Warm in de winter, koel in de zomer


Het is 100% natuurlijk, heeft een hoge vochtabsorptie is sterk, gaat lang mee, is elastisch, zelfreinigend en antibacterieel.

En bovendien; volledig afbreekbaar én recyclebaar.

 


Welkom in de veelzijdige wereld van wol!

Misschien ligt het als een dik tapijt in de zithoek, als plaid op de bank, is je huis ermee geïsoleerd, kruip je er vanavond onder of heb je het nu aan. 

Wol kriebelt toch? Niet perse, hoe dikker en stugger de wol vezel hoe meer kriebel. Wol van het Schotse Shetland schaap is dik en stug, wol van het Spaanse Merino schaap is zachter. 

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Wol neemt vocht op en reguleert warmte, ideaal om onder te slapen

En Nederlandse wol dan? Er lopen hier wel 900.000 schapen rond..

De kans dat je een kledingstuk van Nederlandse wol in de kast hebt liggen is treurig genoeg heel klein. Onze schapen worden gebruikt voor begrazing, vlees of melk. Ze produceren weliswaar 1,5 miljoen kilo wol maar daarvan gaat 95% regelrecht naar de stort of verbrandingsoven! 

Oorzaak lage wolprijs.

Omdat wol uit Australië (Merino) de voorkeur heeft, en China de grenzen voor Europese wol heeft gesloten is Nederlandse wol een restproduct geworden, ze raken het letterlijk niet aan de straat stenen kwijt.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Het Texelse schaap

Te bizar voor woorden natuurlijk 

Het word tijd dat we dit veelzijdige Nederlandse product weer gaan omarmen, zoals we ook de veelzijdigheid van het vlasplantje weer hebben ontdekt, waar o.a. linnen van wordt gemaakt en meer.

 

Hollands Wol Collectief. 

Wol heeft zovéél mooie eigenschappen laten we die dan ook gebruiken, vinden Janne de Hoop en Mirthe Snoek van het Hollands Wol Collectief. De Rotterdamse product ontwerpers willen de Nederlandse wol verwerking industrie nieuw leven inblazen. “Het is toch niet logisch om wol de hele wereld over te sjouwen als we het hier ook hebben! Om transportkosten te verlagen en te zorgen voor werkgelegenheid, willen we daarom alle Nederlandse wol binnen onze landsgrenzen gebruiken.”

Tekst loopt door onder de video.

 The Knitwit Stable Baambrugge.  Van schaap tot kledingstuk.

“Schapen die gelukkig zijn maken mooie wol”

Als de schapenhouders een betere prijs krijgen, kunnen ze de schapen onder goede omstandigheden houden en fokken. Daar wordt de wol mooier en de draad dunner van, en krijg je lekker zachte wol die met de Australische kan concurreren.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Het schaap geeft ons behalve wol nog iets waardevols

Wolvet, ook wel bekend als lanoline, dit is een natuurlijk vet uit de vacht van een schaap. Het beschermt de huid van het schaap tegen bacteriën, schimmels en uitdroging. Er verdampt minder vocht en daardoor blijft de huid soepel. Omdat de is samenstelling van wolvet/ Lanoline erg lijkt op die van onze eigen huidvetten (talg), wordt het ook makkelijk opgenomen door onze huid.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Boerin Renske van Texel kwam jaren geleden op het idee om zalven te maken met het wolvet uit de schapenvacht als basis. Zelf potjes afvullen doet Renske niet meer, de Noordkroon is nu een professioneel bedrijf voor natuurlijke huidverzorging op basis van wolvet. Geloof me dit wil je ook, ik ben al fan..


Sluit je aan bij het Hollands Wol Collectief, de boeren zijn je dankbaar!

Wil je vanuit welke rol dan ook meedoen aan het Hollands Wol Collectief? 

Meld je dan hier aan. Ondernemer en wol afnemen?

 

Ondernemers/ afnemers die zich al hebben aangesloten 

 i-did Factory  design viltproducten en akoestische panelen

The Knitwit Stable  wol voor sjaals, truien en mutsen en meer

Natalie Wool viltworkshops, kunst en meubels

Nest, architect wollen viltmatten voor circulaire, voedende

dakbedekking op groene daken

Circ Wall maakt isolatiematten van de wol 

  

Bronnen: internet- reportage schapenwol dagblad Trouw,

Laura Tenret- De Noordkroon Texel 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0