# 1. De basis .

Niet heel verrassend maar wel het beste:  Zorg dat de wanden en vloeren neutraal en licht van kleur zijn dat oogt echt ruimer. Saai? Niet als je er kunst, vondsten een vloerkleed of anders aan toe voegt.

 

# 2. Verlichting.

Zorg voor voldoende lage verlichting op verschillende

hoogte niveaus dat geeft minder schaduw als plafond

verlichting. Lijkt vreemd maar schaduw maakt echt kleiner. 

 

# 3. Daglicht.

Dit trucje is niet nieuw, maar misschien ben je het vergeten. Komt er weinig natuurlijk licht naar binnen, plaats dan een spiegel zo dat het binnenkomend daglicht via de spiegel verder word verspreid in de kamer. Je wordt er blij van en het oogt meteen ruimer. Blinde muur aan het einde van de gang? Precies spiegel !

 

# 4. Slaapkamer trucjes.

Slaapkamer een beetje krap of is er weinig lichtinval? 

Zet een schuifdeur kast met spiegeldeuren in de slaapkamer, omdat de kastdeuren schuiven heb je er minder last van en de spiegels op de deuren weerkaatsen het (zon) licht de kamer in.

 

Benut loze ruimte 

Ben je erg handig, monteer een kast om het raam voor meer bergruimte, zo benut je de ruimte én de hoogte optimaal. IKEA heeft hier geweldige oplossingen voor. Benut als het kan, ook de ruimte onder je bed voor b.v. seizoenkleding.

 

# 5. Verwijder drempels en trek de vloer door.

Laat als het kan de vloer (materiaal- kleur) doorlopen in alle vertrekken ook de trap, dat maakt optisch ruimer. Vloerkleed in de kamer? Ga liever voor een grote afmeting dan meerdere kleine kleedjes dat maakt erg onrustig, vol en ook ietwat struikel gevoelig.

 

# 6.  Is de badkamer echt klein of te donker?

Eén troost in de meeste huizen is de badkamer helaas aan de kleine kant, soms zit er zelfs geen raam in.

Maak het lichter met een flink formaat spiegel, goede verlichting, lichte tegels en een glazen douchewand. Zet spul voor de persoonlijke verzorging als het kan achter deurtjes voor de rust.  

 

# 7. Meubels.

Eén grote bank met voldoende zitplaats maak ruimtelijker dan verschillende losse meubels. 

Op de afbeelding zijn wanden en vloer ook neutraal van kleur gehouden waardoor de wanden en het plafond als het ware gaan 'wijken'. De ruimte lijkt hierdoor veel breder en hoger dan in werkelijkheid. 

# 8. Voor de ramen.

Voor privacy of zon kom je er niet onderuit om gordijnen of anders toe te passen. Wat je ook besluit kies de kleur van het kozijn dit is meestal off- white, en lichte soepele materialen. Bovendien verschieten lichte kleuren niet in de zon en het past overal bij.

 

# 9. Bergruimte.

Benut liever één wand voor al je spullen dan het te verdelen over meerdere kleine kastjes. Geen ruimte voor een kast? Hang dan als het even kan de tv wel aan de wand.

# 10. Bij zetters.

Maak gebruik van kleine verplaatsbare tafeltjes of krukjes, die je naast of voor je bank kunt plaatsen, multifunctioneel.

 

# 11. Werkplek.

Gebruik de eettafel of vergeten hoekjes b.v. onder de trap in de woonkamer of achter je bed, om aan te werken.

Zorg wel voor een comfortabele stoel dan houd je het langer vol. 

 

# 12. Behoud de rust en zorg voor eenheid. 

Pas grote objecten toe zoals één groot schilderij, dan verpreid veel klein en anders.  

 

# 13. Laatste tip:

Licht geeft ruimte dat weten we nu wel maar; maar deuren houden óók veel licht tegen. Als ze geen functie hebben (privacy) haal ze er dan gewoon uit of vervang ze door een (mat) glazen deur. Of zo'n uber hippe stalen deur met glas tegenwoordig voor een 'redelijke' prijs te koop.
Enthousiast over dit artikel, deel het via Facebook, twitter of google plus met de knoppen hieronder.